Telemeaua de Ibăneşti, produs protejat în Europa Agricultura
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 380 Vizualizări

Telemeaua de Ibăneşti, produs protejat în Europa

111După Magiunul de Topoloveni şi Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibăneşti este cel de-al treilea produs din România care primeşte recunoaştere şi protecţie la nivel european. Cererea României de a proteja Telemeaua de Ibăneşti prin conferirea titulaturii de produs cu denumire de origine protejată (DOP) a fost publicată în data de 10 ianuarie 2016, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Al treilea produs protejat din România

Anunţul a fost făcut luni, 15 martie, de Achim Irimescu, ministrul Agriculturii din România. “Ieri (duminică, 14 martie – n.r.) a primit certificatul pe Telemeaua de Ibănești. În România se produc produse de foarte bună calitate, iar mediul rural face cele mai multe dintre acestea. Vestea bună este că acum zece zile am protejat la Bruxelles Salamul de Sibiu, un produs de calitate extraordinară, al doilea produs protejat în România. Astăzi pot să anunț oficial că Telemeua de Ibănești este publicată în Jurnalul Oficial. Ieri am făcut poze la Bruxelles cu Comisarul European Phil Hogan când îmi înmâna certificatul pentru Telemeaua de Ibănești. Încet-încet, se mișcă lucrurile. Nu cu viteza necesară, să nu uităm că din cele 1.400 de produse protejate la nivel european România nu are decât trei. Cele mai multe produse sunt din Franța și Italia”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

112

Dezvoltare alături de fermieri

Contactat de cotidianul Zi de Zi, Mircea Todoran, administrator al societăţii Mirdatod Prod SRL Ibăneşti, societatea unde se produce Telemeaua de Ibăneşti, şi-a manifestat încrederea că viitorul av aduce atât o dezvoltare a afacerii proprii, cât şi a fermierilor din zona Văii Gurghiului. “Demersurile au durat în jur de trei ani, piaţa de desfacere este România şi sperăm să avem un atu în plus faţă de restul produselor de pe piaţa din România şi de pe cea din Uniunea Europeană. Să avem un atu în plus la vânzare, la promovare, la tot ceea înseamnă creşterea volumului de vânzări şi a business-ului nostru. Nu în ultimul rând, sperăm că titlul obţinut de noi va duce şi la o dezvoltare a fermierilor din zona Văii Gurghiului care ne furnizează acest lapte din care facem Telemeaua de Ibăneşti”, a declarat Mircea Todoran. “Laptele care se foloseşte pentru Telemeaua de Ibăneşti, produs cu denumire de origine protejată, se colectează strict din arealul Văii Gurghiului. Avem un areal foarte bine stabilit, nu ne putem abate de la el şi atunci e normal să stimulăm şi noi, ca procesatori, crescătorii de animale din zonă, prin creşterea preţului de achiziţie şi alte metode, astfel încât să producem cât mai mult lapte pe Valea Gurghiului şi să îl putem valorifica împreună, astfel încât să avem de câştigat împreună. Acesta e scopul nostru, să putem concura oricând cu marile concerne srăine cu care prin alte metode e foarte greu de concurat”, a completat Mircea Todoran.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE