Home / Social / VIDEO: Artă și extravaganță culinară la cea de-a opta ediție GastroPan

VIDEO: Artă și extravaganță culinară la cea de-a opta ediție GastroPan

Distribuie

DSC_9162

Cea de-a opta ediție a Expoziției Internaționale GastroPan, cel mai important târg autohton ce expune soluții și tehnologii de panificație, cofetărie și HoReCa și-a deschis porțile joi, 7 aprilie, la Complexul Expozițional President Târgu Mureș. Timp de 3 zile, vizitatorii vor regăsi la standuri o serie de noutăţi, produse şi tehnologii inovatoare, vor avea parte de campanii de degustări, vor urmări demonstraţii practice, vor descoperi idei de afaceri, vor asista la lansarea unor concepte noi şi vor beneficia de oferte speciale valabile pe perioada târgului.

Lideri ai asociaţiilor internaţionale de profil vor înmâna câştigătorilor trofeele Pâinea şi Tortul Anului 2016. Expoziția GastroPan este evenimentul în cadrul căruia sunt evidențiate trendurile pentru acest an și sunt acordate mult doritele premii Tortul Anului 2016 și Pâinea Anului 2016. Concurenții sunt selectați din rândul specialiștilor români, iar juriul este alcătuit din experți de talie internațională, profesionalismul fiind garantat de ambele părți.

Soluții inovatoare de pe 4 continente

133 furnizori de talie mondială de pe 4 continente, din țări precum Egipt, SUA, Germania, Franța, Grecia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Olanda și China, expun la GastroPan 2016, pe o suprafață de 7.000mp, o serie de soluţii şi tehnologii inovatoare, specialiștii din țară fiind aşteptaţi cu oferte speciale, campanii de degustări, demonstraţii practice, idei de afaceri, lansări de produse noi.

DSC_9209

Principalele tendințe pe care se bazează tehnologiile expuse la GastroPan 2016 sunt nevoia de reducere a costurilor energetice, prin echipamente economice şi ecologice, diversificare produselor, ustensile variate, care conferă un plus de creativitate și originalitate produselor finite, ingrediente naturale pentru alimente cât mai sănătoase, amenajarea spaţiilor comerciale, în sprijinul tendinței de dezvoltare a magazinelor proprii, servirea de gustări rapide şi băuturi, pentru a valorifica mai bine produsele brutăriilor și cofetăriilor, coacerea semi-preparatelor în unităţile HoReCa, pentru a asigura prospeţime la orice oră din zi, îmbunătăţirea modului de prezentare şi servire, concepte la cheie şi multe alte inovații dezvoltate de către cei mai .importanți furnizori români și străini.

sorin cismas

Fursecuri pe bandă

Dacă la ediția anului trecut, S.C. Pan Adami S.R.L. a uimit participanții cu noutatea prezentată, maşina de covrigi, produsă de firma sibiană, și a înregistrat un foarte mare succes în rândul clienţilor prezenţi la Târgu Mureş, anul acesta a atras clienții cu cuptoarele Matador și o linie de chifle și cornuri mini-roll, cu probe de coacere la fața locului, o mașină de fursecuri simple, existând și varianta pentru fursecuri umplute, după cum ne explică Sorin Cismaș, directorul comercial al firmei cu sediul în Sibiu. Mașina de făcut fursecuri memorează rețetele culinare, chiar și pe cele proprii și înlocuiește forța manuală în mod considerabil, un singur operator o alimentează cu aluat și mașina funcționează direct pe tăvi, acestea trebuie doar băgate în cuptor. Capacitatea este de 100 de kg de fursecuri pe oră, până la 400 de kg pe oră.

varodi erdos

GastroPan, în inima țării

”Aceste specialități sunt în plină dezvoltare, iar noi facem ceea ce se cere pe piață. Am început la Sovata, atunci aveam 20-30 de firme, iar odată cu creșterea nevoii, am găsit alte spații unde am putut să ne dezvoltăm. Când am venit, aici, la Târgu Mureș, acum 5 ani, atunci am considerat locația destul de mare, prima oară am organizat aceste eveniment doar într-o singură sală de doar 3000 de mp, iar acum am ajuns să ocupăm 7000 de mp, nici acestea suficiente. Centrul țării, Târgu Mureșul, este un avantaj. Expoziția a mai fost și la Brașov și București, dar expozanții noștri și vizitatorii au considerat că centrul țării este mai bun pentru toată lumea, de aceea am și rămas” ne spune directorul general al evenimentului, Váradi Erdős Ildikó.

Cele 133 de firme care expun din patru continente, aduc foarte multe noutăți, ei prezintă cele mai noi tehnologii, iar specialiștii români sunt dornici să învețe. Standurile sunt pline de produse noi, anul acesta asociațiile internaționale au pus accentul pe folosirea ingredientelor naturale, pe care GastroPan le promovează.

DSC_9224

”Și eu pot, și eu încerc”

”Expoziția este internațională, dar noi vrem să dăm o șansă meseriașilor din România, o șansă să câștige ceva la noi în țară, să simtă că sunt valoroși, că pot face lucruri minunate, dorim dezvoltarea spiritului competițional. La noi nu se ia în considerare câte concursuri a mai câștigat și câtă experiență are concurentul, câștigătorul poate fi, oricând, un necunoscut. Dacă vorbim despre concurenții GastroPan, ca și nivel competitiv, chiar dacă Ungaria are o tradiție recunoscută în acest domeniu, între Ungaria și România nu este o mare diferență, în acești 8 ani, concurenții noștri români s-au dezvoltat foarte mult. Suntem bucuroși și apreciem specialiștii de aici. Este vorba de a încerca, spiritul -Și eu pot, și eu încerc- asta vrem să scoatem de la români” a mai adăugat Váradi Erdős Ildikó.

Opt categorii pe trei secțiuni competiționale

DSC_9232

Participanții târgului vor putea urmări modul de funcţionare a celor mai noi maşini de procesat şi modelat aluatul şi a celor mai eficiente cuptoare sau puteţi învăţa ultimele tehnici de lucru de la maeştri cofetari, brutari şi bucătari talentaţi. Oricine este interesat de acest amplu eveniment poate descoperi toate echipamentele, ustensilele şi ingredientele necesare pentru a dezvolta o afacere competitivă în domeniul panificaţiei, cofetăriei sau al ospitalităţii.

extravaganta

Concursurile GastroPan 2016 se vor desfășura pe opt categorii grupate în trei secțiuni competiționale: la Secțiunea Panificație-Patiserie vor avea loc concursurile ‘Pâinea Anului 2016 fabricată industrial în România’, ‘Pâinea Anului 2016 realizată artizanal în România’, ‘Creație Artistică în Aluat de panificație’ și ‘Produse de Patiserie’, la Secțiunea Cofetărie — ‘Tortul Anului 2016’ și ‘Creație artistică în pastă de zahăr’, și la Secțiunea Gastronomie — ‘Platouri culinare reci’ și ‘Sculptură în fructe și legume’.

DSC_9248

Șanse egale pentru brutăriile artizanale și industriale

Una din noutățile acestei ediții GastroPan este crearea a două subcategorii la competiția pentru titlul „Pâinea Anului 2016”, în funcție de procesele tehnologice (artizanale sau industriale) și cantitățile produse.

DSC_9217

Se urmărește astfel pe de o parte valorificarea talentelor micilor producători, dar și aprecierea investițiilor în cercetare și dezvoltare ale producătorilor industriali. La secțiunea Panificație-Patiserie concurenții se vor întrece în obținerea celor mai bune produse de patiserie din aluat fraged, precum și în crearea celor mai reușite piese artistice din aluat de panificație. Tematica categoriei Creaţie Artistică din Aluat de Panificaţie este Povești din copilărie. GastroPan 2016 va pune accent pe noile tendințe, cum sunt ”natural! și ”premium”, prin utilizarea ingredientelor naturale și a pastelor pentru aromatizare cu conținut ridicat de fructe, ciocolată, caramel, sau paste 100%.

eldi

Ca în fiecare an, standul Eldi Brutăria SRL din Târgu Mureș s-a bucurat de un număr impresionant de vizitatori, aici fiind locul unde spiritul artistic, creativitatea și mâinile dibace fac casă bună. Ademeniţi de aromele proaspete, culorile vii și miresmele îmbietoare, toate produsele expuse, doar produse naturale, fără amelioratori de făină, au fost gustate și apreciate.

Carnavalul și tradițiile reinventate, teme pentru cofetari

foto5

Secțiunea Cofetărie din cadrul competițiilor este una dintre cele mai disputate, la care concurează numeroși cofetari, artiști și decoratori de torturi din toată țara.

DSC_9253

Pentru câștigarea trofeului Tortul Anului 2016 concurenții vor fi provocați să dezvolte gusturi originale, creative și gustoase, inspirându-se totodată din tradițiile culinare românești. Pe de altă parte, categoria Creație Artistică aduce ca noutate o tematică bogată și interesantă – Carnavalul, capabilă să exploreze fantezia și creativitatea concurenților.

Tamás Gábor, maestru în arta sculpturii culinare

tamas gabor

 

La secțiunea Gastronomie, bucătari reprezentând restaurante din toată țara au la dispoziție două categorii de concurs. Categoria Platouri Reci vine cu o tematică de actualitate “Sănătatea în Farfurie”, concurenții având sarcina de a pregăti un platou festiv pentru 8 persoane, din ingrediente la alegere. Concurenții cu un spirit artistic mai dezvoltat își pot întrece talentele la categoria Sculptură în Fructe și Legume, unde vor trebuie să prezintă o piesă care să respecte tematica impusă: „Decorații de Nuntă”.

Fiecare client îşi doreşte un eveniment aparte sau o experienţă unică într-un restaurant. În acest context, decoraţiile culinare au un rol important în alimentaţia publică. Începând de la montarea unui preparat culinar, până la mesele festive mai complexe, sculptura culinară este o metodă avantajoasă şi eficientă prin care orice produs poate fi transformat într-o operă de artă, crescând astfel valoarea adăugată a produselor şi satisfăcând mai bine consumatorul.

DSC_9229

Sculptura culinară este o activitate profitabilă,  folosind ca materie primă legume de sezon accesibile precum dovleacul, sfecla, ţelina, morcovul sau ridichea albă. Așa l-am cunoscut la târgul GastroPan pe maestrul bucătar medaliat olimpic în acest domeniu, Tamás Gábor, care ne-a anunțat cu bucurie că următorul curs va fi organizat de Asociaţia Specialiştilor din Panificaţie şi Gastronomie (PanGastRo) în perioada 30-31 mai 2016, la Odorheiu Secuiesc, unde cursanţii pot învăţa în numai 2 zile să realizeze compoziţii florale şi alte elemente decorative capabile să determine stiluri originale de a prezenta şi aranja un simplu preparat, sau chiar un bufet culinar mai complex.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.