Home / Business / Uzina de apă, factor de sănătate pentru consumatori

Uzina de apă, factor de sănătate pentru consumatori

Distribuie

Constantin Bodoc tehnolog Uzina de Apa Tg MuresApa reprezintă unul din factorii vitali în ce privește viața omului. Pentru ca ea să devină potabilă e nevoie de un proces pe cât de amplu pe atât de complex, de la captare adopțiune, preoxidare, predecantare, decantare, filtrare pe nisip, ozonizare, filtrare pe cărbune activ, dezinfecție, stocare și pompare, până ca ea să ajungă la consumator. Despre acest proces menit să ducă la o apă potabilă la robinet ne-a vorbit Constantin Bodoc, tehnolog în cadrul Uzinei de apă Târgu-Mureș.

Reporter: Care este rolul primordial al unei uzine de apă?

Constantin Bodoc: Există legea 458 care se referă la calitatea apei potabile. Noi trebuie să ne înscriem cu caliatea apei care o trimitem către consumator în cadrul limitelor care le dă această lege. Sunt paramentri fizico-chimici, biologici, organoleptici, care sunt prevăzuți de lege. De exemplu turbiditatea. Este o măsură a gradului de limpede a apei. Pentru apa potabilă legea prevede un maxim de 5 grade de turbiditate. Un miligram de substanță dispersată într-o sută de mililitri de apă constituie un grad de turbiditate. Noi pe uzina de apă ieșim cu 0,2 – 0,3 grade de turbiditate, deci ne situăm undeva foarte bine. Un alt parametru îl reprezintă ph-ul. El nu este foarte greu de menținut în limitele legale cât este de exemplu amoniu, care rezultă din tot felul de procese de degradare biliogică. Frunzele, ce se întâmplă în natură, îngrășămintele pe care le folosesc oamenii, fac ca în ape să se găsească acest ion amoniu, care are prevăzută o limită legală. Sunt procese de oxidare, cum este oxidarea blândă pe care o avem în fața predecantării unde oxidăm cu permanganat de potasiu. Ozonizarea este, de asemenea, un proces intermediar foarte violentă și avem și acea dezinfecție finală, unde se face o oxidare cu clor gazos. Sunt trei procese de oxidare care, pe lângă alte lucruri, fac să dispară acest ion amoniu din apă.

Rep.: Ce cantitate de apă trece prin uzina de apă până să ajungă la robinet?

C.B.: Într-o zi, ca medie noi pompăm în rețeaua de distribuție undeva la 40.000-45.000 mc de apă. Iarna este mai puțin, consumul este mai mic. Cantitatea diferă și de la anotimp, contează foarte mult și starea vremii la aceste debite. Noi avem două linii de distribuție, o linie de 4,5 bari unde se menține constant acea presiune. Consumatorul când ia apă din această linie de distribuție scade presiunea prin extragerea apei din sistem, și atunci există o buclă de reglare pe bază de presiune în care o pompă capătă o turație mai mare, astfel încât să compenseze acel debit care iese din sistem și bagă mai multă apă. Mai există o linie de 5 bari, construită la fel ca cea de 4,5 bari pe o buclă de reglate tot pe bază de presiune care alimentează zonele mai înalte ale orașului, și zonele limitrofe, satele din jur. Pentru zonele foarte înalte ale orașului există stații de repompare care iau apă din cele două linii de distribuție și o pompează în niște rezervoare aflate la înălțime. Din aceste rezervoare se alimentează mici sisteme de distribuție locală, cum este Platoul Cornești, acel turn de apă care alimentează o mică rețea locală. Când se termină apa din turn, este un plutitor care măsoară nivelul, pornește pompa și umple din nou acel rezervor.

Rep.: Sunteți de 10 ani în cadrul uzinei de apă. Cum ați ținut pasul cu tehnologia?

C.B.: Când am venit la uzina de apă în urmă cu zece ani era o tehnologie veche care se folosea. De exemplu era o tehnologie cu coagulant de sulfat de aluminiu și var. Era un procedeu destul de dificil deoarece sulfatul de aluminiu era un acid și trebuia să vi cu var ca să reglezi ph-ul apei, și în același timp să aibă loc acea reacție de trecere a sulfatului de aluminiu în sulfat de calciu și hidroxid de aluminiu. Coagulantul ca atare, cel care strânge impuritățile mecanice din apă este tocmai acel gel de hidroxid de aluminiu care se formează în urma acestei reacții. Am avut o etapă de retehnologiozare printr-un program ISPA, încheiată în 2011 prin care toată tehnologia uzinei de apă a fost adusă la zi. De exemplu, noi nu aveam oxidare cu ozon în fluxul tehnologic vechi, nu aveam filtrarea pe cărbune. De asemenea restul de procese tehnologice au suferit îmbunătățiri, cum e cazul predecantării, înainte avea doar decantare. Mai mult decât atât, procesul de decantare în sine, prin construcția nouă și aplicând noile cunoștințe în domeniu, s-a făcut o altă construcție care răspunde mult mai bine la acest proces. Aveam înainte niște decantoare vechi, erau tot felul de probleme. Din cauza temperaturii se întâmpla tot felul de fenomeme. Cu toate acestea reușeam să ne încadrăm cu acest grad de turbiditate al apei. Acum, cu noul proces lucrăm mult mai bine și mult mai ușor. Mai mult decât atât, întregul proces este automatizat. Factorul uman poate intervenii când este nevoie.

Rep.: Care este aportul adus de o uzină de apă la viața unei comunități?

C.B.: O apă potabilă de calitate la robinetul din casă înseamnă foarte mult. Am avut o uzină nouă făcută într-o comună la care inițial oamenii nu vroiau nici măcar să se branșeze la apa potabilă. Pur și simplu nu doreau acest lucru, erau obișnuiți cu apa de la fântână din curte. A fost de ajuns să se branșeze la apă câțiva localnici, după care a existat o explozie și toată comunitatea s-a branșat. Mai mult decât atât, chiar dacă avem probleme pe rețea și suntem obligați să întrerupem apa, sunt oameni care se supără că nu mai au câteva minute, o oră că nu mai au apă. Este o obișnuință, este și calitatea, este și din punct de vedere tehnic. Sunt mașini de spălat care merg cu apă sub presiune și dacă nu ai acea apă sub presiune trebuie să faci tu o instalație pentru mașina de spălat. Sunt multe aspecte în ceea ce privește consumatorul. Apa este un factor esențial. Nu se poate concepe în ziua de azi un trai fără apă potabilă. Există acea concepție la mulți că apa vine de la Dumnezeu, dar nu este chiar așa. O apă potabilă de calitate necesită efort, multă muncă, costuri și oameni. O apă brută, din Mureș conține, pe lângă substanțe chimice dăunătoare organismului, și o componentă microbiologică care poate produce boli urâte asupra organismului uman. Mai este și mirosul specific de Mureș, și cum ar fi să vină cu apa care curge la robinet, nu cred că ți-ar mai arde de băut apa.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.