Home / Politic / Civica. Senatul MC2

Civica. Senatul MC2

Distribuie

civicaMC2 (sau Mișcările Civice Comunitare) sunt structuri ale democrației directe venite să accentueze caracterul democratic al administrației locale, prin controlul, eficientizarea și creșterea promptitudinii deciziilor administrative. Cum se știe, însă, nu întotdeauna o mai bună democrație înseamnă și o mai bună calitate a deciziei. Calitatea unei decizii depinde și de nivelul ei de competență. Aici, avem o problemă cu MC2, respectiv posibilitatea ca o decizie foarte populară să fie în contradicție cu știința, dreptul, tradiția și legile firești ale dezvoltării durabile.

Pe scurt, MC2 nu are întotdeauna competențele necesare unui sistem decizional corect. Această situație poate fi depășită prin înființarea Senatului MC2, o structură real-virtuală formată din profesori, ingineri, medici, juriști, artiști, preoți, adică intelectualitatea urbei noastre. Senatul MC2 ar fi o structură deliberativă cu caracter științific și juridic care ar bloca proiecte, aparent atractive pentru cetățeni, însă inoperante în viața de zi cu zi. Un proiect, odată sintetizat în creuzetele MC2, ar fi supus deliberării în Senatul MC2, deliberare în urma căreia proiectul ar dobândi valențe sociale, economice, științifice, juridice, cultural-artistice, valențe care l-ar putea face mai atractiv, eficient și eligibil în consiliul local. Procesul, în sine, nu este ceva chiar atât de nou. Din când în când, consiliul local a apelat la specialiști târgumureșeni pentru rezolvarea unor probleme apărute în procesul adoptării hotărârilor. De data aceasta, toate proiectele MC2 sunt pasibile de deliberare în Senatul MC2 primind viza economică, juridică, axiologică sau tehnică, necesară, după caz. În acest fel, proiecte fantasmagorice și grandomane ar putea fi abandonate cu mult înainte de a fi supuse votului cetățenesc, eliminându-se irosirea resurselor și inutile dispute. Din analiza noastră reiese că specialiștii târgumureșeni sunt mai mult decât dispuși să-și ofere serviciile, fie și numai pentru că trăiesc și ei în aceeași urbe cu noi toți.

Comentariile, propunerile, sugestiile și criticile dumneavoastră sunt citite și auzite la email unprtargumures@gmail.com, telefon 0365431617. Vă aștept la audiențe, în fiecare miercuri,  între orele 18-20, la sediul de campanie UNPR Mureș, din strada Cisnădie nr. 2A, Târgu-Mureș.

Ing. Cristian Victor CĂTANĂ

Președinte UNPR Târgu-Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Claudiu Maior (PSD), venit de 540 lei/lună, doar din indemnizația de consilier local, în ultimii doi ani declarați

Distribuie Fostul viceprimar Claudiu Maior, în prezent consilier local în Consiliul Local Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.