Peste 40 de incubatoare vor ajunge anul acesta în spitalele din Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 363 Vizualizări

Peste 40 de incubatoare vor ajunge anul acesta în spitalele din Mureș

1 scju tg muresMinistrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost prezent vineri, 25 martie, la Târgu-Mureș, unde a anunțat lansarea programului „Mama și copilul”, prin intermediul căruia se vor achiziționa în acest an aproximativ 600 de incubatoare pentru spitalele din toată țara. Ministerul a alocat astfel suma de 33 de milioane de lei pentru achiziționarea de incubatoare. În județul Mureș, vor ajunge peste 40 de incubatoare. Dintre acestea, 16 incubatoare vor fi doar pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Târgu-Mureș.

„Mama și copilul” este una dintre direcțiile programului de guvernare. De ce acest program? Demografia este îngrijorătoare, problemele nu le pot rezolva doar ginecologii, neonatologii sau medicii de familie. Este o problemă a întregului corp medical și am dat un semnal de începere a acestui proiect. Ne vom întâlni cu toți colegii din țară. Am început deja. Primul semnal a fost acoperirea numărului necesar de incubatoare la nivel național, aproape 600, pe care le-am bugetat și pentru care vom organiza și o licitație centralizată și sperăm că prin această modalitate vom face o economie. Aceste incubatoare sunt printre primele care intră în acest sistem. În ceea ce privește județul Mureș, s-au cerut peste 40 de incubatoare. Toate au fost bugetate. Bugetul total este de 33 de milioane de lei, dintre care sunt bugetate cam trei milioane de lei la nivelul județului”, a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu. Ministrul a spus că în acest an, finanțarea la nivelul SCJU Târgu-Mureș este de aproape 15 milioane de lei. „Anul trecut a fost 19 milioane de lei până la finalul anului. Suma din acest an este până în acest moment plus cele 16 incubatoare în valoare de peste un milion de lei. De asemenea, la nivelul județului există o finanțare de 900.000 de lei la Reghin pentru reparații capitale și rezerva de apă și la Sighișoara aparat de sterilizare”, a precizat ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.

Date îngrijorătoare despre natalitate
Președintele Societății Române de Obstetrică – Ginecologie și director al
Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, prof. dr. Nicolae Suciu, a prezentat date îngrijorătoare despre natalitatea din țara noastră. Astfel, datele anului 2014 arată că numărul total al nașterilor a fost 186.103 de nou-născuți vii, cu 10.000 mai puțini decât în anul 2013. „Prin expertiza pe care o am vă spun că nicio altă specialitate nu acordă asistență unui binom. Se adresează unui pacient în nevoie sau unor pacienți. Noi din start ne adresăm unui binom indestructibil care este mama și copilul. Pe termen mediu și lung se răsfrânge asupra binelui economico-social într-un areal unde politica mamei și copilului e la loc de cinste. Natalitatea este o problemă europeană. La noi este chiar mai îngrijorătoare. În România, în anul 2014, numărul total al nașterilor a fost față de anul 2013 aproape cu 10.000 mai scăzut, și anume 186.103 nou-născuți vii. Au fost și 781 de născuți morți. Plecăm de la natalitatea din anul 2014 și îngrijorător este că avem ceea ce se nu se întâmplă în altă parte, nașteri la minore sub 15 ani. În Cehia au fost cinci nașteri la adolescente sub vârsta de 18 ani. La noi, sub 15 ani avem 662 de nașteri, deci enorm de mult”, a explicat prof. dr. Nicolae Suciu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE