Home / Invatamant / “Papiştii” Vlad şi Ciprian, de 3 x olimpici naţionali

“Papiştii” Vlad şi Ciprian, de 3 x olimpici naţionali

Distribuie

olimpici 1Doi elevi ai Colegiului Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş au reuşit perfomanţa de a se califica, fiecare, la trei olimpiade naţionale. Astfel, în decursul lunii aprilie 2016, Vlad Degeu va concura la Fizică, Matematică şi Informatică, iar Ciprian Florea va lua startul la olimpiadele naţionale de Limba şi literatura română, Matematică şi Fizică.

Aur la Matematică, pentru Ciprian

Elev în clasa a VIII-a A, Ciprian Florea are la activ mai multe participări la Olimpiada Naţională de Matematică, de unde s-a întors, de două ori, cu medalia de aur. “Am reuşit să particip din clasa a V-a încoace, în fiecare an la Olimpiada Naţională de Matematică şi de două ori am reuşit să obţin medalia de aur. Rezultatele mele au necesitat multă muncă şi ambiţie. Ca să fac faţă pe mai multe fronturi e nevoie de mult sprijin din partea părinţilor şi al profesorilor, foarte multă muncă şi trebuie să îmi împart timpul astfel încât să mă pot şi relaxa”, a mărturisit olimpicul de aur de la “Papiu”. “Sunt momente în care îmi place să stau şi să citesc, sau pur şi simplu să mă relaxez, să uit de tot. Îmi place să îmbin învăţatul cu activităţi cum ar fi muzica şi sportul. În timpul liber cânt la chitară şi la orgă, citesc, mă plimb cu bicicleta, joc tenis şi din când în când mă joc pe calculator. În afară de Matematică, care e materia mea preferată, îmi plac şi Fizica şi Limba şi literatura română, la care am reuşit să mă calific la faza naţională”, a adăugat Ciprian Florea.

B ciprian florea

Bronz la Informatică, în palmaresul lui Vlad

Un alt produs de excepţie al Colegiului Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” este Vlad Degeu, elev în clasa a VII-a B, de asemenea familiarizat cu fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare. “Am participat anul trecut la Olimpiada Naţională de Matematică şi Informatică, iar la Informatică am reuşit să obţin medalia de bronz. Materiile mele preferate sunt Matematica, Fizica, Chimia, Informatica şi Limba şi literatura română. Mă atrage Matematica deoarece are o parte logică, pe care o pot înţelege foarte uşor şi îmi place să îmi testz limitele”, a explicat Vlad Degeu. “Am reuşit să îmi împart timpul eficient între învăţat, odihnit şi relaxare. La învăţat a fost foarte greu, deoarece fără un program bine făcut şi respectat nu se poate atinge performanţa, iar relaxarea mea a constat în citit şi ieşitul pe afară cu prietenii. E prea devreme să vorbesc despre carieră şi planuri de viitor, dar simt că am o înclinaţie spre Informatică. Aş dori să excelez în acest domeniu. Bineînţeles că merg la fazele naţionale cu scopul de a câştiga medalii”, a completat triplul olimpic naţional.

A vlad degeu

Respect şi consideraţie pentru “perle”

Eforturile şi seriozitatea celor doi elevi, precum şi implicarea părinţilor şi a cadrelor didactice în obţinerea unor rezultate şcolare de excepţie au fost subliniate de prof. Cristina Ligia Someşan, directoarea Colegiului Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş. „În acest an școlar, la aniversarea Zilelor Colegiului, am sărbătorit Motivul Perlei. Adică, acele întâlniri neîntâmplătoare dintre firul de nisip, scoica care cu mult efort îl transformă într-o perlă și scufundătorul care le aduce la suprafață. Astăzi tot mai multe voci spun că scufundătorii nu mai sunt ce erau odată și nu mai au același suflu, că scoicile nu mai oferă cadrul adecvat și că în fond avem nevoie de atât de mult nisip în construcții, în starea în care este. Au și ei dreptatea lor. Dar întotdeauna, în vârful celei mai înalte clădiri din lume, la a cărei ridicare s-a folosit mult nisip de calitate, dotată cu cea mai înaltă tehnologie, se va găsi cineva care va ști exact valoarea unei perle veritabile și se va lupta să o caute oriunde în lume. Nu una de cultură, nu o imitație, nu una virtuală. Va ști să aprecieze exact cât de unic și minunat este să se întâlnescă firul de nisip care poate și mai ales, vrea, cu scoica care face efortul și se chinuie să-i dea acel înveliș și cu scufundătorul care mai are inima, suflul si puterea să le scoată la lumină. Astăzi, încă o dată, mă înclin cu respect și considerație, la adresa șiragurilor de perle mai mari sau mai mici care sunt elevi la „Papiu”, a părinţilor și profesorilor lor”, a declarat prof. Cristina Ligia Someşan.

Dascăli mândri de elevi

Verigă extrem de importantă în procesul de educare, dascălii celor doi olimpici de excepţie au mărturisit, aproape la unison, că se simt mândri şi onoraţi să aibă elevi precum Ciprian Florea şi Vlad Degeu.

“E o onoare să lucrez cu astfel de elevi, cu elevi pasionaţi şi a lucra cu asemenea elevi înseamnă foarte multă muncă, pasiune, dăruire, informare, atât din partea profesorului, cât şi a elevului. Este o satisfacţie profesională”, a afirmat Claudia Sabău, profesoară de Fizică.

“E o bucurie extraordinară, că de opt ani reuşesc să lucrez cu astfel de copii. Cu Vlad lucrez de doi ani şi cu Cipri de patru ani. De-a lungul anilor au fost şi alţi elevi foarte buni, poate nu de nivelul lor şi mă bucur că lucrez cu asemenea copii excepţionali, din toate punctele de vedere”, a spus Corneliu Ştefan, profesor de Matematică.

“Sunt foarte mândră de elevul meu Ciprian Florea care a reuşit performanţa de a se califica la trei olimpiade anul acesta, ceea ce dovedeşte încă o dată că o pregătire completă pentru viaţă implică şi partea spirituală, nu doar cea cognitivă. Îi doresc mult succes pe viitor şi cred că prin îmbinarea sensibilităţii cu raţiunea îşi va găsi propria menire şi propriul zbor”, a precizat Florina Moldovan, profesoară de Limba şi literatura română.

“Sunt foarte bucuroasă şi fericită că zi de zi mă întâlnesc cu astfel de copii în “Papiu”, copii care consideră că învăţătura este primordial ăpentru viitorul lor. Trebuie să menţionez că aceste calificări vin în urma unor eforturi foarte mari din partea lor. Nu numai la materiile care s-au calificat au rezultate bune, ei învaţă la toate materiile la fel de bine, performând la anumite materii la care ei consideră că au înclinaţii. Noi, profesorii, suntem siguri că vor fi rezultate bune şi peste o lună, când se vor termina olimpiadele naţionale, şi că această pasiune va merge în continuare. La anul, pe vremea aceasta, elevii vor fi tot aici, cu aceleaşi pasiuni şi cu aceleaşi dăruriri şi cu un efort de muncă mult mai mare din partea lor”, a declarat Sanda Bogdan, profesoară de Informatică.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.