Un timișorean a primit o nouă șansă la viață grație unui transplant de cord efectuat la IUBCvT Târgu-Mureş Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 172 Vizualizări

Un timișorean a primit o nouă șansă la viață grație unui transplant de cord efectuat la IUBCvT Târgu-Mureş

12967336_822668637865522_5236480774683573011_oAnul 2016 a început cum nu se poate mai bine la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureş, care a reușit marți, 5 aprilie, al șaselea transplant de cord de la începutul anului, IUBCvT Târgu-Mureș fiind deocamdată singurul centru de profil din România care a efectuat astfel de intervenţii în 2016. Reușita se datorează faptului că în ultima perioadă au fost mai mulţi donatori, dar și atenţiei sporite de care dau dovadă centrele în care se efectuează prelevările de organe. Marți, un bărbat vârstă de 48 de ani din Timişoara, pe nume Ovidiu Sărăor, a primit o inimă nouă de la un donator în vârstă de 39 de ani din Oradea.

Soţia pacientului, Mihaela Sărăor, a povestit că boala soţului ei a fost descoperită în anul 2004, însă problemele mai grave au început să apară în anul 2012, ocazie cu care i s-a implantat bărbatului un defibrilator ca şi o punte către transplant. Pacientul se afla în evidenţa clinicii de mai bine de un an cu o boală ischemică a inimii, care a ajuns într-un stadiu avansat de insuficienţă cardiacă. Femeia a precizat că în luna octombrie a anului trecut s-au prezentat la Târgu-Mureș pentru un posibil transplant cardiac, însă cordul nu a fost compatibil. În ultima vreme, starea de sănătate a bărbatului se deteriorase foarte tare, acesta simţindu-se tot mai obosit. Se afla practic la capătul resurselor biologice și terapeutice. Marți, au fost sunați din nou și au venit la Târgu-Mureș cu emoție și speranță.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IUBCvT Târgu-Mureş, prof. dr. Horațiu Suciu, a declarat intervenţia a decurs foarte bine. „Prelevarea cordului la Oradea a început marţi, de la ora 14,00 (…) Cordul a ajuns pe calea aerului, cu elicopterul, la Târgu-Mureş, în jurul orei 19,00. Intervenţia a decurs fără incidente, suntem mulţumiţi de rezultat şi anticipăm o evoluţie foarte bună pentru un pacient care era – aşa cum erau toţi cei care au beneficiat de transplant – la capătul resurselor biologice şi terapeutice. Este practic al şaselea transplant în acest an, este o cifră îmbucurătoare pentru că avem 35-36 de pacienţi înscrişi pe lista de urgenţă, lista este în permanentă creştere şi ne bucurăm că putem oferi cât mai multor pacienţi această posibilitate modernă de tratament”, a precizat prof. dr. Horațiu Suciu.

„Sperăm să putem în continuare să ţinem acest ritm”
Potrivit medicului, deși în România mai sunt acreditate pentru transplant cardiac două centre din Bucureşti, IUBCvT Târgu-Mureș este singurul centru care derulează un program de transplant cardiac efectiv. „Este al şaselea transplant, este un efort foarte mare, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere a resursei umane, care este limitată, şi sperăm să putem în continuare să ţinem acest ritm, pentru că este în beneficiul pacienţilor cu boli cardiace în stadiu avansat din România. Practic suntem singurul centru care derulează un program de transplant cardiac efectiv, deşi mai sunt acreditate două centre din Bucureşti se pare că greutatea cade pe Târgu-Mureş. Sperăm ca şi finanţarea şi toate celelalte lucruri pe care noi le-am cerut să ne fie oferite, pentru a putea continua această activitate de performanţă”, a arătat prof. dr. Horațiu Suciu. „Este un lucru îmbucurător că, după un con de umbră, când transplantul de cord a fost cenuşăreasa tuturor transplanturilor, am dovedit că în doar trei luni suntem la al şaselea transplant, este un ritm care ne duce în zona centrelor cu mare experienţă, mă refer la cele care efectuează peste 10 transplanturi pe an. În acest ritm noi sperăm să trecem de zece, dar totul depinde şi de modul în care vom fi finanţaţi şi vom fi ajutaţi că continuăm această performanţă în Târgu-Mureş. Specialişti sunt, însă aceştia doresc să lucreze în condiţii bune din punct de vedere al aparaturii, al materialelor sanitare şi medicamentelor şi aici avem dificultăţi, dar care sperăm ca în timp scurt să se rezolve”, a mai precizat prof. dr. Horaţiu Suciu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE