Home / Sanatate / Dr. Florin Mihălțan, despre apneea în somn

Dr. Florin Mihălțan, despre apneea în somn

Distribuie

Prof.-dr.-Florin-MihaltanPreședintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan, a atras atenția joi, 17 martie, că, deși există o lege din 2015 care prevede ca șoferii să obțină un aviz medical care să ateste dacă suferă sau nu de apnee în somn, aceasta nu se aplică, iar cei mai mulți conducători auto, care se confruntă cu această afecțiune, își reiau activitatea fără să fie monitorizați, relatează AGERPRES.

„Legea la ora actuală nu se aplică în sistemul în care ni-l dorim noi. Pacientul sesizat de medicul de familie sau de cel care îl vede prima dată trebuie să fie expertizat, să fie într-un centru de boli profesionale, pentru că poate să fie și o boală profesională. Trebuie să facă poligrafie sau polisomnografie și, ulterior, trebuie să beneficieze de un aparat (de monitorizare a somnului — n.r.) cel puțin două luni pentru a fi reintegrat ca șofer, așa se procedează în multe țări. Nu poate să meargă de pe o zi pe alta, ai depistat cazul, nu ai făcut tratament și el se duce din nou și își reia șofatul”, a declarat, într-o conferință de presă, prof. dr. Florin Mihălțan, potrivit sursei citate.

El a adăugat că acești șoferi depistați cu această problemă trebuie să fie monitorizați. În opinia sa, ar trebui să existe o colaborare între autorități și medici. Medicul a precizat că în momentul intrării în vigoare a legii a fost un „boom de interes” din partea celor cărora le expirau carnetele de conducere, după care acesta a scăzut. Președintele Societății Române de Pneumologie a subliniat că există 55 de laboratoare specializate în acest sens și în jur de 100 de medici.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Detalii despre proiectul noului Spital Municipal cu 7 etaje din Reghin

Distribuie Agenția pentru Protecția Mediului Mureş anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.