ASA-Viitorul, experiența versus tinerețea, plus motivarea FC Municipal
  • mihai.veres
  • 0 comentarii
  • 137 Vizualizări

ASA-Viitorul, experiența versus tinerețea, plus motivarea

asa-viitorul 2În etapa a IV-a din turneul play-off al Ligii I de fotbal, ASA Târgu-Mureș întâlnește joi, 31 octombrie, ora 20.30, pe teren propriu, formația Viitorul Constanța. Pauza de 10 zile găsește cele două echipe pe poziții diferite. În play-off doar Viitorul va mai putea participa în cupele europene, în premieră, ASA și Dinamo fiind „excluse”. Dinamo tocmai a ieșit din insolveță, dar prea târziu pentru a le mai fi aprobată participarea, în timp ce echipa noastră abia a înaintat actele și nu mai pot aspira în această ediție la o nouă participare. Acest lucru nu împiedică obținerea unui loc cât mai bun, o clasare pe podium rămânând în palmares. Mai mult, ASA mai poate aspira la Cupa României, care ar putea deveni un al doilea trofeu în vitrina clubului.

Întâlnirea dintre ASA și Viitorul este unul dintre duelurile cu un istoric foarte scurt. Ambele echipe sunt foarte „tinere” în peisajul fotbalistic românesc, dacă nu luăm în considerare ASA-ul din deceniile trecute, sau Farul Constanța, echipa la care s-a lansat actualul conducător și antrenor al dobrogenilor, Gheorghe Hagi.

Revenită în Liga I în 2013, noua ASA, care prelua parcursul FCM-ul care a mai evoluat pe prima scenă două ediții înainte, urmate de alte două de pauză, mureșenii retrogradau în ediţia în care Viitorul promova în premieră în Liga I. Astfel, cele două adversare din această etapă au în istoric doar întâlnirile din ediția trecută și cele două din actualul sezon regulat. La prima confruntare, în partida din turul campionatului trecut, au încheiat 0-0 un meci în care ASA a stat în defensivă în prima parte şi a dominat fără folos în partea a doua. A fost una dintre cele mai slabe partide ale mureşenilor, chiar dacă s-au întors acasă cu un punct de pe terenul sintetic de la Chiajna, acolo unde evolua formația care a revenit totuși nu la Constanța, ci la Ovidiu, unde își are sediul echipa lui Gică Hagi. În retur, la Târgu-Mureș ASA s-a impus cu un categoric 6-1 și avea să lupte până în ultimele minute ale ediției pentru titlu.

Cu loturi mult schimbate, dobrogenii au profitat de oboseala mureșenilor care veneau direct după o temperată euforie în urma victoriei cu 2-1 de la Saint Etienne în Europa League. ASA a repetat „isprava” din urmă cu un an cu o evoluție și mai slabă, cedând cu 0-1. Returul nu a fost nici el asemănător cu cel din urmă cu un an. Acest fapt nu a fost cauzat doar de evoluțiile diferite ale celor două echipe, ci și de faptul că ASA a avut o perioadă îndelungată în care a evoluat doar pe alte stadioane. Toate jocurile din Cupa României le-au jucat în deplasare, în urma clasării superioare în ediția trecută, iar cele de pe „teren propriu” cu Viitorul și Steaua le-au jucat pe Cluj Arena, motivele fiind deja cunoscute. Partida de pe arena pe care în zilele trecute „tricolorii” au scos un 0-0 cu Spania nu le-a priit însă roș-albaștrilor în niciuna din cele două jocuri. Deși Brandan a deschis scorul în minutul 12, ASA n-a obținut cele 3 puncte, deși Ionuț Balaur a mai punctat de două ori. Unul a fost însă în propria poartă în prima repriză, dar tot el a egalat în minutele de prelungire la 2, după ce Aganovic a punctat pentru Viitorul în minutul 65. Bilanțul este așadar de câte o victorie și două remize.

O întâlnire a mai avut totuşi loc în toamna lui 2011, în “16”-imile Cupei României, la Tîrgu-Mureş, când niciuna dintre cele două echipe nu era interesată de competiţie. FCM pe atunci a învins cu 1-0, cu un gol al „veteranului” Robert Ilyes încă în debutul partidei, în faţa unei echipe practic de juniori.

Tinerii jucători au șansa lor, forțați de împrejurări și regulament

Lotul mureșenilor s-a pregătit cu seriozitate și, se pare că a trecut peste șocul anunțării insolvenței, unul care interzice participarea echipei în cupele europene, unul din scopurile câtorva componenți. „Am folosit această perioadă de pauză pentru a ne pregăti pentru finalul campionatului, pe care vom încerca să îl încheiem cu fruntea sus. Din păcate nu am putut conta pe toți jucătorii, unii fiind accidentați, alții plecați, cum a fost cazul lui Dedov, convocat la naționala Moldovei, sau Ndoye, cu probleme personale. Eu consider că ne-am pregătit bine, dar vorbele mele vor trebui susținute de jucători în teren. În ciuda câtorva absențe importante, cred că echipa se va mobiliza pentru obțiberea unei victorii de care avem mare nevoie și pentru moral. Am avut ocazia să testăm și câțiva jucători tineri de la echipa secundă și unii dintre ei vor avea ocazia să facă parte din lot. Este o ocazie pentru aceștia, forțată oarecum și de împrejurări, dar și de prevederile regulamentului care cere pentru sezonul viitor ca în lot să se afle trei tineri jucători care au evoluat la juniorii clubului și unul sub 21 de ani prezent în teren.

Mai rezervați în declarații, concentrați în primul rând asupra jocului, doi dintre jucătoii echipei și-au exprimat impresiile înaintea partidei și speranța că echipa va obține un rezultat bun.

„Întâlnim o echipă dintre cele mai bune a campionatului, dar și eu consider că ne-am pregătit bine și putem obține victoria. Eu sunt împrumutat de la Steaua, dar mă simt bine aici și din punctul meu de vedere nu s-a schimbat nimic. Pentru mine este important că am revenit după o perioadă de absență și mă bucur că am jucat. Ce va fi din vară depinde de ce vor decide și de conducerile cluburilor”, a specificat Paul Pârvulescu.

Un alt nou sosit, dar care nu a evoluat până în prezent este Sergiu Muth, care, în condițiile multor absențe, va avea ocazia să debuteze la noua chipă. „Am fost foarte plăcut surprins de ceea ce am găsit la această echipă, mă refer la condiții și la felul în care jucătorii experimentați m-au primit. Întâlnim o echipă care joacă fotbal, iar o victorie ar fi foarte importantă pentru noi. Suntem jucători profesioniști și când intrăm pe teren nu ne gândim la alte lucruri decât să avem o evoluție bună și să ajutăm echipa pentru a obține puncte, să uităm de orice alte probleme”, a fost declarația lui Muth.

În ciuda unor informații legate de acsența unor jucători, ASA se va putea baza pe majoritatea componenților echipei, cu mici excepții. Vor lipsi Balic, Velayos și Borza accidentați, posibil Țucudean, cu probleme musculare și șanse mici de a prinde primul 11, Marius Constantin, Voiculeț și Gorobsov, toți suspendați, Ndoye, învoit pentru probleme personale. Acestora li se poate adăuga Dedov, care urma să sosească de la echipa Republicii Moldova cu doar o zi înaintea jocului.

Clasamentul

  1. Steaua                              4    3    1    0       7-2   32
  2. Astra Giurgiu                  3   2    0    1       3-2   32
  3. Pandurii Tg. Jiu             4   1    2    1        4-3   29
  4. Dinamo                            3   0    3    0       2-2   27
  5. Viitorul Constanţa         3   0    1    2       2-6   24
  6. ASA Tg. Mureş               3   0    1    2       0-3   20

Programul etapei a IV-a                                                          

Miercuri, 30 martie                     ora   (rezultate în campionat)

Pandurii Tg. Jiu          – Steaua     0-1         (0-3; 1-1)

Joi, 31 martie

ASA Tg. Mureș          – Viitorul   20.30         (2-2; 0-1)

Vineri, 1 aprilie                           

Dinamo                        – Astra       20.30         (0-1; 1-1)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE