Beneficiile tratamentului profilactic la pacienții pediatrici diagnosticați cu hemofilie Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 568 Vizualizări

Beneficiile tratamentului profilactic la pacienții pediatrici diagnosticați cu hemofilie

mihaela chincesanMedicii din cadrul Clinicii de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș au efectuat, în perioada octombrie 2014 – octombrie 2015, un studiu cu privire la beneficiile tratamentului profilactic la pacienții pediatrici diagnosticați cu forme severe de hemofilie. În studiu au fost incluși zece pacienți, iar rezultatele studiului au demonstrat că terapia profilactică la pacientul cu formă severă de hemofilie îmbunătățește semnificativ calitatea vieții și reduce atât numărul manifestărilor hemoragice, cât și severitatea acestora. Totodată, terapia reduce costurile pe termen scurt și lung.

Rezultatele studiului au fost prezentate vineri, 8 aprilie, la Târgu-Mureș, în cadrul ediției a doua a conferinței „Hemofilia la copil. Masa mediastinală la copil”, de către șef de lucrări dr. Mihaela Chincesan, medic primar pediatrie și hemato-oncologie. „Mi-am propus să evaluez într-un studiu beneficiul terapiei profilactice versus tratament „on demand” în prevenirea hemartrozei, dar și a altor tipuri de sângerări la copiii cu forme severe de hemofilie A sau B, pe o perioadă de un an. A fost un studiu de tip observațional prospectiv care s-a derulat în perioada octombrie 2014, de când a început profilaxia în clinica noastră, și până în octombrie 2015. În studiu, au intrat toți cei zece pacienți diagnosticați cu formă severă de hemofilie A sau B și care anterior erau tratați la cerere (…) Din cei zece pacienți pe care i-am înrolat în studiu, șapte au fost diagnosticați cu forme de hemofilie A, iar ceilalți trei pacienți au fost diagnosticați cu formă severă de hemofilie B. Rezultatele studiului nostru atestă beneficiile profilaxiei în diminuarea substanțială a manifestărilor hemoragice. După primele luni de tratament profilactic s-a observat reducerea cu 99% a manifestărilor hemoragice atât în ceea ce privește hemartrozele, cât și alte tipuri de sângerări. Reducerea semnificativă s-a observat și după șase luni, și după un an”, a precizat șef de lucrări dr. Mihaela Chincesan, medic primar pediatrie și hemato-oncologie.

Beneficiile tratamentului
Potrivit medicului, la pacienții incluși în studiu numărul de zile de spitalizare s-a redus foarte mult. La fel de mult s-a redus și numărul de zile de lipsă de la școală al copiilor, astfel că aceștia și-au putut continua școala, iar calitatea vieții s-a ameliorat. „Înainte de profilaxie, am avut 240 de zile de spitalizare la cei zece pacienți, deci o medie de 24 zile/pacient. După profilaxie am avut un total de doar zece zile de spitalizare. Numărul de zile de lipsă de la școală s-a redus cu 90%, ceea ce a permis pacientului să continue școala și calitatea vieții pacientului s-a ameliorat foarte mult (…) Pacienții noștri au fost foarte dornici să intre în acest program de profilaxie”, a arătat șef de lucrări dr. Mihaela Chincesan.

Cum stă România la capitolul terapie profilactică
Șef de lucrări dr. Mihaela Chincesan a explicat că managementul pacientului cu hemofilie este necesar pe tot parcursul vieții. Dacă în țări dezvoltate precum Suedia, profilaxia a început în urmă cu mai bine de 40 de ani, în țara noastră abia în anul 2014 s-a îmbunătățit îngrijirea copiilor hemofilici, deoarece bugetul a fost crescut în mod substanțial la momentul respectiv. „Hemofilia este o boală în care morbiditatea continuă să fie destul de importantă dacă tratamentul este administrat insuficient. Profilaxia are un istoric destul de vechi. În țările dezvoltate, a început în urmă cu mai bine de 40 de ani. Cei din Suedia au început profilaxia. În momentul de față, profilaxia este recomandarea de primă alegere în tratamentul hemofiliei atât de către Organizația Mondială a Sănătății, cât și de către Federația Mondială de Hemofilie. Toate studiile dovedesc superioritatea tratamentului profilactic în comparație cu tratamentul la cerere, întrucât în acest fel se reduce foarte mult riscul de artropatie. Practic, dacă avem posibilitatea să începem profilaxia din primii ani de viață și după primele manifestări hemoragice articulare, statusul articular are foarte puțin de suferit. În România, istoria îngrijirii acordate pacientului cu hemofilie este destul de recentă. În anul 1997, s-a reușit introducerea hemofiliei pe lista programelor naționale de sănătate, fiind practic momentul de start pentru achiziționarea de factor concentrat de coagulare. Un alt an foarte important pentru copiii cu hemofilie a fost reprezentat de anul 2014, când s-a îmbunătățit foarte mult îngrijirea copiilor hemofilici din țara noastră, deoarece bugetul a fost crescut în mod substanțial la momentul respectiv și în felul acesta pacienții cu forme severe de hemofilie au putut să beneficieze de terapie profilactică”, a afirmat șef de lucrări dr. Mihaela Chincesan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!