Thomas Ostermeier și Schaubühne Berlin în programul FITS 2016 Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 93 Vizualizări

Thomas Ostermeier și Schaubühne Berlin în programul FITS 2016

focus-180316Premiul Europa pentru Teatru în 2000, Premiul Herald Angel de la Festivalul Internațional de la Edinburgh în 2002 și Artist Asociat al Festivalului de la Avignon în 2004 – așa s-ar putea caracteriza, în doar trei titluri, cel mai bine cotat regizor european al momentului.

Unul dintre invitații de onoare ai acestei ediții, Thomas Ostermeier, va primi în acest an și aprecierea oficială a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, prin decernarea unei stele pe Aleea Celebrităților. Director artistic la Schaubühne Berlin, Thomas Ostermeier va fi prezent la Sibiu cu unul din numeroasele spectacole la care semnează regia, „The Marriage of Maria Braun”. Producția este o adaptare după al 38-lea film a lui Rainer Werner Fassbinder și prezintă povestea lui Hermann și Maria Braun, un cuplu care se căsătorește în timpul celui de-al doilea Război Mondial, într-o primărie care tocmai fusese lovită de o bombă. La numai două zile după ceremonie, Hermann este nevoit să se întoarcă pe front. În acest timp, Maria, după o lungă așteptare în care a făcut toate eforturile să supraviețuiască, primește un mesaj prin care este anunțată de moartea soțului ei. În încercarea de a-și reface viața, începe o nouă relație. Războiul se încheie, dar pacea nu se așterne. Într-o seară, pe când noul cuplu se pregătește să meargă la culcare, Hermann ajunge acasă. După o ceartă inevitabilă între cei trei, Maria îi dă o lovitură fatală noului partener. Războiul i-a dat o lecție grea lui Hermann și, pentru a-și proteja soția, își asumă vina, chiar dacă va ajunge la închisoare.
Oricum vor fi din nou despărţiţi.
În aşteptarea celei de-a doua reveniri a lui, Maria tinde spre o viață mai bună și un viitor comun, nu doar în condițiile evenimentelelor marcante din viața personală, dar și în contextul unui nou început social, determinat de finalul războiului. Ea învaţă legile de bază ale economiei în anii de prosperitate ai nou-înfiinţatei Republici Germane, şi crede că are control asupra vieţii ei emoţionale, care, însă, e dictată de regulile economice. O greșeală pentru care ea va sfârși plătind cu vârf și îndesat. Acest război feroce de după război prezintă o societate care își caută disperată confortul oferit de bani, pentru a-și uita crimele și înfrângerile.
Cariera lui Thomas Ostermeier este impresionantă. A montat foarte multe spectacole din 1995 și până azi și a primit numeorase premii pentru acestea, în diferite colțuri ale lumii. Belgrad, Berlin, Torun sau Istanbul sunt doar câteva din locurile în care comunitățile au simțit nevoia să îi transmită aprecierea prin oferirea diverselor premii. Ministerul Francez l-a numit „Officier des Arts et des Lettres” în 2009, iar în 2015 a fost promovat la gradul de „Commandeur”. În Germania este, din 2010, numit Președintele Consiliului de Cultură Germano-Francez (Deutsch-Französischer Kulturrat – DKFR). În 2011, la Bienalele Venețiene a primit „Ursul de aur” pentru întreaga sa activitate. Spectacolele semnate de el au ajuns în toată lumea, de la Atena și Barcelona la Dublin și Buenos Aires, de la Londra la Oslo, de la Moscova la New York, Quebec, Sidney, Tel Aviv sau Tokyo.

Sursă : http://www.sibfest.ro/,  Autor : Cristina Ghinea

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE