Home / Cultură / Seară cu povești muzicale cu Alexandru Andrieș la ”Concertele Orașului”

Seară cu povești muzicale cu Alexandru Andrieș la ”Concertele Orașului”

Distribuie

ANDRIESSeria de evenimente intitulată ”Concertele Orașului”, inițiată de Primăria Tîrgu Mureș în colaborare cu Asociația Neumarkt Events continuă vineri, 25 martie, ora 19:00 cu un nou moment special, cu un invitat special, cu o muzică specială, adus cu drag de Alexandru Andrieș. Braşovean trup şi suflet, născut pe 13 octombrie 1954, Alexandru Andrieș și-a aprofundat studiile acolo unde a şi rămas – Institutul de Arhitectură ”Ion Mincu” (absolvit în 1980). Este membru în Uniunea Arhitecţilor din România (din 1980), în Uniunea Scriitorilor din România (din 1994), în D.D.A. / Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 1994), Asociaţia Ziariştilor din România şi în alte comitete şi comiţii, iar debutul și la făcut în Club A în 1974. Zece ani mai târziu scotea primul album ”Interioare” la singura casă de discuri existentă la acea vreme, Electrecord. Dar ne-am lungit prea mult cu vorba, așa că îi dăm cuvântul oaspetelui serii de vineri, să ne povestească câte ceva despre el și despre popasul său la Târgu-Mureș.

Reporter: Cum a fost începutul muzical pentru Alexandru Andrieș ? Cine a fost la început creionul sau chitara ?

Alexandru Andrieș: Am început cu desenul, chitara a avenit abia după ce am terminat liceul…în armată. Atunci am pus prima dată mâna pe o chitară.

Rep.: A fost debutul din 1974 ? Are ceva special acel moment din Club A ?

Alexandru Andrieș: Da, în 1974 am cântat în Club A, la insistențele colegilor de facultate. Îmi aduc cu plăcere aminte de acea seară, cum altfel.

Rep.: După 10 ani a apărut și primul disc, ”Interioare”. A fost pasul de la atmosfera Club A spre casele și mințile oamenilor ?

Alexandru Andrieș: Nu, nu există nici o legătură între ”Interioare” și Club A, discul a apărut după ce formația Post Scriptum și Nicu Alifantis m-au convins că merită să incerc, și după ce casa de discuri Electrecord a apreciat materialul demo pe care l-am lasat la ei la poartă. Desigur, m-am bucurat foarte tare că s-a întâmplat așa !

Rep.: A venit momentul 1989. Dincolo de euforia acelor clipe, au început să se miște lucrurile în anii postdecembriști ?

Alexandru Andrieș: Nu știu daca au început sau nu să se miște lucrurile, nu e zona mea de expertiză …

Rep.: Înainte de 1989 mesajul avea de fentat anumite urechi de sus, dar totuși ajungea la publicul (de la planul raportat lui Țepeș la produsele lactate de la Telejurnal). După 1989 mesajul avea voie să circule liber. Cum s-a adaptat Alexandru Andrieș noilor vremuri ?

Alexandru Andrieș: Cred ca asta e o întrebare pentru fotbaliști, văd cuvântul FENTAT …

Rep.: Tranziția, cu toate personajele ei, cu toate experimentele ei sociale și politice va prins bine în ce privește activitatea artistică ? Dar în cea profesională ?

Alexandru Andrieș: Greu de răspuns, mai ales că, după părerea mea nici măcar n-am ajuns în tranziție. Docamdată suntem în faza de tatonare, în cel mai bun caz.

Rep.: Revenind la Târgu-Mureș, când ați concertat aici ? (eu țin minte doar de un concert pe vremuri cu Nicu Alifantis și unul cu Byron pe la Teatrul ”Studio”)

Alșexandru Andrieș: Eu nu țin minte nici măcar atât … hahaha. Nu, glumesc, cel mai recent concert la Târgu Mureș a fost într-adevăr cel împreună cu trupa Byron .

Rep.: Există vreun domeniul în care ați dorit să vă puneți amprenta și nu ați reușit ? (discuri, cărți, coperți, film ați tot făcut )

Alexandru Andrieș: Recunosc că sunt un om norocos, am făcut și fac ce-mi place. E un dar uriaș pentru care niciodată nu o să mulțumesc suficient. Așa că vă raspund scurt de tot : nu.

Rep.: Despre Nicolae s-a tot scris. Nelu a fost cum a fost, apoi Emil, iar Nelu apoi Traian și acum Klaus. Ce plusuri dar mai ales minusuri au contabilizat acești președinți națiunii române? Sunt demni de inspirație pentru un artist, chiar și pentru Alexandru Andrieș ?

Alexandru Andrieș: Multă lume e obsedată de președinții pe care i-am avut, și văd că și de președintele actual. Din fericire nu am această problema, poate din cauza că, de principiu, sunt regalist.

Rep: Iar ajungem la Târgu-Mureș, mai exact la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” într- zi de vineri, 25 martie 2016 . Cu ce bunătățuri muzicale veniți ? Noi am vrea o seară de interzisme din trecut, cu un pic de atmosferă de anii 90, cu un pic de Bob Dylan și cu alte și alte muzici.

Alexandru Andrieș: Știe toată lumea că nu fac ce mi se spune, așa că dacă o să veniți la concert o să aveți surprize. Garantez însă că vor fi foarte plăcute !

Rep.: Vin și doi oaspeți dragi, Ioana Maria Mîntulescu și Sorin Romanescu. Ce lucruri frumoase vă leagă de acești doi muzicieni ?

Alexandru Andrieș: Cu Maria Ioana Mîntulescu am făcut practic toate discurile mele, de la ”Interioare” incoace, și am cântat în foarte multe concerte. În ce-l privește pe Sorin Romanescu, chiar dacă nu a apărut pe ”Interioare” are și el o listă destul de mare de albume de-ale mele pe care a apărut, și multe concerte făcute împreună. În doua cuvinte pot spune atât : doi prieteni de neînlocuit.

Rep.: O invitație publicului din Târgu-Mureș să vină la o seară Andrieș.

Alexandru Andrieș: Vă astept cu drag la concertul nostru de la Târgu Mureș, și sper că o să vă placă așa de tare încât o să veniți și la următorul, când va fi el să fie !!!


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.