ONG din Târgu-Mureş, scrisoare deschisă către Tăriceanu și Zgonea Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 141 Vizualizări

ONG din Târgu-Mureş, scrisoare deschisă către Tăriceanu și Zgonea

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Calin Popescu Tariceanu, alaturi de premierul Victor Ponta, participa la ceremonia de depunere a juramântului de învestitura de catre Eugen Teodorovici în functia de ministru al Finantelor Publice si de catre Marius Nica în functia de ministru al Fondurilor Europene, la Palatul Cotroceni, in Bucuresti, luni, 30 martie 2015. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei în România (ASPOR) Târgu-Mureş a remis o scrisoare deschisă pe tema fumatului în spaţiile publice atât preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cât preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Redăm, în rândurile de mai jos, conţinutul integral al documentului:

“Cui aparține, de fapt, alegerea?

Fumatul este interzis! De câte ori nu vedem această interdicţie, de câte ori n-am auzit că „Fumatul dăunează grav sănătăţii” – şi totuşi nu pricepem gravitatea situaţiei.

Nu e vorba aici doar de nişte probleme de gust sau de drepturile noastre mereu invocate. Este vorba despre drepturile altora, ale fumătorilor pasivi, şi mai ales ale copiilor noştri care „cresc” în pub-uri. Acolo merg după ore, acolo discută şi acolo îşi dispută profesorii, iubitele, iubiţii, pe noi, pe părinţi și chiar rezultatele lor la sport.

Ei bine, nu e totuna unde se petrece această socializare, în ce ambianţă, în ce împrejurări. Spus mai pe şleau, la ce îi obligă ambianţa asta pe adolescenţi? Aşa cum, la țară, nu eşti cu adevărat bărbat dacă nu bei pălincă, nici la oraș nu eşti, dacă încă n-ai fumat o ţigară „ultimul răcnet”.

Rezultatele se văd cu ochiul liber. Dar studiile ne spun mai mult: jumătate din fumători va deceda prematur ca urmare a acestei pasiuni. De asemenea, știm că în țările în care s-au introdus (și nu s-au modificat) legile antifumat, numărul de fumători a scăzut (aici cuvântul e la locul lui: ) dramatic. Nu doar cifra celor pasivi, și nu doar în locurile interzise. Legea antifumat s-a dovedit – de exemplu în Anglia – cea mai populară (agreată și de fumători!) și mai eficientă intervenție de încurajare a abandonării fumatului. Tot aici, se anticipează prevenirea a 40.000 de decese premature în următorii 10 ani. Toate acestea, fără să falimenteze restaurantele. Care s-au bucurat chiar de o creștere a vânzărilor!

Osteoporoza este doar una dintre consecințele fumatului, nici pe departe cea mai devastatoare (un studiu prospectiv al fracturilor de șold arată o dublare a incidenței fracturilor în rândul fumătorilor).

Unii vor spune poate: este alegerea lor… Dar oare chiar putem spune că a fi crescuți într-o ambianță permisivă – în definitiv – mortală este alegerea acestor tineri?

Este alegerea dumneavoastră, domnilor! Alegerea și responsabilitatea dumneavoastră!

Vă rugăm respectuos să nu daţi înapoi în această problemă! Să n-o mai întoarcem ca la Ploiești!

Vă sugerăm – mai degrabă – efectuarea unui sondaj de opinie. Nu se poate să nu fi observat: publicul larg, inclusiv fumătorii, nu protestează. Se bucură de beneficiile legii. Alții protestează, iar acesta nu are nicio legătură cu drepturile și libertățile omului.

Copiii noştri nu sunt nemuritori, chiar dacă lor așa li se pare, acum. Dar noi, ce drept avem să le scurtăm, cu bună știință, viața?

Cu respect,

Andrea Ildiko Gasparik, MD, PhD, preşedinte ASPOR

Salvina Mihalcea, MD, vicepreşedinte ASPOR”

Asociaţia ASPOR a fost înfiintată în 1998, în Târgu-Mures, devenind pe parcurs o organizaţie naţională, cu recunoaştere mondială.

Are peste 1000 de membri şi 15 grupe de suport (de pacienţi) în toată ţara, avand ca obiectiv combaterea epidemiei silentioase – osteoporoza, ASPOR ofera publicului larg informatiile necesare prevenirii bolii, incurajand in acelasi timp – prin grupele de suport – atitudinea proactiva de combatere a osteoporozei.

Este membrul Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF) și a fost premiat de aceasta in 2003 ca fiind “cea mai apreciata asociatie de osteoporoza din lume”.

(Sursa foto: Mediafax)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE