Palatul Toldalagi, în căutarea farmecului de odinioară Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 564 Vizualizări

Palatul Toldalagi, în căutarea farmecului de odinioară

1 (2)Una dintre cele mai impunătoare clădiri din Târgu-Mureș, Palatul Toldalagi, unde își are sediul Muzeul de etnografie şi artă populară,  a primit un nou aspect grație lucrărilor de reabilitare din ultimii ani. Istoria consemnează faptul că Palatul Toldalagi a fost construit în stil baroc, între anii 1759 si 1772, fiind proiectat de arhitectul francez Jean Luidor. Clădirea a fost folosită în mai multe scopuri,  în 1786 a funcționat aici o tipografie, în 1920 o bancă, iar dupa restaurările din anul 1960 secția de istorie a Muzeului județean. Din anul 1984, clădirea găzduiește sediul secției de etnografie a Muzeului Județean Mureș. ”Palatul Toldalagy, care a devenit ulterior Muzeul de Etnografie este unul dintre puținele palate construite în stil baroc francez. Arhitectul clădirii a fost Jean Luis adus din Franța de către Toldalagy Laszlo, care a cumpărat mai multe imobile orășenești din centru. Putem vorbi de două clădiri existente pe locul acestui palat, care parțial au fost înglobate și s-a ridicat un etaj peste aceste clădiri orășenești formând un palat cu o curte interioară închisă. Spre centru este Sala Mare, care era folosită pentru evenimente mai importante, unde elita orașului, nobilimea se întâlnea cu diferite ocazii. Palatul a fost construit între anii 1759 si 1772, clădirea păstrând în prezent foarte mult din caracterul clădirii”, a precizat Soos Zoltan, directorul Muzeului Județean Mureș.

”Cât s-as putut a fost scos în evidență la maxim”

2 (1)Potrivit acestuia, lucrările de renovare  au fost începute din 2008, derutate treptat, pentru a putea păstra autenticitatea clădirii. ”Am început cu o  restaurare mai amplă, prin care am încercat să remediem câteva greșeli făcute la renovarea din anii 80 când erau la modă niște intervenții destul de moderniste cu beton, structuri care erau corpuri străine, și ce s-a putut am înlăturat. În anii 80, când a fost ultima mare renovare a clădirii au mai fost aduse sobe din alte castele din județ, sobe de teracotă de faianță din Sânpaul. La etajul palatului sunt opt sobe foarte elegante care erau în castelelele nobiliare din județul Mureș. Din păcate în anii 80 foarte multe tencuieli au fost înlăturate , iar acum nu am mai putut să redăm partea de cromatică originală,  deoarece nu prea am găsit urme care să fie relevante. Au rămas fragmente prea mici să putem reconstrui cromatica interioară a sălilor , dar cât s-as putut a fost scos în evidență la maxim. Lucrările s-au făcut etapizat , având în vedere că este vorba de o clădire monument istoric. Paralel s-au făcut lucrările de renovare și cercetare. Neavând graba aceasta, cum e în cazul proiectelor europene care forțează un executant,  am avut ocazia să facem cercetarea foarte detailată, apoi am putut să renovăm și să redăm aspectul original. O ultimă intervenție, pe planul anului viitor este folosirea mansardei, cu un spațiu generos care va fi folosit pentru depozitarea unor piese. Paralele cu lucrările de renovare am reușit să achiziționăm mobilierrul fostului palat Teleki din Târgu-Mureș, un mobilier de sfârșitul secolului XVIII, început de secol XIX ”, a spus  Soos Zoltan.

Șemineu unicat

5Spațiul interior al palatului a suferit modificări, adaptate cerințelor unui muzeu, completate de lucrări de reabilitare la acoperiș și exterior.  ”Sala Mare era împărțită în două, și am vrut să redăm aspectul acestei săli care să arate și importanța persoanei care a construit clădirea , care în acea vreme era un del de prefect al judeţului, o persoană destul de influentă. În primul rând s-au făcut reparații capitale la acoperișul clădirii, după care au urmat consolidările palatului la subsol, lucrări prin care am încercat să scoatem igrasia din pereți. De aceea era foarte important să acoperim curtea interioară. Paralel a fost renovată toată infrastructura clădirii, sistemul electric, gaz și încălzire. Momentan avem încălzire cu aer condiționat, și termoconvertoare, aspect important pentru piesele din muzeu. Starea generală a clădirii s-a îmbunătățit foarte mult, depozitele au devenit mai uscate, mai sănătoase. Singura noastră problemă legată de clădire este spațiul relativ mic pentru colecția noastră bogată. Nu avem suficiente spații să expunem tot ce am crede că este important. Acum avem toate sălile restaurate, curtea interioară, fațadele exterioare. La săli am avut foarte mare grijă să fie renovate stucaturile baroce originale. Există o sală care camera de lucru a contelui unde avem printre puținele șeminee păstrate din perioada respectivă în Transilvania, făcut din stucaturi. Noi am încercat să păstram toate aspectele legate de construirea și amenajarea acestui palat, iar unde lipseau elementele oroginale am încercat să refacem unde a fost posibil”, a menționat Soos Zoltan.

Cafenea în incinta muzeului

Lucrările de reabilitare nu se opresc aici, vor urma și alte spații amenajate, printre care și o cafenea la subsolul clădirii care să deservească vizitatorii muzeului. ”În una din săli vom amenaja un spațiu al unui palat aristocratic de la sfârșitul secolului XVIII din Târgu-Mureș, să redăm puțin viața cotidiană a unei familii din marea ristocrație. Vernisajul oficial va avea loc la finele lunii martie, când vom invita toți târgumureșenii să viziteze și să admire acest palat foarte frumos și elegant din centrul orașului. La nivelul întâi sunt șapte săli de expoziție, la parter încă trei săli de expoziție, plus birouri, câteva depozite și pivnițele care acum sunt uscate. O parte vor fi destinate pentru spațiu de depozitare iar cu altele dorim să amenajăm o cafenea a muzeului care să desrvească publicul vizitator”, a precizat directorul Muzeului Județean Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE