Home / Cultură / Șapte decenii de teatru aniversați la Național

Șapte decenii de teatru aniversați la Național

Distribuie

12809516_990731184330565_8173445737788141883_nÎntre 10 şi 16 martie 2016 a avut loc la Teatrului Naţional Târgu-Mureş evenimentul ”Primii 70 de ani”, ocazie cu care s-au prezentat 9 spectacole şi 9 evenimente auxiliare, Teatrul dovedindu-se a fi o instituţie larg deschisă publicului. La aniversare au luat parte personalităţi teatrale, scriitori, actori, regizori, designeri, critici, personalităţi publice din Budapesta, Bucureşti, Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe, Miskolc.

Premiere, expoziții, obeliscuri comemorative

Aniversarea a debutat cu premiera spectacolului Pantofiorul de cristal de Ferenc Molnár (regia János Mohacsi). După spectacol, în faţa unei sălii pline, cunoscutei actriţe Katalin Berekméri i-a fost decernat Premiul Kemény, denumit în memoria unuia dintre fondatorii Teatrului şi realizat cu sprijinul companiei de cosmetice şi farmaceutice Bioeel.  La vernisajul expoziţiei dedicate momentului de începuturi, de acum 70 de ani, s-a evocat şi amintirea celor care au stat la temelia acestui Teatru: Miklós Tompa, baronul János Kemény, actorul György Kovács. S-a realizat şi o expoziţie în amintirea echipei tehnice de odinioară. Cu ocazia vernisajelor s-a vorbit despre ideea înfiinţării unui muzeu de teatru. În seria de evenimente, un moment deosebit a fost dezvelirea unor obeliscuri comemorative în cimitirele confesionale din oraş, ocazie cu care artiştii Companiei „Tompa Miklós” precum şi rudele celor decedaţi, au cinstit memoria artiştilor care au trecut în nefiinţă. În afara spectacolelor de seară şi a programelor auxiliare din timpul zilei, Teatrul a rămas deschis pentru o noapte întreagă, timp în care, de la zece seara până la şase dimineaţa, participanţi au fost antrenaţi în discuţii profesionale, jonglerii, concurs pe tematică teatrală, lectură de poveşti, pictură şi gimnastică de înviorare. Intenţiile organizatorilor au fost confirmate de interesul activ reflectat în numărul de participanţi: aproape trei mii de spectatori au cumpărat bilet.

Două noi spectacole

Următorii şaptezeci de ani au şi început deja. Compania a lansat simultan repetiţiile a două spectacole: romanul basm Băieţelul şi leii de Ervin Lázár, dramatizat de Péter Demény, spectacolul – cu multă muzică şi elemente de acrobaţii de circ – va fi prezentat în regia lui Ruszuly Ervin şi Attila Keresztes, iar, după trei decenii, Gábor Tompa lucrează din nou în oraşul său natal. Montarea piesei Sfârşitul jocului de Samuel Beckett se promite a fi eveniment major al stagiunii.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.