Share

Home / Social / Fonduri pentru reabilitarea clădirilor de locuinţe din Regiunea Centru

Fonduri pentru reabilitarea clădirilor de locuinţe din Regiunea Centru

blocuriPeste 50 de milioane euro fonduri nerambursabile sunt disponibile la nivelul Regiunii Centru pentru finanțarea proiectelor ce urmăresc creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale (blocuri), îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari. Apelul de proiecte pe prioritatea 3.1 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, destinat creșterii eficienței energetice în clădirile rezidențiale, a fost lansat ieri la București, de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Potrivit unui comunicat de presă remis de conducerea ADR Centru, cererile de finanțare se vor depune de către Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) din mediul urban, respectiv primăriile de orașe, municipii din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, fiind elaborate însă în parteneriat cu Asociațiile de proprietari. O cerere de finanțare depusă poate solicita minim 100.000 euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu poate depăși valoarea de 5 milioane euro. Din valoarea totală a proiectului, prin POR 2014-2020 se vor finanța 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, diferența de 40% fiind asigurată de către primării și Asociațiile de proprietari beneficiare. O cerere de finanțare poate include un număr maxim de 10 blocuri, fiecare dintre acestea constituind o „componentă” în cadrul proiectului, dar o primărie care se încadrează în condiţiile de eligibilitate prevăzute în prezentul ghid, poate depune mai multe cereri de finanţare. Sunt eligibile blocurile de locuințe construite între 1950 si 1990, iar proiectele trebuie să urmărească reducerea consumului de agent termic și, în final, a poluării urbane.

Pentru a sprijini potențialii beneficiari, ADR Centru va organiza în perioada următoare, la nivelul Regiunii Centru, sesiuni de lucru pe cerințele ghidului specific și cel general, cu potențialii solicitanți eligibili. Pentru a putea îmbunătății informațiile transmise și pentru a putea răspunde cât mai punctual cerințelor puteți adresa întrebări sau face propuneri pe adresa de e-mail: programe@adrcentru.ro. ”Acest tip de apel de proiecte este o continuare a tipului de finanțare acordată prin POR 2007-2013, Axa 1.2, pentru reabilitarea termică a blocurilor. De aceea putem spune că primăriile municipiilor reședință de județ cunosc deja acest apel, iar la Alba Iulia, Târgu-Mureș și Miercurea Ciuc avem deja proiecte de reabilitare termică realizate în perioada anterioară. Cunoaștem, de asemenea, și problemele cu care s-au confruntat primăriile în implementarea proiectelor, de aceea vom încerca la aceste sesiuni să preîntâmpinăm aceste situații. După cum au afirmat colegii de la minister, această prioritate se adresează autorităților publice locale, care au nevoie de sprijin, iar ghidurile sunt acum mai simplificate, documentele care trebuie depuse sunt mai puține, iar perioada de evaluare și selecție va fi, mai scurtă”, au declarat reprezentanții ADR Centru.

Contractarea proiectelor pe această prioritate de investiții se va face pe principiul ”primul venit, primul servit”. Cei interesați de depunerea de proiecte au la dispoziție două luni de zile, respectiv până în 16 mai 2016, începând cu ora 10.00, pentru a analiza cerințele ghidului, a întocmi documentele, a elabora și scrie cererile de finanțare. Apelul va fi deschis depunerii pe o perioadă de 6 luni, respectiv până în 16 noiembrie 2016, ora 10.00. Conform ghidului, cererile de finanțare se vor depune la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia, într-un singur exemplar, în format tipărit, original, într-un singur colet sigilat. In colet va fi inclus si un CD cu cererea de finanțare si anexele acesteia, scanate, in format PDF. Imediat ce aplicația electronica MySMIS va fi operațională, MDRAP va publica un anunț pe site-ul programului cu noul sistem electronic de depunere a cererilor.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Persoană blocată în decantor în Reghin

Astăzi, 22 iulie, în jurul orei 10.00, pompierii au fost alertați că există o persoană …

Share
Share