Târgu-Mureş versus New York, „duel” întreţinut de gogomani… Editorial
  • admin
  • 1 comentarii
  • 321 Vizualizări

Târgu-Mureş versus New York, „duel” întreţinut de gogomani…

alex editCând am citit pentru prima dată ştirea că municipiul Târgu-Mureş concurează taman cu New York pentru nu ştiu ce titlu în domeniul turismului, am crezut că e o glumă gen timesnewroman. Numai bună de savurat în pauza de cafea. Apoi, când am văzut că ştirea e de fapt pe bune m-a pufnit râsul, cu gândul la cât de stupizi pot fi unii oameni.

Cică un blogger are un site şi acolo s-a gândit să iniţieze o competiţie bazată pe voturi online, intitulată „Best City to Visit 2016”. O semifinală a fost disputată între Londra şi Lisabona, iar cealaltă între New York şi – ţineţi-vă bine! – Târgu-Mureş.

Pe paginile şi grupurile de socializare, la un moment dat isteria era la apogeu. „Ce tari suntem, mai tari chiar decât New York!”, scriau unii. „Suntem în elita turismului mondial!”, jubilau alţii. „Să ne mobilizăm la maximum, votaţi şi trimiteţi mai departe! Putem câştiga!”, îndrăzneau să spere mulţi postaci.

Să câştigăm ce, oameni buni?!

Din start, după părerea mea, o asemenea competiţie e o mare absurditate. Londra are 7,4 milioane de locuitori, Lisabona vreo 2,9 milioane şi New York peste 19 milioane. Cum ar putea Târgu-Mureşul, un orăşel cu aproximativ 150.000 de suflete să concureze cu o metropolă care are o populaţie aproape cât cea a României?!

E ca şi cum ai pune un boxer de la categoria Semimuscă sau Muscă să intre în ring cu un pugilist de la categoria Supergrea. Sau o motocicletă de 50 de metri cubi să intre pe pistă împotriva uneia cu capacitatea de 249 de metri cubi. Sau ca şi cum ai iniţia un sondaj online, gen „Cine e cel mai de perpectivă atacant?”, între Cristiano Ronaldo şi numărul 9 de la Mureşul Ruşii Munţi, din Liga a IV-a de fotbal. Sau cine e cel mai citit ziar, Zi de Zi sau New York Times (care are peste un milion de abonaţi online…)?!

Din start lupta e absurdă şi inegală şi doar un gogoman ar putea organiza o astfel de întrecere. Pe care să o întreţină apoi alte câteva sute/mii de gogomani, din diverse grupuri/pagini de socializare, care aşteaptă cu sufletul la gură alte dueluri „echitabile”. Câteva sugestii: Sărmaşu să concureze împotriva Barcelonei, Las Vegas să intre în competiţie (direct în finală!) cu Luduş, Bobohalma să se întreacă cu Ibiza şi – de ce nu – să fie şi un sondaj gen unde creşte iarbă mai bună, la Bogata ori la Bogota, că tot e la modă subiectul.

Revenind la oile noastre, mă frământă cel puţin o întrebare pentru cei care au votat Târgu-Mureşul: care este, fraţilor, atuul nostru în faţa New York-ului? !

Scările Rakoczi cumva?

555

 

Apropo, ştiaţi că site-ul aeroportului nostru internaţional nici măcar nu are o versiune în limba engleză? Despre ce competiţie turistică mai vorbim atunci?!

Poate cumva concura Central Park cu Weekend? Este Empire State Building o clădire mai puţin impunătoare decât fostul sediul Romtelecom situat vis a vis de Mureş Mall? Sau poate că Muzeul de Arte din incinta Palatului Culturii e mai atractiv decât Muzeul de Artă Modernă din New York? Sau, mai ştii, strada Revoluţiei, fosta Lenin, o fi mai spectaculoasă decât Wall Street?!

Pentru acei sute sau mii de oameni (mi-e greu, totuşi, să cred că au fost mii…) care au votat pentru Târgu-Mureş, răspunsul la întrebările de mai sus e, cu siguranţă, un „Daaa” ferm. Cu trei de „a” la final, ca la dentist… Pentru ei, e evident că podul de peste râul Mureş, care duce de la Piaţa de Vechituri (Ocska) în cartierul Unirii, e mult mai original şi spectaculos din punct de vedere arhitectural şi turistic decât podul suspendat Brooklyn, care leagă cartierele Manhattan şi Brooklyn de New York City.

E bine, chiar minunat, să îţi iubeşti oraşul în care locuieşti, dar nici chiar aşa încât să îţi pierzi simţul realităţii…

În fine, pe site-ul respectivului blogger, foxnomad.com, a apărut şi rezultatul votului. Exprimat doar în procente: 98% Târgu-Mureş şi 2% New York.

Uraaa, să se desfacă şampania, am câştigat!

Am câştigat, dar ce, oameni buni? !

Oare nu cumva am demonstrat doar că avem mai mulţi gogomani pe metru pătrat?!

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE