Home / Agricultura / Recomandări în aplicarea tratamentelor la pomii fructiferi

Recomandări în aplicarea tratamentelor la pomii fructiferi

Distribuie

in(1)Pentru ca a venit primăvara, pomii fructiferi au nevoie de tratamente împotriva eventualelor boli sau dăunători care îi vor afecta de-a lungul sezonului vegetativ. Datorită aspectului oscilant al vremii, livada trebuie protejată împotriva variaţiilor agresive de temperatură care pot favoriza apariţia fungusului pe scoarţa pomilor.

 Nu doar ciupercile pot infecta un pomii şi le pot produce leziuni de creştere, dar şi dăunătorii vor avea un impact major, mai ales daca sunt purtători de bacterii sau au efect de pandemie asupra unei întregi culturi. Din acest motiv, trebuie realizate tratamente la pomi fructiferi în corelaţie cu tipologia fiecărui arbore, având în vedere natura diversă a infecţiilor şi a dăunătorilor care vor face ravagii din momentul în care îsi depun ouăle până la maturitate. Dacă realizam un tratament pentru pomi fructiferi cu Previcur Energy, fungicid pentru mana la sol şi împotriva căderii plăntuţelor, atât livada de meri, peri sau gutui, cât şi cea de vişini, cireşi, caişi şi pruni vor fi feriţi de boala manei, o ciupercă foarte periculoasă, fiind purtată de particule aerobe şi având un caracter contagios pronunţat.

Totusi, aceste tratamente la pomii fructiferi sunt contraindicate să fie realizate la temperaturi negative sau în momentul în care umiditatea este pronunţată datorită căderilor de precipitaţii din timpul sezonului prevernal. Datorită ploilor sau ninsorilor, concentraţia substanţelor utilizate precum dithane, un fungicid foarte intens utilizat împotriva manei la pomi sau în cultura legumicolă, va scădea drastic, reducând în mod simţitor eficienţa în combaterea infecţiilor fungale. Nu doar mana este o boală frecventă în rândul pomilor, ci şi avanlanşa de dăunători care pot afecta pomii. Şi nu ducem lipsă de insecte agresive, precum acarienii sau larvele de viespe neagră şi fluturi de mai. Dacă legumele pot fi tratate foarte usor, neavând o suprafaţă foarte mare, la livezile de meri, gutui, peri, pruni, aceste insecte din momentul în care se stabilesc într-un colţ de livadă, vor pune stăpânire pe durata întregului sezon pe toata livada, producând pagube insemnate, mai ales că vor afecta procesul vegetativ prin blocarea dezvoltării mugurilor de pom. Din acest motiv, tratamentele trebuie să fie realizate chiar înainte ca pomii să înmugurească pentru a omorî larvele înainte să produca mari stricăciuni.

Cel mai ieftin şi utilizat tratament folosit de către agricultorii cu experienţă sau cei care păşesc pentru prima data în acest domeniu este sulfatul de cupru în concentraţie lichidă. Recomandarea specialiştilor pentru zeama bordeleză, că despre ea este vorba, este Alcupral sau Funguran, pentru că au concentraţie foarte mare de cupru metalic, elementul esenţial care apară pomi de infecţii sau dăunători. Pentru a realiza soluţia adecvată, va fi nevoie de 100 de grame de Champ sau Alcupral la 10 litri de apă. La final de noiembrie, după ce toate frunzele au picat, se va aplica tratamentul, respectând sfaturile menţionate, pentru a realiza protecţia completă împotriva dăunătorilor din timpul iernii care îşi vor găsi culcuş în tulpina pomilor sau în ramurele în plină dezvoltare.

Sursă : www.erbicid.ro


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Fermierii cer suspendarea sistemului anti-grindină. „Face mai mult rău decât bine”

Distribuie Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR) a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.