Share

Home / Social / VIDEO: Ziua Francofoniei sărbătorită la Colegiul Traian Săvulescu

VIDEO: Ziua Francofoniei sărbătorită la Colegiul Traian Săvulescu

DSC_8553

Ca urmare a succesului înregistrat în cadrul primei ediții de anul trecut, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România au organizat o nouă campanie „Picnic Poetic – Haikunoi”. Cu acest prilej, evenimentul s-a desfășurat în 54 de locații simultan, vineri 18 martie, în intervalul orar 12.00 – 14.00. Pe toată această durată, participanții au avut ocazia de a lua parte la activitățile propuse de către organizatori, publicându-și creațiile poetice pe pagina de Facebook a evenimentului, sau pe cea personală, adăugând hashtag-ul #Haikunoi2016.

DSC_8548

În acest context, la Colegiul Agricol Traian Săvulescu s-au adunat grupuri de elevi din școlile mureșene Colegiul Național Unirea, Colegiul Economic Transilvania, Liceul Tehnologic Electromureș, Gheorghe Șincai, Școlile Gimnaziale George Coșbuc, Tudor Vladimirescu și studenți de la Universitatea Petru Maior, pentru a sărbători într-o atmosferă degajată Francofonia.

DSC_8527

Pe lângă versurile create de fiecare participant, au organizat și un atelier culinar după rețete specific franțuzești cu ingrediente pe toate gusturile, cordon bleu si cartofi franțuzești, mousse au chocolat, galette des rois, madeleinesbucătăria franceză fiind cea mai rafinată și apreciată din Europa și chiar din întreaga lume.

DSC_8537

Potrivit prof. dr. Daniel Raduly, unul dintre organizatorii evenimentului, toate produsele au fost preparate de elevi în laboratorul școlii de industrie alimentară sau au fost aduse gata preparate. Servirea s-a făcut ”sur place” simulând o servire a mesei în oraș, de către ”chelneri de profil”, ce provin de la licee cu specializări în domeniu.

DSC_8550

Invitatul special a fost Delia Man, ”Ambasador al Francofoniei”, de la Biblioteca Francofonă Sceaux, care a apreciat munca creatorilor de haiku și, totodată, creatorilor unui veritabil ospăț, prin care au pus în valoare arta culinară franceză, Franţa fiind considerată țara care a inventat “arta de a trăi”, dar şi arta de a mânca. Pentru un francez a lua masa nu înseamnă doar a îngurgita nişte alimente, ci înseamnă un moment de socializare, un moment de contact cu frumosul, o călătorie în lumea gusturilor.

Franța este considerată de unii ca fiind patria celei mai bune bucătării din lume. Pentru francezul de rând, bucătăria este un element inseparabil de viața cotidiană – nu trebuie deci să ne mire că tocmai francezii au introdus termenul de savoir-vivre.

crina gherman

”Am gătit alături de colegele mele Clafoutis cu vișine, o prăjitură franțuzească, am mai preparat acest deliciu și cu alte ocazii, pentru prietenii de familie” ne spune Crina Gherman, elevă clasa XI-a D, Liceul Tehnologic Electromureș.

denisa pop

” Îmi place să gătesc prăjituri, fac deseori acasă și, de obicei, îmi ies rețetele așa cum trebuie” ne spune Denisa Pop, elevă clasa XI-a D, Liceul Tehnologic Electromureș.

diana mocean

” Alături de cele 7 colege, am pregătit madeleine cu ciocolată și cocos, e ușor pentru noi pentru că facem practică în fiecare săptămână în laboratorul de specialitate al școlii” ne spune Diana Mocean, clasa XI-a A, Colegiul Agricol Traian Săvulescu.

vlad florea

” Am pregătit foietaje cu cremă de migdale, mousse de ciocolată, madeleine și bomboane Ferrero Rocher” ne spune Vlad Florea, Colegiul Agricol Traian Săvulescu.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Astăzi: Eveniment de informare privind munca pe croazieră la Târgu Mureș

Astăzi de la ora 18.30, cei interesați de munca pe croazieră pot afla mai multe …

Share
Share