VIDEO: Mii de persoane la festivalul de jazz din Bogata, comuna ajunsă celebră de o gafă a lui Snoop Dogg Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 477 Vizualizări

VIDEO: Mii de persoane la festivalul de jazz din Bogata, comuna ajunsă celebră de o gafă a lui Snoop Dogg

foto4

Aproximativ 3000 de oameni au fost duminică, 3 aprilie, în Bogata, comuna din Tîrgu Mureș, devenită celebră după ce Snoop Dog a confundat-o cu Bogota, capitala Columbiei. Într-o variantă din carton ce-i drept, lumea s-a bucurat și de prezența rapperului american, care a trecut din mână în mână, spre distracția sutelor de participanți care și-au făcut poze cu macheta vedetei, pe acorduri de jazz și iz de gulaș gustos, cum numai în Ardeal se face, de-mi lasă gura apă, când mă gândesc și acum.

DSC_8998

Și, pentru că o ieșire la iarbă verde nu înseamnă numai compania oamenilor dragi și veselie, ci și mâncare, care capătă parcă un alt gust atunci când este servită în mijlocul naturii, la fel de bine s-au înfruptat și din felul doi, o ”șaorma țărănească” după cum afirmau câțiva tineri,  respectiv o felie de untură cu castraveți murați. Cine nu s-a săturat, a ciupit de prin desagi ce-au adus, fiecare, de-acasă.

DSC_9028

Una peste alta, a fost îmbucurătoare imaginea de ansamblu, acea simplitate adorabilă, exprimată atât fizic cât și mental,  care ne înalță și totodată face diferența între oameni.

DSC_8968

Peste 3000 de persoane din Luduș, Iernut, Deva, Alba, Sibiu, Cluj-Napoca, Bistrița Năsăud, au participat la Jazz in the Park Bogata Edition, într-o dulce și umedă după amiază de primăvară, când deodată, ca porțile unui rai interzis, comuna Bogata s-a deschis în tot cuprinsul țării.  Evenimentul a fost organizat de Asociația Fapte, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bogata și al partenerilor BCR și Staropramen, care printr-o mobilizare în forță, ajutați de 60 de voluntari, au reușit să pună la punct toate detaliile în două săptămâni.

foto3

Organizatorii au pus la dispoziția participanților autobuze cu plecare din Cluj-Napoca la ora 10:30 și au amenajat o parcare în apropiere, cu grijă  să nu blocheze curțile și să evite gazonul verde, pentru a nu produce neplăceri localnicilor. Vremea frumoasă cu maxime de până la 20 de grade a ținut cu petrecăreții, motiv pentru care întreg programul propus s-a putut desfășura în condiții normale, concerte pe terenul de fotbal dintre cele două biserici, tururi ale satului, activități pentru copii, întâlniri cu bogățenii, activități sportive, un concurs gastronomic susținut de bucătarii Marian Moscaliuc, Fulop Attila și Cristian Păpușoiu și degustări de produse tradiționale.

DSC_9048

Pentru a împărtăși amintirea acestei zile și cu cei dragi, mulți participanți au putut cumpăra cărți poștale cu ”Greetings from Bogata Romania”, ”Wish you were here – Bogata” sau ”Hello from Bogata Romania”.

foto5

De la ora 12.00, cei prezenți au putut opta pentru Plimbările Bogății, un tur ghidat în cadrul căruia au aflat informații inedite despre comună și au avut ocazia să admire frumusețile zonei. Întotdeauna am considerat simplitatea ca pe singura calitate dobândită în mod natural, singurul element care ne înfrumusețează chipul și sufletul fără a fi nevoie de adaosuri sau artificii.

foto6]

Localnicii din Bogata, lejeri, necondiționat și fără nici o inhibiție, au creat o atmosferă de prietenie mai rar întâlnită în zilele noastre.

DSC_8989

„Din cele povestite de profesorul comunei, Corla, Bogata e menționată în Cartea Recordurilor pentru cel mai mic tunel din lume, numit și Podul Mincinoșilor. La Bogata, Mureșul face cel mai mare cot de pe tot parcursul lui, cotul măsoară 18 km. Tot aici există un castru roman, dar și câteva dintre primele sonde de gaz metan din țară”, ne spune Corina Brândușan, PR Manager la Fapte Jazz in the Park&Târgul de Cariere. De la ora 13.00 au început concertele susținute de Les Nuages, Danaga, Jazzybirds și Maria Răducanu & Sorin Terinte, într-un mix de jazz, electro, muzică clasică și ritmuri de rock.

DSC_8973

Potrivit celor adăugate de un localnic, în anul 1964 s-a mutat în comună cu părinții, familie înstărită, pentru a nu fi deportată. ”A fost pentru prima dată când am văzut oameni umblând desculți pe stradă, iar La Podul Mincinoșilor se adunau localnicii, în fiecare duminică, și depănau tot felul de povești, dar nici una adevărată” ne destăinuie acesta. Acum, cel mai mic tunel din lume, a devenit subiect de selfie pentru majoritatea celor care au trecut peste el.

foto primar

”Eu am 48 de ani, dar așa o manifestare și atâta lume încă nu s-a adunat niciodată în comuna noastră. Este o bucurie de nedescris pentru mine și, totodată, o povară că nu voi reuși să satisfac toate cerințele participanților, pentru ca toată lumea să fie mulțumită. Așteptam în jur de 1000 de participanți, motiv pentru care nici toaletele nu sunt suficiente, dar ne străduim să asigurăm tot necesarul, și cu mâncare, și cu apă. Avem drumul de intrare în comună de 4, 5 km care e plin e mașini, avem două parcări mari în curtea școlii și în fostul S.M.T., plus am închiriat parcarea de la Colina Sasului. Așteptăm părerile ce vor apărea în mass-media, vom lua ce e bun și ce e rău din impresii, important e să ne ascultăm unii pe alții, să învățăm unii de la alții, pentru a face numai lucruri bune” ne spune primarul comunei Bogata, Laszlo Barta.

Potrivit celor adăugate de primar, prin acest festival comuna încearcă să își promoveze tradițiile culinare, cum sunt gulașul de porc, ciorba de moare de varză cu porc, dar mai ales slănina de Bogata, de trei ori medaliată cu Trofeul Slană Fest de la Cluj-Napoca. Împreună cu Chef Cristian Păpușel din Pitești, și consilierul acestuia, Marian Moscaliuc, primarul a lansat, preparatul Porchetta de Bogata, o ruladă din carne de porc foarte aromată de proveniență italiană, cu ”condimente locale”: porcul a fost crescut de primar, iar cuptorul a fost confecționat de consilierul acestuia dintr-un butoi.

corina brandusan

Majoritatea oamenilor doresc să lase ceva în urma lor, plantează un pom, construiesc o casă sau cresc un câine vagabont. Pentru că accesul la festival a fost gratuit, participanții au putut dona pentru amenajarea primului parc din Bogata, unii preferând să doneze cumpărând tricoul #VisitBogata, acțiune venită din dorința organizatorilor de a lăsa în urmă ceva concret. ”Împreună cu arhitectul Eugen Pănescu, ne consultăm cu bogățenii, pentru a stabili cum să arate și cum să funcționeze parcul lor” adaugă Corina Brândușan. Săptămâna viitoare, după stabilirea detaliilor parcului, vom lansa public campania de donații.”, afirmă Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park.

DSC_9050

Bogata este o comună cu 2.000 de locuitori, devenită celebră recent la nivel internațional, după ce rapperul american Snoop Dogg și-a dat din greșeală check-in pe Facebook în județul Mureș, în timp ce încerca să dea check-in în capitala Columbiei, Bogota. Românii s-au entuziasmat repede pe internet, au creat grupuri și evenimente pe Facebook în care îi cer artistului să vină în Bogata, ba chiar au creat și un site pentru micuța localitate mureșeană: www.visitbogata.com.

Valul viral a ajuns în toată presa din România și în publicații importante din străinătate și s-a întors repede la Snoop, care a publicat o nouă postare pe Facebook. El a declarat că ia în considerare să vină în România și le-a recomandat urmăritorilor săi să viziteze Bogata.

După gafa de acum o lună, rapperul american a încercat să-și repare greșeala, promițând într-o postare pe Instagram, că va vizita România și va trece musai prin localitatea Bogata din Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE