Chestiunea Basarabiei, o problemă de securitate europeană Social
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

Chestiunea Basarabiei, o problemă de securitate europeană

1 conferintaCu prilejul zilei de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, la Universitatea „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureș a avut loc joi, 24 martie, conferința cu tema „Chestiunea Basarabiei – o problemă de securitate europeană”. Directorul Institutului de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Științe din Republica Moldova, prof. univ. dr. Gheorghe Cojocaru, s-a aflat astfel pentru prima oară la Târgu-Mureș, unde a susținut că este o necesitate vitală pentru naţiunea română să îşi refacă unitatea naţională. „Mai rămân doi ani până la centenarul Unirii, 2018, vom marca 100 de ani de la Marea Unire. Eu cred că trebuie să fim pregătiţi cu toţii pentru o reeditare a actului unirii, dacă nu în 2018, atunci în anii imediat următori”, a transmis prof. univ. dr. Gheorghe Cojocaru.

„Cred că ar fi un moment prielnic, este o necesitate vitală pentru naţiunea română să îşi refacă unitatea naţională. Pentru că o naţiune, atâta timp cât o parte din corpul său este amputată, este o naţiune care nu funcţionează în parametrii săi fireşti. Momentul care se derulează astăzi este cel mai favorabil din ultimii 20 de ani, cred, după procesul de colaps al Uniunii Sovietice, după dispariţia Uniunii Sovietice. Atunci a existat un moment favorabil pentru că URSS dispărea şi se reaşezau din punct de vedere geopolitic cărţile politice în această parte a Europei şi a fost un moment favorabil. Poate că nu am fost pregătiţi nici noi, nici românii din această parte. Iar astăzi asistăm la un proces de consolidare a tendinţei de refacere a unităţii naţionale. Datele statistice, datele sociologice, care atestă realităţile de dincolo de Prut demonstrează că cu fiecare an procentul basarabenilor, românilor basarabeni, şi nu numai a românilor, ci şi a minoritarilor, care realizează că unitatea naţională este soluţia salvatoare pentru situaţia noastră creşte tot mai mult. Unii au acest sentimente naţionale, educaţie naţională, sentimente naţionale, alţii poate că nu au, dar abordează această problemă dintr-o perspectivă pragmatică, pentru că astăzi, dacă comparăm standardul de viaţă al românilor de aici cu cei de dincolo, vedem că raportul este cam de 1-5, 1-6. Şi atunci, în situaţia în care acest stat rezultat din desfacerea Uniunii Sovietice, Republica Moldova, nu poate oferi un nivel de viaţă decent, perspective pentru tineri (…) Tinerilor le-ar place să revină în situaţia în care România s-ar întinde la Nistru până la Tisa, ar creşte şi nivelul de viaţă, siguranţa”, a precizat, prof. univ. dr. Gheorghe Cojocaru, în cadrul conferinței.

2 invitatiProfesorul a transmis că „asistăm la un moment favorabil refacerii unităţii naţionale prin readucerea Basarabiei acasă, prin integrarea sa în cadrul României.” „Mă bucură că şi pe acest mal al Prutului apar voci distincte, tot mai puternice, atât din partea factorilor politici, cât şi din partea formatorilor de opinie, care abordează tranşant această chestiune. Ceea ce nu s-a mai făcut până acum. Iată că vedem că opinia oamenilor contează, e impune şi oamenii politici trebuie să ţină cont de acest fapt. Mai rămân doi ani până la centenarul Unirii, 2018, vom marca 100 de ani de la Marea Unire, eu cred că trebuie să fim pregătiţi cu toţii pentru o reeditare a actului unirii, dacă nu în 2018, atunci în anii imediat următori. Dar acest lucru se va produce, cu sprijinul nostru, prin solidaritatea noastră şi prin abilitatea diplomatică de a promova acest interes naţional în marile cancelarii, pentru că este necesară şi această susţinere din partea marilor cancelarii, din partea marilor puteri”, a explicat prof. univ. dr. Gheorghe Cojocaru.

4 gheorghe cojocaruPreședintele Senatului UPM, prof. dr. Cornel Sigmirean, a arătat că istoria stârnește în continuare interesul, oamenii căutând răspunsuri în istorie.
„Conferința propusă de domnul profesor este dedicată Basarabiei, unui moment important din istoria ei. Se pare că istoria stârnește în continuare interesul, foarte mulți oameni participă la evenimentele pe care le parcurgem în aceste zile, luni. Cautăm răspuns în istorie, fie că avem în vedere fenomenul migrației, fie că ne gândim la războiul din Siria, la atentatele de la Bruxelles, la războiul din estul Ucrainei sau la dilemele politice ale Republicii Moldova, la dilemele propriei noastre opinii publice din România. Căutăm răspunsuri în istorie. În această idee, când peste câteva zile vom marca Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie stil vechi, 9 aprilie stil nou, suntem bucuroși să-l avem ca oaspete pe domnul profesor Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, unul din cei mai mari istorici din Republica Moldova și aș spune că din ceea ce înseamnă astăzi istoriografia românească din Moldova și din România”, a precizat prof. dr. Cornel Sigmirean.

Totodată, prof. dr. Cornel Sigmirean a menționat că subiectul rămâne o problemă a diplomației europene. „Este un subiect care a marcat istoria relațiilor internaționale dintre România și Uniunea Sovietică, a marcat relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Rusia și continuă să le marcheze. De fapt, o problemă de diplomație a Europei, căutăm să înțelegem ce se întâmplă într-un fel și astăzi în Republica Moldova, să putem descifra tainele, dilemele pe care viața politică din Moldova le are și astăzi, pentru că se întâmplă lucruri interesante când toate certitudinile noastre pot fi contrazise”, a mai spus prof. dr. Cornel Sigmirean.

Directorul Departamentului de Istorie si Relații Internationale din cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, lect. univ. dr. Mihaela Boloș, a precizat că această conferință pune pe tapet o temă de interes național și internațional, și anume chestiunea Basarabiei și a problemelor care apar în privința renegocierilor pozițiilor internaționale ale marilor puteri. „Este o conferință organizată de Departamentul de Istorie și Relații Internaționale a Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, care vine să propună o temă de interes la nivel național și internațional în momentul de față. Este vorba despre chestiunea Basarabiei și a problemelor care apar în momentul de față privind renegocierea pozițiilor internaționale ale marilor puteri. Conferința face parte dintr-un șir mai lung de conferințe, care își dorește să aducă în fața comunității academice și comunității târgumureșene aceste teme care îmbină istoria și relațiile internaționale ca subiecte de interes local și național. Basarabia este una dintre cele mai interesante teme în momentul de față care ne privește direct pe noi. Vedem că s-au lansat o serie de idei în spațiul public precum Unirea 2018, s-au lansat o serie de idei controversate privind o oarecare posibilitate a unificării sau nu. Trebuie să discutăm despre ele. Dacă discutăm, putem să vedem și alte perspective și poate o imagine mai amplă asupra problemelor”, a afirmat lect. univ. dr. Mihaela Boloș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!