Home / Cultură / Dragoste și respect pentru Basarabia, la Reghin

Dragoste și respect pentru Basarabia, la Reghin

Distribuie

12915092_811498962316710_375104122_oPrimăria şi Consiliul Local Reghin, Casa Municipală de Cultură “Eugen Nicoară”, Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina Reghin au organizat vineri, 25 martie spectacol folcloric dedicat aniversării Unirii Basarabiei cu România. Pe scena Casei de Cultută ”Eugen Nicoară” au urcat  Ansamblul Doina Mureşului, rapsodul popular Vasile Crişan, soliştii Alexia Aştelian, Cosmin Cotîrlă, Daiana şi Iuliana Ciurba, Ioana Romanţi, Daiana Suceava, Grupul vocal folcloric “Flori de pe Mureş”, solistele Maria Neag și Leontina Pop, alături de oaspeţii din Republica Moldova, Ansamblul “Firicel de busuioc” din localitatea Străşeni. Am încercat cu Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina Reghin, cu oamenii de bună credință din Reghin, cu primarul Maria Precup să dăm o amploare şi mai mare acestui eveniment aici la Reghin. De aceea am invitat din Republica Moldova trei delegaţii care au participat cu copii la acest spectacol cultural. Dintre oaspeţii de peste Prut am avut un grup mai special din localitatea Străşeni, un grup de copii aproape profesionişti care,  sper că au trezit publicului toate sentimentele noastre româneşti. Ei au adus un mesaj de unitate pentru refacerea ţării”,a precizat Istrati Viaceslav, preşedintele Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina Reghin.

Vorbim aceeaşi limbă”

1Pentru a marca cum se cuvine momentul istoric de la 27 martie 1918, oaspeţii speciali ai spectacolului de la Reghin au fost membrii Ansamblului “Firicel de busuioc” din localitatea Străşeni, coordonaţi de Doina Sârbu, care au ridicat publicul în picioare prin recitalul lor, la final fiind răsplătiţi cu aplauze precum şi cu instrumente muzicale oferite de Hora SA Reghin. ”Este important să cinstim acest moment, atât pentru noi cât şi pentru cei de aici de la Reghin deoarece suntem acelaşi neam şi vorbim aceeaşi limbă. Avem aceleeaşi tradiții, şi din păcate aşa fost să fie să ne despartă Prutul, graniţa dintre România şi mica noastră Moldovioară”, a precizat Doina Sârbu, coordonatorul grupului “Firicel de busuioc” din Străşeni, Republica Moldova.

Să se termine o dată cu graniţele ce ne despart”

Momentul aniversar a fost salutat și de primarul Maria Precup, încântată de program, în special de recitalul oaspeților veniți de peste Prut. A fost un moment special, de la extaz la lacrimi. A fost o seară minunată. A trebuit să vină nişte copii din Basarabia să ne facă să plângem şi să trăim alături de ei dorul de casă şi să conştientizăm ce fericiţi putem fi că avem o ţară şi un popor minunat. Uneori uităm să privim la cei de peste Prut care nu pot fi alături de noi în momentele de sărbătoare, în momentele de bucurie şi în cele de restrişte. Cei care decid ar trebui să aibă mai mult curaj, să se termine o dată cu graniţele ce ne despart”, a precizat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin își așteaptă vizitatorii cu nerăbdare

Distribuie Muzeul Etnografic „Anton Badea” din municipiul Reghin își deschide porțile pentru vizitatorii săi, într-un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.