Home / Sanatate / Inimă nouă pentru un tânăr de 18 ani. Al cincilea transplant cardiac la Institutul Inimii din Târgu-Mureș

Inimă nouă pentru un tânăr de 18 ani. Al cincilea transplant cardiac la Institutul Inimii din Târgu-Mureș

Distribuie

hsUn tânăr în vârstă de 18 ani, din județul Vaslui, a primit în această dimineață o inimă nouă și implicit o nouă șansă la viață datorită unui transplant cardiac efectuat de către o echipă de medici de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu-Mureş, condusă de profesorul doctor Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară. Este al cincilea transplant din acest an și intervenția vine la doar o săptămână de la transplantul cu numărul patru. Potrivit medicului Horațiu Suciu, dacă într-un an se efectuau la IUBCvT în jur de 6-7 sau, în cel mai fericit caz, 8 transplanturi, iată că în primele trei luni ale acestui an s-au efectuat 5 astfel de intervenții, ceea ce înseamnă cinci șanse noi la viață pentru cinci pacienți aflați la capătul resurselor biologice.
Intervenția a durat aproximativ cinci ore, iar pacientul, pe nume Alexandru Adrian Pop, a mai fost programat de încă trei ori pentru transplant, însă a întâmpinat probleme de compatibilitate. De data aceasta, tânărul a primit o inimă nouă de la un alt tânăr, în vârstă de 22 de ani, din Oradea, care a suferit un accident rutier. Medicii susțin că pacientul se afla într-o stare gravă, fiind la capătul resurselor biologice. Mama tânărului care a primit cordul a spus că acesta suferea de insuficienţă cardiacă de la vârsta de 3 ani.
„Am efectuat spre dimineaţă o intervenţie de transplant cardiac, la un pacient de 18 ani din judeţul Vaslui, un tânăr aflat în stare avansată de insuficienţă cardiacă, practic un tânăr aflat la capătul resurselor biologice. Intervenţia a venit într-adevăr salvatoare de viaţă la propriu, pentru că la începutul intervenţiei chirurgicale, în timpul manevrelor de iniţiere a intervenţiei inima era epuizată complet. Din fericire a fost disponibil un cord foarte bun, prelevat de o echipă de medici din institutul nostru, de la Oradea (…). Cordul a venit în jur de ora patru în clinică în stare foarte bună, intervenţia s-a încheiat şi suntem mulţumiţi de rezultate. Acest pacient de 18 ani a mai fost chemat de aproximativ trei ori pentru efectuarea unui transplant, de fiecare dată datorită unor diferenţe, atât antropometrice, cât şi biologice, nu a putut beneficia de transplant şi suntem foarte bucuroşi că de data aceasta am putut să îl transplantăm şi în acest fel viaţa i-a fost salvată”, a declarat prof. dr. Horaţiu Suciu.
Prof. dr. Horațiu Suciu a ținut să mulțumească părinților tânărului din Oradea pentru gestul pe care l-au făcut. Deși și-au pierdut propriul copil, aceștia au salvat un alt copil. „Doresc să mulţumesc şi să subliniez gestul de nobleţe al părinţilor donatorului, donatorul a fost un tânăr de 22 de ani, din Oradea, victima unui accident rutier. Părinţii au înţeles că prin acest nobil gest au salvat viaţa unui tânăr de 18 ani. E drept că nimic nu poate să le aline suferinţa, dar poate că este un lucru bun că poate o parte din acest tânăr, inclusiv inima, care continuă să bată în pieptul unui tânăr de 18 ani”, a transmis prof. dr. Horațiu Suciu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU cu Magda Bercea, directoare la Crucea Roșie Mureș: „Fără sprijinul oamenilor, noi nu avem ce oferi”

Distribuie Crucea Roșie este o organizație umanitară internațională a cărei obiectiv este asigurarea asistenței umanitare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.