Home / Cultură / FOTO: QPOEM, solidaritate în slujba creației literare

FOTO: QPOEM, solidaritate în slujba creației literare

Distribuie

DSC_4633Ziua Mondială a Poezie a fost marcată luni, 21 martie în sufrageria J’ai Bistrot prin lansarea proiectului naţional QPOEM. Pornit în mediul online, QPOEM se dorește a fi o un atelier de scriere creativă, dar care promovează performanța poetică prin cultivarea spiritului critic, a dialogului civilizat și profesionist, a culturii poetice şi promovarea poeziei în cât mai multe medii intelectuale și educaționale.

DSC_4629Nu întâmplător am ales Târgu-Mureșul să găzduiască prima noastră întâlnire, deoarece acest oraș are în momentul de față un număr foarte mare de critici, cum nu se găsește nicăieri în țară, critici foarte buni și o școală de poezie care s-a dezvoltat tocmaui datorită acestor critici. Poezia adevărată se naște acolo unde există critică de poezie , dar nu se naște așa din văzduh, din simțiri. Ea se naște dintr-o conștiință scriitoricească, nu din una sufletească. Nu putem dezvolta la ora actuală un cenaclu dacă nu dezvoltăm aceste lucruri. Nu-l putem face imediat, pentru că lumea nu o să înțeleagă imediat. Câtă vreme noi suntem niște atomi care funcționăm fiecare acolo unde viața ne-a adus, și nu comunicăm între noi nu vom avea nicio șansă.Când vom împărtății ce e mai bun în noi, în conștiința și vocația noastră, lucrurile încep să ia o cu totul altă turnură. Atunci ne vom întoarce la poezie, atunci ne întoarcem la lectură, atunci începem să redevenim atenți la ce fac ceilalți, nu doar la ce facem noi, cei care suntem într-un mic grup. Acest lucru și-a propus acest cenaclu, să dezatomizeze atât de multe grupulețe sau indivizi izolați , să-i aducă la un loc, într-o singură sală”, a precizat Călin Vlasie, inițiatorul proiectului QPOEM.

Preocuparea de a produce ceva profesionist”

DSC_4634Acesta a subliniat necesitatea dialogului între mebrii QPOEM, a spiritului critic menit să nască valoare. ”Sper ca acest cenaclu să fie ce și-a propus, adică să aibă o structură de cenaclu de lectură și scriere creativă, dar în același timp să aibă preocuparea de a produce ceva profesionist, să nu ne oprim la partea asta de terapie, care merge până într-un punct, dar nu mai mult. Asta nu înseamnă că toți trebuie să fim geniali. Este o prostie. Important este ca noi să fim în miezul unor concepte de bună calitate, să știm să deosebim ce e bun de ce a mai puțin bun, și să putem face și noi lucruri foarte bune. Într-o carte nu toate poeziile sunt extraordinare, dar dacă într-o carte o poezie este deosebită, noi ne-am atins scopul”, a subliniat Călin Vlasie.

O comunitate foarte coezivă

DSC_4627Printre cei prezenți în sufrageria J ai Bistro s-a numărat și criticul Al. Cistelecan, care a urat succes noului proiect, menit să scoată în evidență solidaritatea breslei scriitorilor și nu în ultimuil rând apropierea reală și sinceră dintre autor și cititor. ”Găsesc că este unul din cele mai generoase proiecte exprimate în domeniul literar de la noi. Principiul acestui proiect este să facă din toți amatorii de poezie, creatori, cititori, sau a celor care stau în cele două ipostaze, o comunitate foarte coezivă în care valorile care dominau obștea poetică, invidia, aroganță, trebuie să fie înlocuite de valorile solidarității între creator și cititor”, a precizat criticul  Al. Cistelacan.

Facebook în slujba literaturii

DSC_4642Seara a continuat cu un recital de poezie susținut de o parte din membrii QPOEM, Mihok Tamas, Brânduşa Doca, Flavia Adam, Roxana Cotruş, Gabriela Feceoru, Mara Emerraldi, George G. Asztalos și Dumitru-Mircea Buda, cel care deschis practic momentul destinat poeziei.”Am o relație destul de sinuoasă cu poezia, nu am mai scris versuri de vreo zece ani, dar am revenit în ultimul an la poezie și am scris un grupaj destul de consistent, pe care am să-l public încet, încet, chiar pe pagina QPOEM, unde am publicat un prim text. Sunt foarte bucuros că am realizat faptul că în spatele proiectului stă o conștiință critică, foarte exigentă și precisă în ceea ce și-a propus. De fapt acest proiect crește având la bază o foarte bună cunoaștere a ce înseamnă relieful literaturii române de astăzi, cu tot ce include el. Cred că în sfârșit că este un proiect care în sfârșit poate să pună puterea rețelelor de socializare la dispoziția literaturii. Mă bucur nesperat că această întâlnire de debut se întâmplă la Târgu-Mureș, și sper ca proiectul să fie unul de succes”, a precizat Dumitru-Mircea Buda.

[zizigallery id=1938]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.