Evenimente literare, susţinute de Consiliul Judeţean Consiliul Judetean Mures
  • admin
  • 0 comentarii
  • 179 Vizualizări

Evenimente literare, susţinute de Consiliul Judeţean

111Consiliul Judeţean Mureş va participa, în decursul anului 2016, la organizarea, desfăşurarea şi finanţarea unor activităţi culturale şi sociale de interes public judeţean. În acest sens, consilierii judeţeni au aprobat, recent, un program de cooperare cu organizatorii respectivelor acţiuni de interes public judeţean. Trei dintre acestea – Salonul de Carte ”Bookfest” Târgu-Mureș, ”Zilele Bernády” – Re-editarea volumului bilingv ”Marosvásárhely, Régi Városháza – Târgu-Mureș, Primăria Veche” şi Târgul Internațional de Carte – sunt destinate iubitorilor de carte şi se anunţă de pe acum a fi evenimente cu succes la public.

Afirmare în spaţiul cultural al României

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, în ultimii ani Consiliul Judeţean Mureş a iniţiat şi implementat programe de interes public judeţean, al căror obiectiv general a fost dezvoltarea şi impunerea în conştiinţa publică locală, naţională şi internaţională a vieții culturale și sociale din județul Mureș. „Impactul acestor programe şi reacţiile pozitive de care s-au bucurat în rândul opiniei publice, ne determină să propunem realizarea şi în anul 2016 a unor activităţi de interes public judeţean în domeniul cultural şi social, care urmează să se deruleze pe durata întregului an. Obiectivul general al acestor acţiuni constă în afirmarea judeţului Mureş în spaţiul social şi cultural al României, având ca obiective specifice: creşterea calităţii serviciilor publice în domeniul cultural şi social, popularizarea la nivel naţional şi internaţional a patrimoniului cultural şi arhitectural local, atragerea publicului către instituţiile de cultură şi sociale subordonate Consiliului Judeţean Mureş”, a menţionat Ciprian Dobre.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a subliniat că activităţile aferente acțiunilor realizate în parteneriat sunt grefate pe posibilitatea conferită de lege autorităţilor publice locale de a coopera sau de a se asocia cu persoane juridice române ori străine, inclusiv cu parteneri din societatea civilă, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni de interes public judeţean. “Prin toate aceste acţiuni, se urmăreşte stimularea accesului la cultură al publicului larg, conştientizarea rolului pe care participarea la actul cultural îl joacă în educaţia şi dezvoltarea personală individuală, promovarea unor servicii publice de calitate şi nu în ultimul rând, atragerea unui număr cât mai mare de turişti, ceea ce va contribui la creşterea notorietăţii şi a prestigiului judeţului Mureş”, a precizat Ciprian Dobre.

Salonul de Carte ”Bookfest” Târgu-Mureș

Cele două ediții ale Salonului de Carte Bookfest Târgu-Mureș au fost organizate în anii 2014 și 2015, cu scopul de a oferi publicului din județul Mureș o platformă de întâlnire cu cele mai importante edituri din țară, precum și cu oamenii de cultură pe care acestea i-au invitat în cadrul salonului. Lansările de carte, dezbaterile, expozițiile și concertele organizate la Bookfest Târgu-Mureș 2014 și 2015 au scos în evidență interesul major al mureșenilor pentru un eveniment de înaltă ținută intelectuală, cu participarea unor personalități de prim rang ale literaturii și culturii românești. Primele două ediții ale Salonului de Carte Bookfest Târgu-Mureș au fost, cu siguranță, un reper important în dezvoltarea culturală a județului Mureș și în așezarea acestei zone pe harta evenimentelor culturale importante, organizate la nivel național.

Având în vedere succesul celor două ediții ale evenimentului la care au participat aproximativ 20.000 de vizitatori, în 2016 Asociația Editorilor din România (AER), principala asociație profesională a editorilor de carte din România, propune organizarea Salonului de Carte Bookfest în luna septembrie 2016, cea de-a treia ediție urmând să aibă o ofertă mult mai generoasă pentru toți locuitorii județului Mureș și turiștii veniți din alte județe.

Organizator: Asociația Editorilor din România

Locație: Teatrul Național Târgu-Mureș

Data: septembrie 2016

”Zilele Bernády” – Re-editarea volumului bilingv ”Marosvásárhely, Régi Városháza – Târgu-Mureș, Primăria Veche”

În spiritul comemorării, de-a lungul anilor s-au editat mai multe volume legate de primarul de odinioară, dr. Bernády György. Volumul bilingv ”Marosvásárhely, Régi Városháza – Târgu-Mureș, Primăria Veche”, editat în 2012, a avut mare succes, motiv pentru care curatorul Fundației ”Dr. Bernády György” a propus reeditarea acestuia. Volumul va fi lansat cu ocazia ”Zilelor Bernády” din anul curent.

Organizator: Fundația Culturală ”Dr. Bernády György”

Locație: Târgu-Mureș

Data: 27-28 octombrie 2016

Târgul Internațional de Carte

Ajuns la cea de-a XXII-a ediție, Târgul Internațional de Carte va beneficia și în acest an de participarea a cel 40 de edituri din România, Ungaria, Slovacia, Serbia și Anglia. Organizatorii estimează o medie de 8000 de vizitatori și aproximativ 10.000 de titluri expuse. Evenimentul se bucură de un interes deosebit din partea editurilor din țară și din străinătate, având, în proiectul de program, serate literare, prezentări de carte, întâlniri cu scriitori, dedicații, expoziție a aparițiilor editoriale din ultimul an, alegerea celei mai frumoase publicații a târgului, spectacole de teatru, concursuri de literatură, ateliere educative pentru copii, proiecții de filme pentru copii, work-shop-uri, noul program pentru tineri ”Book vs. Facebook” etc.

Organizator: Asociația Breasla Cărții Maghiare din România

Asociația Centrul Cultural din Târgu-Mureș

Locație: Teatrul Național, Târgu-Mureș

Data: 10-13 noiembrie 2016

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE