Conferință Națională de Patologie Pleurală, în premieră Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 310 Vizualizări

Conferință Națională de Patologie Pleurală, în premieră

gabriela jimboreanGrupul de Lucru pentru Patologia Pleurală al Societății Române de Pneumologie în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, sub egida Colegiului Medicilor din România, organizează, în perioada 24 – 26 martie, la Târgu-Mureș, prima Conferință Națională de Patologie Pleurală, manifestare ce se adresează următoarelor specialități: pneumologie, medicină internă, chirurgie toracică, imagistică, oncologie, anatomie patologică, anestezie – terapie intensivă, cardiologie, medicina muncii, medicină de familie, farmacie și asistență medicală și farmaceutică. Patologia pleurală este parte componentă a patologiei aparatului respirator.

Deschiderea oficială a manifestării va avea loc vineri, 25 martie, la ora 9,00, la Hotelul Grand. Potrivit organizatorilor, programul cuprinde prezentări de actualitate privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pleurale, un curs de ecografie toracică și un curs de somnologie pentru tehnicieni-asistenți medicali din laboratoarele de somnologie. Comitetul științific al manifestării este format din: prof. dr. Gabriela Jimborean, președintele conferinței și președintele comitetului științific al Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan, președintele în exercițiu al Societății Române de Pneumologie, șef de lucrări dr. Edith Simona Ianosi, președintele Grupului de Lucru pentru Patologia Pleurală și prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, directorul Școlii Societății Române de Pneumologie și președintele ales al Societății Române de Pneumologie.

„Disciplina de Pneumologie a UMF Târgu-Mureş a avut întotdeauna preocupări în domeniul patologiei pleurale prin specificul specialităţii, patologia pleurală fiind parte componentă a patologiei aparatului respirator. Întâlnim o mare frecvenţă şi diversitate a bolilor pleurale – colecţii pleurale lichidiene – transudate în cadrul insuficienţei cardiace sau cirozei hepatice, exudate infecţioase parapneumonice, pleurezie tuberculoasă, empieme, pneumotorace, hemotorace, pahipleurite, azbestoza, tumori pleurale primitive și secundare etc. Cu ocazia diferitelor congrese de pneumologie sau medicină internă, am avut constant simpozioane şi prezentări din experienţa Clinicii de Pneumologie privind diagnosticul şi managementul colecţiilor pleurale. În ultimii doi ani, am dezvoltat Compartimentul de ecografie toracică şi am organizat un curs de ecografie pleurală la Vama Bucovina, care s-a bucurat de o prezenţă numeroasă şi un mare interes din partea colegilor medici, mai ales a celor tineri. În ultimul an, în cadrul Societății Române de Pneumologie am înființat Grupul de Lucru pentru Ecografie Toraco-Pulmonară și Patologie Pleurală și am considerat că această temă merită să se bucure de interes în cadrul unei întregi conferințe și de experiența în domeniu a tuturor colegilor din țară, pneumologi sau de alte specialități”, a declarat prof. dr. Gabriela Jimborean, președintele conferinței. Etiologia bolilor pleurei este una variată, cu mijloace de diagnostic complexe, ce implică echipe medicale interdisciplinare – investigare clinică, imagistică, puncția lichidului pleural, investigația de laborator, markeri, investigația histopatologică a biopsiei pleurale, bronhoscopie, toracoscopie diagnostică. Tratamentul bolilor pleurei are un profund caracter de interdisciplinaritate, solicitând expertiza medicilor pneumologi, cardiologi, chirurgie toracică, gastroenterologi, oncologi, medici de familie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE