Problema ciorilor din Aleea Carpaţi, în atenţia Grupului Milvus Social
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 869 Vizualizări

Problema ciorilor din Aleea Carpaţi, în atenţia Grupului Milvus

DSC_8844

De o bună bucată de vreme, târgumureșenii din cartierele Cornișa și Aleea Carpați și străzile limitrofe sunt treziți, în fiecare dimineață, de croncănitul ciorilor, care au împănat copacii, stau pe acoperișuri și pe antene, imaginea a sute de păsări negre care se rotesc scoțând sunete lugubre  dându-le fiori, mai ceva ca în filmul lui Hitchcock. Nici plimbările de seară nu sunt prea plăcute, trecătorii riscând să fie „bombardați” cu excrementele  zburătoarelor.

ciori-catedrala-2

Membrii Asociației “Grupul Milvus”, dedicată protecției păsărilor și a naturii, activând în domeniul conservării, educației, cercetării și consultanței cu scopul de a schimba România într-un loc mai bun pentru păsări, natură și oameni, cunosc și respectă opinia celor care sunt deranjați de coloniile de ciori din Târgu Mureș, dar atrag atenția autorităților că distrugerea cuiburilor de ciori în perioada de cuibărit este o activitate ilegală, conform Legii 49/2011.

”În acest sens, de-a lungul timpului, am propus Primăriei municipiului Târgu-Mureș posibile rezolvări pentru medierea conflictului, dar până acum nici o propunere nu a fost acceptată. Dimpotrivă, angajații Primăriei din Târgu Mureș, în perioada 15-18 martie 2016, sub pretextul toaletării coronamentului, au tăiat crengile arborilor care adăposteau cuiburi de ciori în coloniile din oraș” ne explică biologul  Atilla Márton.

Cauzele inflației de ciori

În coloniile de ciori trăiesc și ciufi de pădure (Asio otus) și vânturei roșii (Falco tinnunculus), două specii care deratizează orașul „gratuit” și într-un mod prietenos mediului.

Asociația “Grupul Milvus” a sesizat Garda Națională de Mediu și Agenția Națională de Protecția Mediului cu privire la această abatere.

Potrivit biologului Szilárd Daróczi, există mai multe cauze pentru care aceste colonii de ciori se mută în orașe, în primul rând scăderea numărului locurilor de cuibărit înafara localităților. Ciorile de semănătură preferă aliniamentele sau pâlcurile de copaci, de cele mai multe ori plopi, de la marginea drumurilor. În România, aceste aliniamente s-au plantat în anii 50 – 70, copacii au îmbătrânit (plopii sunt arbori cu o durată de viață scurtă) și în multe locuri au fost tăiați, iar alții nu au fost plantați de mai bine de 20 de ani. Cum aceste aliniamente dispar, ciorile se vor muta în orașe și, fiind omnivore, mănâncă orice, fără mofturi, inclusiv hoituri și gunoaie, gunoiul neacoperit din orașe constituind surse de hrană la discreție pentru aceste păsări.

6297ea7d9bd94f905b15c763b785

Propunerile „Grupului Milvus” pentru rezolvarea situației vizează identificarea, localizarea coloniilor de cuibărit din oraș și identificarea celor care reprezintă un deranj real, identificarea coloniilor de la marginea orașului și nederanjarea acestora, chiar protejarea lor pentru a ține păsările aici și nu în oraș. ” Spre exemplu, dacă deranjul de la colonia de pe Insula Mureșului va continua, există șanse ca aceste perechi să se mute în oraș, formând chiar și peste 10 colonii mai mici în diferite zone ale orașului. Este foarte importantă identificarea în apropierea orașului a unor locuri propice, potențiale locuri de cuibărit, astfel ca pe termen lung, ciorile să aibă alte locuri de cuibărit decât cele din orașe și plantarea de pâlcuri și aliniamente de plopi” declară Szilárd Daróczi.

Găsirea unor soluții pentru a determina păsările să nu cuibărească în zonele unde deranjul populației este semnificativ și consultarea specialiștilor în fiecare caz în parte, sunt indicații care, dacă ar fi fost luate în seamă cu ani de zile în urmă, când au fost oferite, atunci problema ciorilor de semănătură din oraș ar fi fost parțial rezolvată, după cum ne spun membrii grupului Milvus.

Cea mai inteligentă pasăre din lume

Ciorile sunt sedentare de felul lor. Dacă însă mâncarea se împuținează, sau condițiile meteo se înrăutățesc, migrează în masă. Ciorile sunt păsări foarte sociabile, deseori clocind în colonii care pot atinge mii de exemplare. În Scoția a fost indentificată o colonie de ciori unde trăiau peste 65.000 de exemplare. Potrivit specialiștilor ciorile sunt cele mai inteligente păsări din lume. Mult mai inteligente decât bufnițele și păsările de pradă, și cu mult mai istețe, șmechere și descurcărețe decât papagalii. Proporția dintre creier și volumul corporal, în cazul ciorilor, este cea mai mare în rândul tuturor speciilor de păsări. Proporția în cauză este egală cu cea prezentă la maimuâele antropoide și cetacee. Singura viețuitoare care are proporția creier-volum corporal mai mare decât a ciorii, este însăși omul. Un studiu de mare anvergură, efectuat în anul 2004, a scos la iveală că banalele ciori sunt la fel de inteligente ca cimpanzeii bonobo. Cu alte cuvinte, ciorile sunt cele mai inteligente făpturi de pe planetă după oameni, ocupând locul 2 la egalitate cu cimpanzeii și delfinii!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Nu aveti dreptate,NU AU CE CAUTA IN ORAS,mai ales deasupra locurilor de joaca ale copiilor cum se intampla pe stada Secuilor Martiri.PADUREA E LA 200 DE METRI.Parcul si trotuarul e plin de escremente.Cred ca nu v-ar conveni sa va lasati copii sa se joace in asa locuri.Ne consideram civilizati si nu sant de acord sa convietuiesc cu ciorile.Daca tot le iubiti asa de mult ,de ce nu faceti campanie pentru plantare de plopi pe malul Muresului ,ca doar n-ar costa o avere plopii?

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE