Fonduri nerambursabile pentru spaţii verzi şi zone de agrement în oraşe Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 888 Vizualizări

Fonduri nerambursabile pentru spaţii verzi şi zone de agrement în oraşe

111ADR Centru anunță lansarea priorității de investiții 5.2, prin care Regiunea Centru dispune de un buget de 12,43 milioane euro fonduri nerambursabile, pentru proiecte ce vizează revitalizarea orașelor. Pe această prioritate vor putea depune proiecte doar primăriile de orașe sau municipii, cu excepția celor șase reședințe de județ din Regiunea Centru. Pentru municipiile reședință de județ fondurile nerambursabile pentru dezvoltare urbană se vor aloca prin Axa 4 a POR 2014-2020.

Primăriile au la dispoziție două luni pentru a putea pregăti proiectele dacă vor să fie printre primele în rândul celor ce depun proiectele, cererile de finanțare putând fi depuse începând cu data de 25 mai 2016, ora 12.00. Fiind un apel competitiv, proiectele pot fi depuse doar pe o perioadă de 6 luni, apelul suspendându-se la data de 25 noiembrie 2016, ora 12.00. Proiectele se pot pregăti și în parteneriat de către primării și consiliile județene,  lider de parteneriat fiind primăria de oraș.

În cadrul acestei priorități de investiții, sunt eligibile spre finanțare proiectele prin care se vor realiza investiții și lucrări de reconversie funcțională, adică reutilizare a unor terenuri și suprafețe degradate, vacante sau neutilizate din interiorul orașelor, pentru transformarea lor în zone de agrement și petrecere a timpului liber pentru cetățeni. Transformarea terenurilor neutilizate și abandonate în parcuri, grădini publice, scuaruri, are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, principalul rezultat urmărit fiind acela de a crește suprafețele verzi din mediul urban, reducerea nivelului de poluare și îmbunătățirea aspectului estetic al orașelor. Se va acorda prioritate la finanțare proiectelor din acele orașe care înregistrează valori reduse în ceea ce privește suprafața spațiilor verzi, respectiv sub 10 mp/locuitor. O cerere de finanțare poate să conțină mai multe locații de implementare, terenuri și suprafețe abandonate și neutilizate, fiecare locație având o suprafață minimă de 1000 metri pătraţi.

Valoarea unui proiect, de maxim 5 milioane de euro

Pentru a putea fi finanțat, un proiect trebuie să aibă o valoare totală a investiției de minim 100.000 euro, dar nu mai mult de 5 milioane de euro. Solicitanții de fonduri vor contribui cu o co-finanțare de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile a proiectului. Valoarea totală a investiției cuprinde atât valoarea cheltuielilor eligibile, cât și valoarea  cheltuielilor neeligibile realizate prin proiect. Valoarea maximă totală a unui proiect nu poate fi majorată în timpul implementării proiectului, orice depășire a valorii acesteia ducând la neeligibilitatea proiectului. Prin valoarea neeligibilă a proiectului se înțelege valoarea cheltuielilor aferente realizării proiectului, dar care nu sunt decontate fiind considerate neeligibile, la data încheierii contractului de finanțare.

Mai multe informații și modelul cererii de finanțare se găsesc pe pagina aferentă programului la nivelul Regiunii Centru, Prioritatea de Investiții 5.2 (http://bit.ly/1V021cd ) sau pe www.inforegio.ro.

Tipuri de activități finanțate:

demolarea clădirilor situate pe terenurile supuse intervențiilor;

realizarea alei pietonale, piste pentru bicicliști, creare trotuare;

amenajarea spațiilor verzi (defrișarea vegetației existente; modelarea terenului; plantarea/ gazonarea suprafețelor, inclusiv plantare arbori);

crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate (ex. zone speciale amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii, etc.);

achiziționarea și montarea elementelor constructive de tipul alei, foișoare, pergole, grilaje, grupuri sanitare, spații pentru întreținere/vestiare, scene;

instalarea de Wi-Fi în spațiile publice;

instalarea sistemelor de supraveghere video a spațiilor  amenajate prin proiect;

dotarea cu mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, suport parcare biciclete, împrejmuire etc);

modernizarea străzilor urbane care conduc în mod direct la terenul supus intervenției;

înlocuirea și/sau racordarea la utilități publice a terenului obiect al investiției;

realizarea sistemelor de  irigații/ de iluminat pentru spațiile amenajate prin proiect.

Cheltuieli eligibile în proiect:

Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului:

Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului

Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică

Cheltuieli pentru investiţia de bază: construcții, instalații, dotări

Cheltuieli organizare de șantier

Cheltuieli informare și publicitate

Cheltuielile cu activitatea de audit financiar extern.

Limitele procentuale prevăzute pentru anumite categorii de cheltuieli se aplică la valoarea cheltuielilor incluse în bugetul proiectului la data semnării contractului de finanțare. Taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă aferentă cheltuielilor eligibile este, de asemenea, eligibilă.

Alte cerințe:

Solicitantul de fonduri trebuie să dețină drepturi de proprietate publică/privată asupra imobilului, obiect al proiectului, la data depunerii cererii de finanţare, precum şi pe o perioadă de minim 5 ani de la data plății finale.

Infrastructura şi/sau terenul care fac obiectul proiectului este cuprinsă în intravilanul solicitantului.

Terenul și suprafețele obiect al investiției trebuie să fie abandonate și/sau degradate.

Perioada de implementare a activităților proiectului nu depășește 31 decembrie 2023.

În cadrul acestui apel nu se aplică scheme de ajutor de stat/ funding gap/ instrumente financiare, respectiv proiectele depuse nu pot fi generatoare de venituri, zonele de agrement/facilitățile pentru recreere create prin proiect fiind cu acces liber (fără taxe).

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE