Home / Editorial / Vârtejul lui Da Vinci

Vârtejul lui Da Vinci

Distribuie

DSC_4597 - Copy

Hai, ia un loc lângă mine și povestește-mi despre Ziua Mondială a Apei, cititorule, sărbătorită azi, 22 martie. Cu aerul unui școlar nepregătit, clipești des și-ți ciocănești dinţii cu pixul, te fâțâi în scaunul cu scârţâit de muşama și nu știi de unde să începi, vrei să-mi spui cât costă un metru cub de apă caldă și rece, cu tot cu TVA, cine suportă pierderile în blocurile asociațiilor de proprietari, dacă apa plată cu lămâie ajută la pierderea kilogramelor și dacă este indicată în mahmureală. Nu-i așa?!

Sunt de acord să vorbim la nesfârșit despre aceleași fleacuri, chiar dacă mă expun riscului ca în scurt timp să ajung o dilie sufocată de clișeele unei existențe standardizate.

Mi-e sete, însă, de ceva nou, cititorule, de ceva nou mi-e sete. De aceea aș prefera să vorbim despre Da Vinci, geniul care a plecat de la studiul apei în pictură și observarea atentă a interacțiunilor apei cu mediul înconjurător, ajungând să dezvolte teorii complexe, mult înaintea timpului său. Clocotea în el pasiunea pentru studiul fluidelor, apa fiind un motiv central în operele sale de artă, dar și o sursă continuă de inspirație.

Da Vinci a lucrat mult pentru a înţelege domeniul fluidelor, cu 200 de ani înainte de Newton, Perrault and Halley, el lansa teorii descriind și clasificând procesele hidrologice, fiind primul care a spus că apa trece de nenumărate ori prin sistemele râurilor, însumând volume mai mari în acest proces decât cantitatea de apă conținută de oceanele lumii.

Studiile sale s-au aplecat și asupra fenomenelor distructive legate de apă, inundații, revărsări si furtuni, și chiar a făcut echipă cu Nicolo Machiavelli în încercarea de a devia râul Arno într-un sistem de canale ca să irige valea râului și să crească economia agricolă a zonei. În acest fel, Florența ar fi devenit o putere economică mondială la acea vreme. Din păcate, planurile lor au fost eșuate de o serie de inundații, dar se spune că Valea râului Arno este cea din spatele tabloului Mona Lisa. Lucrările sale au fost însumate într-un studiu ”Despre originile și destinul apei ”cu 7 capitole care stă la baza hidrologiei moderne.

În multe din operele lui Da Vinci se regăsesc mișcările complexe ale apei, vârtejurile, vortexurile și valurile, făcând deseori o paralelă metaforică între apă și părul uman.

Și, dacă tot am adus vorba de vârtejuri și păr, potrivit unei superstiții din popor, copiii care se nasc cu două vârtejuri în cap au tendința de a deveni încăpățânați și obraznici, iar cei care se nasc cu trei, sunt foarte norocoși. Știai?

Eu am șase vârtejuri, cititorule, asta sigur nu știai. Părul meu deseori arată ca un pat nefăcut, motiv pentru care port un clop. Și, dacă tot am dus vorba de clop, poate data viitoare povestim despre cine a inventat pălăria-umbrelă. Doar așa…să mai uităm de prețul metrului cub de apă. Cu tot cu TVA.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Razie rutieră în zona stațiunii Sovata

Distribuie Polițiști ai stațiunii Sovata și Secției 14 Poliție Rurală Ghindari au derulat, în acest …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.