Andrei Dălălău, olimpicul care merge la faza națională la istorie Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1192 Vizualizări

Andrei Dălălău, olimpicul care merge la faza națională la istorie

DSC_8840

Întrebat cum și-a descoperit pasiunea pentru istorie și, mai ales, ce l-a determinat să participe la Olimpiada de Istorie, Andrei Dălălău ne-a răspuns foarte simplu: ” când eram mai mic, jucam multe jocuri de strategie pe calculator, cu tot felul de războaie și imperii, despre care am început să studiez tot mai mult, din curiozitate”. Cu alte cuvinte, ne-am obișnuit într-atât de mult să discutăm despre aplecarea spre tehnologie a copiilor și adolescenților, ca despre una dintre marile boli ale epocii noastre, care duc spre depresii și obezitate, încât am uitat să vedem și partea plină a paharului. Calculatorul poate ajuta copilul să învețe lucrurile și altfel decât mecanic, poate să gândească, să se joace și să experimenteze fizica, matematica, istoria, biologia, chimia, exploatând jocurile pe calculator. Desigur, cu măsură în toate.

Andrei Dălălău este elev în clasa XII- a F, la” Colegiul Național Al. Papiu Ilarian”, diriginte Andreea Conțiu, profesor de geografie. Este al doilea an în care s-a calificat consecutiv la faza națională la Olimpiada de istorie, ce se va desfășura în perioada 18-22 aprilie, la Brăila. Pe județ a fost primul.

Cine i-a luminat calea

Istoria reprezintă oglinda noastră ca umanitate, o analiză a personalității speciei umane, iar unele persoane dragi au încercat să îi modeleze elevului această pasiune, practic, l-au ajutat să-și iubească țara așa cum e, l-au convins să încerce să facă ceva pentru ea, să fie mândru că are atâtea bogății naturale, o țară care a fost plină de resurse dintotdeauna. ” Doi profesori mi-au coordonat evoluția, respectiv profesorul nostru de istorie, Vasile Șandor, care mi-a explicat și mi-a trasat niște linii pe care eu le-am îmbogățit prin studiu profund și Carmen Stoica, mediator, care mi-a schițat unele aspecte. La istorie nu e ca la matematică, profesorul nu trebuie să stea tot timpul lângă tine” ne spune Andrei.

Recunoaște, nu este așa de strălucit la matematică și la științele reale, probabil de aceea excelează în zona ştiinţelor socio-umane, mai ales în istorie. În viitor, își dorește foarte mult să intre la Facultatea de Istorie-Filosofie în cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, mai apoi să facă demersurile necesare pentru a deveni asistent universitar, din dorința de a evolua ca și profesor universitar, cu activități în diplomație sau în cercetare, depinde și de ce îi mai rezervă viitorul.

Fără dragoste, nimic nu e

În timpul liber, Andrei citește, face înot pentru întreținere corporală, iar ca și hobbyuri….nu se laudă că ar fi un tip foarte activ. Petrece mult timp cu prietenii și îi ajută de câte ori are ocazia. ”Pentru a avea succes şi a învăţa uşor este nevoie să înţelegi cu ce te ajută şi de ce înveţi anumite materii, explicaţiile adiţionale sau practicabilitatea lor este foarte importantă. Mulți prieteni îmi cer ajutorul la istorie, este important să li se dea exemple, să li se facă analogii, paralele, la istorie fiecare lecție trebuie învățată, în detalii, pentru că altfel pierzi ritmul evenimentelor” adaugă elevul.

Lumea tinde să se îndepărteze de credință și de adevăratele valori, de cele mai multe ori ne pierdem în nimicuri, în lucruri nesemnificative, ne simțim epuizați, pierduți în avalanșa problemelor și responsabilităților zilnice, uitând să ne hrănim și sufletul. ” Dacă dragoste nu e, nimic nu e, acesta e citatul meu preferat, un citat pentru sufletul meu. Lumea asta se bazează pe dragoste și numai prin dragoste poate ajunge la lumină” concluzionează olimpicul Andrei Dălălău.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!