Edilul Ludușului, Cristian Moldovan, despre valorile umane Luduș
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 239 Vizualizări

Edilul Ludușului, Cristian Moldovan, despre valorile umane

646x404

Primarul oraşului Luduş, Ioan Cristian Moldovan, trage linie anului 2015 și ne prezintă raportul privind starea economică, socială şi de mediu a oraşului, prioritățile pentru anul în curs, dar și care este proiectul său de suflet.  Documentul este structurat în 65 de pagini şi este disponibil pe site-ul Primăriei oraşului Luduş, www.ludus.ro.

Reporter: Sunteți om energic şi ambiţios, dedicat comunităţii în care vă desfășurați activitatea. Cu ce obiective ați pornit la drum atunci când v-ați depus candidatura ca și primar?

Cristian Moldovan: În urmă cu trei ani și jumătate când am candidat de primar, mi-am propus două obiective majore: să aduc administrația locală cât mai aproape de cetățean și să contribui la obținerea unei independențe financiare reale a orașului nostru. Apropierea de cetățean înseamnă o administrație normală, pentru care omul de pe stradă să nu fie un simplu plătitor de impozite, un subordonat al acesteia, ci un partener real, respectat și tratat ca atare. Independența financiară reală a orașului începe din momentul în care administrația locală devine capabilă ca, prin veniturile proprii, să participe la derularea de investiții cu potențiali parteneri economici și administrativi, fără a apela la ajutor guvernamental.

Rep: Dacă este să tragem linie anului 2015, care sunt cele mai importante proiecte pe care ați reușit să le duceți la bun sfârșit?

C.M.: În ambele direcții am făcut pași importanți. Până în 2012, Ludușul era sistematic exclus de la finanțări și investiții, astfel că noi am început prin a debloca finanțarea guvernamentală, tocmai pentru a ajunge în punctul în care nu vom mai fi dependenți de ea. Am atras investiții importante, care, prin patru mari proiecte de infrastructură, utilități și servicii directe, depășesc 16 milioane de lei. Avem în diverse faze de realizare proiecte în valoare de aproximativ 26 milioane lei, însemnând modernizarea mai multor străzi prin metode alternative cu o valoare totală 14.280.000 lei, modernizarea străzilor Policlinicii și Pieței cu o valoare de 1.316.000 lei, a străzilor Avram Iancu și Florilor, aproape 1 milion de lei, la care se adaugă realizarea a 6 platforme subterane de colectare a deșeurilor, 400 de mii lei, amenajări de parcări și alei pietonale, 500 de mii lei, reparații ale DJ107G aproximativ 300 de mii lei, modernizarea și dotarea ambulatoriului Spitalului Orășenesc ”Dr. Valer Russu”, 7 milioane și jumătate de lei.

Rep: Aveți vreun proiect de suflet?

C.M. La cele anterior spuse, se mai adaugă un număr de 16 proiecte finalizate pe parcursul anilor 2013-2014-2015, în valoare totală de peste 3 milioane de lei. Dintre toate însă, cel mai de suflet rămâne aducerea SMURD-ului în orașul nostru, împreună cu finalizarea contractului pentru modernizarea și extinderea clădirii PSI și dotarea acesteia cu o salvare nouă, ultramodernă, cu tehnologie de intervenție medicală de ultimă generație!

Tot anul trecut am făcut recepția lucrărilor la bazinul de înot didactic și de racordare la utilități a acestuia și am izbutit să avem în sfârșit un Plan de Urbanism General actualizat, care include și un Regulament Local de Urbanism. Deținem astfel baza pentru realizarea master-planurilor de dezvoltare zonală, fără de care Ludușul nu își poate atinge obiectivele strategice de dezvoltare.

Rep: Creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă depind de existenţa unor pieţe sănătoase, bine conectate, în cadrul cărora concurenţa şi accesul consumatorilor să poată stimula activitatea economică şi inovarea.

C.M: Un obiectiv important pentru echipa Primăriei a fost legat de crearea de noi locuri de muncă. Într-o măsură determinantă, problema locurilor de muncă a fost rezolvată prin investiția derulată de firma LEONI în orașul nostru, investiție care deja a generat cca. 600 de noi locuri de muncă, iar până la finele anului 2016 numărul acestora va depăși 1000. Până nu demult, Ludușul era un oraș cu probleme sociale, datorate cu precădere lipsei locurilor de muncă, iar în privința asta cred că nicio dezvoltare firească nu este posibilă fără o piață a muncii echilibrată, în care oferta să poată acoperi nevoile reale ale oamenilor. O listă completă și detaliată a proiectelor derulate în toți acești ani a fost dată publicității, practic oglindește întreaga activitate a echipei din Primărie pe care am condus-o în această perioadă.

Rep: Ce proiecții aveți în viitorul apropiat?

C.M: Mai sunt 6 luni din actualul mandat și, dacă îmi doresc ceva cu adevărat, este să putem duce la bun sfârșit ceea ce am început în 2012, cu alte cuvinte, așezarea Ludușului pe o linie de dezvoltare corectă. Consider că, indiferent de cine va fi primar după alegerile locale din iunie 2016, va trebui să continue proiectele începute în această perioadă, proiecte care, corect gestionate, ar trebui să asigure, într-un interval de timp cât mai scurt, condițiile unei bunăstări rezonabile pentru toți concitadinii noștri. A venit timpul să îmbrățișăm o altă viziune despre ceea ce înseamnă, în mod real, actul administrativ, diferită de viziunile din trecut. Vorbesc de o viziune a continuității, nu de una a rupturii. Repet: indiferent de cine va fi primar peste 6 luni, va trebui să învețe – și odată cu el va trebui să învățăm noi toți! – că nu poți fi bun doar pentru tine, dacă nu ești mai întâi bun pentru ceilalți!

Rep: Ce considerați prioritar pentru anul 2016?

C.M: Pentru anul 2016, pe lângă investițiile aflate în curs de finalizare, avem demarate, într-o primă etapă, mai multe proiecte care însumează, până la această oră,  aproximativ 6 milioane lei. Amintesc ca prioritare proiectele de modernizare și eficientizare a sistemului de iluminat public, construirea unei hale agro-alimentare și viabilizarea terenului pentru ansamblul de locuințe din strada Zăvoiului, blocurile 13-15-17, cu toate tipurile de lucrări incluse, amenajare străzi, alei pietonale și spații verzi. Sper ca în acest an să putem demara lucrările de asfaltare a străzii 1 Mai, obiectiv asumat de noi înaintea derulării investiției amintite.

Am convingerea fermă că valoarea umană nu este dată de ceea ce deținem, ci doar de ceea ce facem pentru oameni!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE