ASCOTID Mureș, de zece ani alături de copiii și tinerii cu diabet Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 111 Vizualizări

ASCOTID Mureș, de zece ani alături de copiii și tinerii cu diabet

????????????????????????????????????

Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș, înființată cu zece ani în urmă, a încercat să vină în sprijinul medicilor, oferind servicii de consiliere medicală și psihologică, educație nutrițională și servicii de asistență socială pentru copii și tineri cu diabet zaharat de tip 1, oferind asistență copiilor și tinerilor din șase județe ale țării. Nevoile în diabet zaharat sunt multiple și parțial satisfăcute de actuala stare a sistemului de sănătate. Din acest motiv, rog autoritățile și medicii să nu uite că tinerii și copiii cu diabet zaharat tratați corespunzător vor fi persoane productive și nu viitori pensionari de boală, consumatori de fonduri pentru tratarea complicațiilor.

Pentru a îngriji un copil cu diabet este nevoie de echipă pluridisciplinară, care din păcate, lipsește în multe spitale, de asemenea medicii pediatri, așa încât povara este pe umerii părinților care vor solicita decizii corecte privind acordarea unui număr sporit de teste pentru automonitorizarea glicemiei și educație temeinică a copilului și a familiei. În etapa de creștere, diabetul zaharat este caracterizat de o puternică stare de instabilitate, deci de o gestionare problematică în relație cu schimbările fiziologice, psihologice și nutriționale specifice vârstei. Nu este ușor să accepți o schimbare bruscă de stil de viață cu reguli clare, rutină zilnică de cântărire a alimentelor, determinarea glicemiei, injectarea insulinei, stările de hipo și hiperglicemie, teama de complicații pot genera uneori situații critice în familiile copiilor cu diabet.

Din partea celor pe care îi reprezint, țin să le mulțumesc medicilor care au deschidere spre acești copii și se dedică cu mult profesionalism în tratarea lor, o misiune foarte grea, și totodată să vă solicit în continuare susținerea asociațiilor de pacienți pentru a reuși împreună să creștem speranța de viață a persoanelor cu diabet. Realizările asociației sunt multiple: înființarea singurului centru de educație și consiliere pentru copiii cu diabet precum și familiile acestora acreditat de Ministerul Muncii, organizarea de evenimente medicale cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, la 14 noiembrie, campanii de informare, educație și determinarea glicemiei în școli și instituții publice, organizarea unor evenimente sportive cu participare națională și internațională, desemnarea în presa locală ca cel mai activ ONG în sfera socio-medicală, organizarea de tabere cu scop educativ și recreativ.

Îmi doresc ca toți copilașii cu diabet din România să beneficieze de sistemul de monitorizare continuă a glicemiei și pompe de insulină. Astfel ar dispărea trauma și teama induse de înțepături și complicațiile cronice ale diabetului. În cadrul manifestărilor desfășurate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății la Parlamentul României, s-a discutat pentru prima oară despre nevoia de a ușura viața lor și s-a recunoscut că lipsește educația pacientului cu diabet și numărul insuficient de medici raportat la numărul total de pacienți cu diabet.

Rodica Molnar, președinte ASCOTID Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE