Expoziția Mineralia. Felii de meteorit și Coral roșu ”de la mama lui” Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 582 Vizualizări

Expoziția Mineralia. Felii de meteorit și Coral roșu ”de la mama lui”

foto 1

Muzeul de Etnografie si Artă Populară din Târgu-Mureș găzduiește în perioada 18-20 martie o nouă ediție a tradiționalei expoziții de minerale, și nu numai. Timp de trei zile, specialiști din Baia Mare, Arad și Cluj expun începând cu pietrele de râu și până la strălucitoarele pietre prețioase, podoabe exclusiv din pietre naturale – cuarţ roz, opal, jad, rodocrozit, turmalină, lapis lazuli, turcoaz sau din chihlimbar, perle şi coral – în monturi clasice sau moderne, prezentându-le clienților, într-o manieră clară și corectă minunata lume a mineralelor.

Coordonatorii expoziţiei Andrei Gorduza, geolog, și Angela Săplăcan, muzeograf geolog au adus în această ediție tema ” Podoabe de primăvară”, bazată 90% pe bijuterii, dat fiind faptul că este luna cadourilor pentru femei, nefiind, însă, deloc neglijată și partea de colecție.

” Ca o raritate, avem expuse două felii din meteroitul căzut în anul 1990 în județul Teleorman, care se consideră că ar fi al doilea ca și mărime după cel de la Mociu, căzut în anul 1882. Acesta avea 23 de kg era un meteorit din categoria meteoriților pământoși, nu are un luciu atât de puternic” nepovestește geologul Andrei Goruza.

foto2

Maxim Hîruța din Bistrița a făcut, în urmă cu 10 o Școală de bijuterie contemporană la București, sub îndrumarea inițiatorului acestei școli, Sandu David. Cursurile se adresează oamenilor cu înclinații către partea creativă mai mult decât către partea tehnică, de execuție la milimetru, de oameni care au nevoie de limbajul tehnic pentru a-și putea comunica ideile.  ” De atunci să găsesc pietre cât mai rare și le prelucrez, încerc să aduc mereu ceva nou” ne spune Maxim Hîruța.

DSC_8580

Zona Colți din județul Buzău este deja cunoscută datorită exploatărilor intensive de chihlimbar de pe vremuri, ani la rând ploile torențiale dezvelind bucățele din această piatra prețioasă. Denumirea de Colți vine de la Colhida, țara unor strămoși ai dacilor care se numeau «colchi». De aici vine și denumirea de chihlimbar, avere a pământului care s-a găsit aici încă din antichitate fiind exploatat de la daci și de la romani până în zilele noastre. Datorită frumuseții sale și a celor peste 160 de nuanțe în care se prezintă, chihlimbarul de la Colţi este considerat a fi cel mai valoros de pe planetă. Cea mai mare pepită de chihlimbar cunoscută are 27 cm lungime, 23 cm lățime și 10 cm grosime. Ea cântărește 3,45 kg, a fost extrasă din Colți și este expusă la Muzeul Județean Buzău. La Colți se poate vizita Muzeul Chihlimbarului.

”Chihlimbarul de la Colți este de o frumusețe rară și, pentru că am reușit să cumpăr o colecție de la cineva, astăzi am plăcerea să expun coliere și pandantive din rășină pietrificată, de o valoare neprețuită” ne spune Alexa Szentannai din Cluj –Napoca.

foto 3

Ceva cu totul deosebit am găsit și la speologul Emil Șpiac din Arad, bijuterii din coral roșu natural a cărui exploatare este interzisă de 20 de ani.” Am cumpărat o colecție de la o crescătorie din Spania, unii pasionați reușesc cu succes să obțină în laborator coralul acesta. În ziua de azi se comercializează mai mult falsurile, produsele vopsite, artificiale, cu numele de coral” ne spune geologul. Tot aici găsim pandantive din Lodolit, un cuarț șlefuit sub formă de lentilă care amplifică oxizii de fier sau mineralele din baza acestuia.

DSC_8577

Expoziţiile MINERALIA din diverse oraşe sunt cele mai importante evenimente dedicate în întregime pietrelor de podoabă. În cadrul lor este prezentată cea mai variată gamă de specii minerale, colecţii de minerale, cristale, obiecte ornamentale şi bijuterii realizate din pietre semipreţioase şi preţioase. Printre ”vedetele” expoziţiilor găsim ametist, acvamarin, azurit, beril, calcedonie, calcit, carneol, citrin, chihlimbar, coral, fluorină, gips, granat, jasp, labradorit, lapis lazuli, larimar, malachit, moldavit, opal, pirită, safir, serpentinit, serafinit, smarald, spinel, sugilit, rodocrozit, rubin, topaz, turcoaz, turmalină.

Un lucru foarte important pentru aceste expoziţii este autenticitatea produselor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE