„Bătălia cărţilor”, câştigată de Ligia Ungur Interviu
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 16836 Vizualizări

„Bătălia cărţilor”, câştigată de Ligia Ungur

1Cotidianul Zi de Zi vă face cunoştinţă cu Ligia Ungur, câştigătoarea titlului de Cititor al Anului 2015, secţiunea Adolescenţi, acordat în cadrul concursului de lectură „Bătălia cărţilor”, adresat copiilor şi adolescenţilor din România. În vârstă de 17 ani, Ligia este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş şi mărturiseşte că nu trece o zi fără să lectureze măcar câteva pagini dintr-o carte.

Reporter: De ce te-ai înscris la „Bătălia cărţilor” şi în ce a constat concursul?

Ligia Ungur: M-am înscris la concurs pentru că am participat şi la ediţia trecută şi atunci nu am reuşit să ajung atât de departe. A fost doar prima încercare, ca să zic aşa. Iniţial, a trebuit să citim zece cărţi şi pe baza lor să facem câte o fişă de lectură pentru fiecare carte, într-un timp limitat. Am avut cam trei luni la dispoziţie. Fiecare carte trebuia citită în maxim două săptămâni şi am ajuns în finală… În semifinala naţională, care a coincis cu finala pe judeţ, a trebuit să ne alegem o carte şi să o prezentăm în faţa publicului, ca să îi atragem să o citească.

Rep.: De ce pasiunea pentru lectură când ai putea sta, de exemplu, pe internet în timpul liber?

L.U.: De obicei oamenii spun că generaţia noastră nu mai citeşte foarte mult. Cred că noi, oamenii, nu ne mulţumim cu viaţa care ne e dată şi încercăm să pătrundem în cât mai multe lumi şi să citim cât mai mult, să ajungem să ne descoperim pe noi înşine şi cred că de aceea am început să citesc. Îmi place foarte mult lectura, pentru că reuşesc să văd noi tipologii de oameni şi să ajung să descopăr lucruri pe care în viaţa de zi cu zi probabil nu le-aş întâlni.
Rep.: Atunci când faci lectură urmăreşti cantitatea – adică ceva de genul hai să citesc o carte la o zi sau la două zile – sau calitatea?

L.U.: Nu pot să citesc orice fel de carte pentru că nu mă atrage orice. Încerc să citesc cât de mult pot şi dacă am puţin timp liber încerc să mi-l dedic lecturii.

Rep.: Ce fel de lecturi preferi?

L.U.: Îmi plac scriitorii clasici. Cei moderni nu mă atrag foarte tare. Îmi plac cărţile din care pot să învăţ.

Rep.: De ce crezi că se spune că lectura e utilă?

L.U.: Cred că ne ajută pentru că reuşim să fim mai empatici cu cei din jurul nostru, pentru că văzând atâtea tipuri de oameni şi situaţii ajungem să fim mai empatici.

Rep.: Ce înseamnă pentru tine titlul de Cititor al Anului în România?

L.U.: Dacă tot am obţinut acest titlu vreau să continui să îl păstrez. Am fost cititorul anului 2015 şi voi continua să citesc în continuare la fel cum am făcut-o până acum.

Rep.: Cum ai fost primită la şcoală după succesul de la Cluj?

L.U.: Viaţa mea nu s-a schimbat, pentru că şi la concursurile la care mă implic nu o fac pentru a câştiga un renume, ci pentru dezvoltarea mea. Am fost felicitată, dar eu am rămas aceeaşi persoană, nu m-a schimbat acest succes.

Rep.: Dintre numeroasele cărţi pe care le-ai citit, care te-a impresionat în mod special?

L.U.: Multe m-au impresionat foarte mult… „Hoţul de cărţi”, pe care am prezentat-o la finală mi-a plăcut foarte mult. Mi-a mai plăcut foarte mult „Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez.

Rep.: Cum îmbini lectura cu şcoala? Ce materii preferate ai?

L.U.: Eu sunt pe parte de Uman şi sunt atrasă de artă şi materiile umane. Îmi place foarte mult Limba română, pentru că acolo am şansa să mă exprim şi chiar dacă învăţăm anumite comentarii, reuşesc să le interpretez în modul meu şi mai îmi place Sociologia, Psihologia şi limbile străine. Încerc să îmbin şcoala cu lectura şi să citesc zilnic măcar câteva pagini. Nu citesc zilnic foarte mult, dar citesc constant.

Rep.: Ce cărţi preferi, cele clasice care pot fi răsfoite real, sau cele care pot fi citite online?

L.U.: Cele reale, clasice, pentru că sunt de părere că dacă simţi paginile şi o ţii în mână, cartea ajunge să îţi transmită mai multe emoţii şi pe internet nu e acelaşi lucru, fiind doar un ecran unde emoţiile se pierd.

Rep.: Care e după părerea ta definiţia unei cărţi bune?

L.U.. Cred că originalitatea e cea mai importantă. Se scriu foarte multe cărţi şi fiecare generaţie de autori cumva preia din ideile celor de dinaintea lor. Cred că cel mai important e ca pe lângă ideile preluate de la alţii fiecare autor să vină cu contribuţia lui, să aibă unicitate.

Rep.: Ce planuri de viitor ai?

L.U.: Momentan nu ştiu foarte sigur. Sunt pasionată de teatru. Ştiu că o să vreau să continui cu teatrul, indiferent ce carieră îmi voi alege. Noi avem şi o trupă, „Guga Junior”, şi am vrea să continuăm activitatea în timpul liber.

Rep.: Unii tineri, deloc puţini, nu sunt prieteni cu lectura… Dacă ar fi să le transmiţi un mesaj, având în vedere poziţia pe care o deţii, care ar fi acesta?

Rep.: Aş vrea să spun că pentru fiecare om de pe lumea asta care se opreşte de citit o carte cred că este un om care începe să citească şi cred că procesul acesta trebuie să continue şi dacă se va opri vreodată lumea nu va mai avea unde să avanseze. Acesta e mesajul pe care îl transmit, şi anume că lectura e foarte importantă.

2

Lectura, cel mai important premiu

Finala naţională a competiţiei a avut loc recent, în data de 18 martie, la secţia Adolescenţi a Bibliotecii „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, în bătălia națională fiind angrenaţi șase copii și nouă adolescenți din județele Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Harghita, Maramureș, Mureș și Teleorman. Juriul a fost compus din scriitorul Alexandru Jurcan, profesor Mirela Hebean, bibliotecar Ana-Maria Dudescu, bibliotecar Georgeta Topan și câștigătorii ediției 2014 a Finalei Naționale a Bătăliei Cărților: Oprea Tereza din Târgu Mureș – pentru Secțiunea Copii și Matei Alexandru Bolog din Cluj-Napoca – pentru Secțiunea Adolescenți. „Participanții târgumureșeni și-au dovedit din plin talentul oratoric, capacitatea de sinteză, puterea de convingere și dorința de afirmare. Rezultatele obținute în cele două ediții naționale ale concursului de lectură „Bătălia cărților” aduce un plus de valoare tinerilor mureșeni, care ne face să fim mândri. Lectura i-a făcut învingători pe toți acești minunați copii și adolescenți! Adevăratul lor premiu este faptul că citesc! Felicitări tuturor!”, a menţionat dr. Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, instituţie care a coordonat derularea competiţiei în condiţii optime în judeţul Mureş.

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE