Cristian Chirteş, SOS pentru salvarea patrimoniului forestier Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 181 Vizualizări

Cristian Chirteş, SOS pentru salvarea patrimoniului forestier

chirtesDeputatul liberal Cristian Chirteş s-a adresat marţi, 22 martie, ministrului Mediului Cristiana Paşca Palmer, cu ocazia unei declaraţii politice rostite de la plenul Camerei Deputaţilor pe tema viitorului pădurilor din România.

Necesitatea unei Strategii Naţionale Forestiere

În discursul său, deputatul Cristian Chirteş a militat pentru elaborarea unei strategii naţionale a sectorului forestier, aducând în acest sens mai multe argumente. “Este necesar și în acest domeniu să identificăm exact ceea ce avem și mai ales unde vrem să ajungem. Astăzi, România este printre puținele țări europene care nu are elaborată o Strategie Națională Forestieră, asumată de toți factorii implicați, inclusiv cei politici. Sunt zeci de acte normative, ordine, norme, care se contrazic și care pe bună dreptate crează în sistem acest haos. Și doresc să dau doar trei exemple. Pe site-ul ministerului apare faptul că suprafața fondului forestier național este de 6,5 milioane de hectare, adică 27,3%, pe când datele Inventarului Fondului Forestier Național ne spune că avem 6,9 milioane de hectare, adică 29%. Pe același site volumul total pe picior al pădurilor este estimat la peste 1.340 de milioane metri cubi, pe când IFN-ul transmite o cifră de 2.200 de milioane metri cubi. Raportarea tăierilor ilegale anuale este total diferită de la o sursă la alta, astfel că astăzi nu avem date să ne spună clar cât se taie legal și cât ilegal”, a precizat Cristian Chirteş.

Cadastrul forestier, „la stadiu de intenţie”

Potrivit deputatul liberal, PNL face apel la un dialog real și constructiv în ceea ce privește elaborarea pachetului de legi subsecvente Codului Silvic, astfel încât să se treacă de urgență la elaborarea Strategiei Naționale Forestiere pe termen mediu și lung. “Stimați colegi, Comisia Europeană a inclus  România între ţările care au implementat doar parţial măsurile privind combaterea tăierilor ilegale prevăzute de Regulamentul Comisiei nr. 995/2010, act normativ european în vigoare din martie 2013. Cadastrul forestier este doar la stadiul de intenție, ceea ce duce la nenumărate procese în instanță privind regimul proprietății. Astăzi, după 11 ani de la ultima modificare a Legii 18 din 1991, mai exact Legea 247 din 2005, procesul de retrocedare nu este încheiat. Peste 500.000 de hectare de pădure sunt astăzi practic ale nimănui, neexistând contracte de pază sau administrare. Capitalul românesc din industria forestieră și industria mobilei este la limita supraviețuirii. Suntem printre singurele țări care nu acordăm despăgubiri în ceea ce înseamnă compensarea restricţiilor impuse proprietarilor de păduri incluse în arii protejate  sau cu funcţii prioritare de protecţie. Administrația silvică, atât cea de la stat cât și cea privată suferă de câțiva ani de o politizare excesivă. Și exemplele în ceea ce privesc problemele sectorului forestier sunt numeroase. De aceea doamnă ministru, vă cer să contați pe expertiza colegilor parlamentari ai Partidului Național Liberal în elaborarea întregului pachet de acte normative legate de sectorul forestier, astfel încât să lăsăm generațiilor viitoare un patrimoniu verde, cel puțin așa cum l-am moștenit de la cei care în trecut au slujit pădurea”, a afirmat Cristian Chirteş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE