Home / Cultură / Conferinţă Agerpres despre protecţia jurnaliştilor şi libertatea presei

Conferinţă Agerpres despre protecţia jurnaliştilor şi libertatea presei

Distribuie

111Joi, 17 martie, a avut loc conferința cu tema “Protecţia jurnaliştilor şi libertatea presei”, în sala “Drepturilor omului” a Palatului Parlamentului, organizată de către Agerpres împreună cu ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, FAIR-MediaSind și Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ).

Conferința a abordat patru subiecte importante de discuție: protecția juridică a jurnaliștilor, măsuri tehnologice de protecție a datelor, drepturi de autor și etică, teroare și manipulare prin media.

La începutul evenimentului Alexandru Giboi, director general al Agerpres, a afirmat: „Importanța copyrightului pentru agenție vine mai ales din faptul că știrile de agenție nu sunt protejate de drepturile de autor. Pentru noi este foarte important ca lucrurile acestea să se schimbe, pentru că, în mare parte cu asta ne ocupăm, ca agenție de presă.” De asemenea, Clive Marshall, director executiv al Press Association, a susținut importanța conținutului pentru supraviețuirea agențiilor de presă: „Supraviețuim prin vânzarea conținutului, fie că e vorba de editoriale, imagini sau date și asta face toată discuția despre copyright importantă pentru viitorul organizațiilor de media, pentru că nu avem un model de advertising”.

„Cea mai importantă activitate a unui jurnalist este aceea de a căuta adevărul. (…) SUA, așa cum știți, susțin presa liberă și libertatea de exprimare. Credem că evidențierea adevărului este un semn al onoarei și un serviciu public”, a afirmat Angela L. Gemza, atașatul de presă al Ambasadei SUA în România, în cadrul evenimentului.

„Cred că jurnaliștii trebuie să lucreze prin organizații internaționale, să încerce să facă guvernele să-și facă datoria de a crea un mediu în care jurnaliștii pot lucra în siguranță”, a afirmat vicepreședintele AP, John J. Daniszewski. Totodată, acesta a subliniat necesitatea agențiilor de presă, pentru ca oamenii, guvernele, factorii de decizie să-și bazeze alegerile pe informații solide.

Marius Lukošiunas, specialist programe – Sectorul Comunicare și Informații în cadrul UNESCO, a accentuat responsabilitatea guvernelor în asigurarea protecției jurnaliștilor, oferind ca exemple situațiile din Irak sau Siria. Despre pericolul ca jurnaliștii să devină victime ale terorismului în misiunile pe care le au în Irak, Siria sau Afganistan a vorbit și Erik Bjeranger, vicepreședinte al Forumului Mondial al Editorilor.

O intervenție importantă în cadrul conferinței a fost și cea a lui Ricardo Gutierrez, secretar general al FEJ, care a prezentat Platforma pentru Promovarea Protecției și Siguranței Jurnaliștilor a Consiliului Europei.

La finalul conferinței, directorul general al Agerpres a reafirmat importanța libertății de exprimare pentru evoluția societății. „Libertatea de exprimare este expresia democrației, iar atunci când vorbim despre libertatea presei, vorbim, de fapt, despre evoluția democratică a societății”, a subliniat Alexandru Giboi.

Printre speakerii români aflați în sală s-au numărat: Mircea Toma, președinte ActiveWatch, Radu Magdin, vicepreședinte Strategikon, Augustin Jianu, director general CERT-RO, Victor Capra, blogger, Alexandru Lăzescu, redactor-șef Revista 22, Bogdan Andrei Gavrilă, antreprenor social CRSC Europe, Cristian-Dan Durleci, director general adjunct Agerpres, Flaviu-George Predescu, fost consilier al fostului director al SRI, George Maior, Cristinel Godinac, președinte MediaSind și Leonard Paduret, președinte Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.

Partenerul oficial al Agerpres pentru acest eveniment a fost Autoklass Grup.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.