Maria Precup, scrisoare către reghineni Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 16692 Vizualizări

Maria Precup, scrisoare către reghineni

reghinStimați reghineni,

Înainte de toate, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru sprijinul acordat încă de la începutul mandatului meu de primar. Sfaturile dumneavoastră m-au ajutat întotdeauna să prioritizez lucrurile ce trebuiesc făcute în comunitatea noastră. Am devenit primar într-o perioadă care, din punct de vedere legislativ, a fost și este caracterizată de adaptare și armonizare. Ca țară a trebuit să ne armonizăm mai strict legislația noastră cu cea europeană, iar procesul de reducere a birocrației în administrația locală, paradoxal, în acești ani (fiind nevoie de foarte multe proceduri suplimentare) ne-a îngreunat activitatea. Cu toate acestea administrația locală a reușit să ducă la îndeplinire majoritatea proiectelor asumate. Iată, în continuare, în doar câteva fraze, cele mai importante realizări ale administrației locale, reușite la care m-am bucurat de sprijinul aparatului de specialitate, al Consiliului Local și cel mai important de sprijinul și susținerea dumneavoastră.

Investiții în cadrul administrării domeniului public și privat

  • 36 de străzi asfaltate, majoritatea fiind străzi asfaltate pentru prima dată: Scurtă, Nouă, Albinelor, 1 Decembrie 1918, Strâmbă, Kemeny Janos, Vasile Nicolescu, Ioan Maloș, Cerbului, Mierlei, Aurel Vlaicu, Ioan Marinovici, Viilor, Pometului, Abatorului, Foișor, Morii, Verzei, Grădinarilor, Crizantemelor, Cărpiniș, Garofiței, V. L. Pop, Dumbravei, Plopilor, Pășunii, Pietroasei, Sălciilor, Primăverii, Secerișului, Orizontului, Cardinal Alexandru Todea, Pomilor, Gării, Dedradului și Gurghiului. Acest număr reprezintă 35% din totalul străzilor asfaltate vreodată în municipiul nostru. Alte 7 străzi au fost date în execuție la sfârșitul anului trecut, urmând ca lucrările să înceapă în luna aprilie a acestui an: Kiss Zoltan, Lăcrămioarei, Pădurii, Căliman, Mioriței, Castelului și Trandafirilor.
  • Realizare și reabilitare trotuare aferente la 22 de străzi.
  • Extindere rețele de apă și canalizare. S-au realizat lucrări de apă și canalizare pe 66 de străzi din municipiu, 38 dintre ele fiind realizate prin POS Mediu. Am înlocuit deasemenea conducta transport apă potabilă preizolată pe vechiul amplasament (str. Iernuțeni, pod Mureș).
  • Extinderea rețelei de iluminat public, pentru încă 6 străzi din municipiul Reghin.
  • Sistem de supraveghere video. Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului în zonele care au necesitat acest lucru, s-a achiziționat un sistem de supraveghere video, numărul străzilor pe care avem implementat un astfel de sistem crescând de la 16 la 25.
  • Siguranță în trafic. Fluidizarea traficului rutier și pietonal. Anual investim în montarea de noi indicatoare rutiere și înlocuirea celor vechi. Permanent căutăm metode de fluidizarea a traficului rutier și pietonal prin implementarea de noi soluții (ex. noi treceri de pietoni, iar anul acesta realizarea sensului giratoriu la intersecția bulevardului Unirii cu strada Sării, și a sensului giratoriu la intersecția străzilor Iernuțeni și Gurghiului).
  • Fonduri pentru Spitalul Municipal (peste 750.000 lei anual) și cele două Policlinici. Din bugetul propriu s-au alocat anual sume pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale. Banii au fost investiți în aparatură nouă, modernizarea secțiilor din cadrul spitalului, precum și reabilitarea și dotarea clădirilor celor două Policlinici.
  • Zone de agrement. Investițiile în zone de agrement și petrecere a timpului liber în natură au reprezentat o prioritate. Piațeta din cartierul Libertății și reabilitarea Parcului Tineretului au fost două dintre marile proiecte în acest sens, urmând ca anul acesta să reabilităm Parcul Central. Am modernizat de asemenea ștrandul municipal iar în fiecare iarnă instalăm un patinoar artificial pentru cei mici și nu numai.
  • Locuri de joacă pentru copii. Am amenajat noi locuri de joacă pentru copii în cartiere și la toate instituțiile de învățământ, le-am reparat și întreținut pe cele existente.
  • Mobilier urban și zone verzi. Am achiziționat o seră nouă, precum și mașini și utilaje specifice derulării activității secției zone verzi. A fost achiziționat mobilier urban pentru zonele de promenadă și agrement din oraș. Anual am pus gratuit la dispoziția cetățenilor prin asociațiile de proprietari, plante ornamentale și arbuști pentru înfrumusețarea zonelor verzi.
  • Îmbunătățirea condițiilor de transport în comun. Am achiziționat 3 noi autobuze, iar pentru un confort crescut al călătorilor și pentru a facilita accesul la transportul public urban și interurban am realizat 8 noi stații de autobuz (Vânătorilor, Gării -2, Iernuțeni, Apalinei, Ierbuș, Beng, Verii) iar pe cele existente (11 stații) le-am reabilitat.
  • Investiții în serviciul de întreținere și reparații drumuri și deszăpezire. Alături de investiții, economiile făcute la bugetul local sunt o componentă la fel de importantă pentru performanța administrativă. Anual se realizează lucrări de reparații și întreținere a drumurilor în regim propriu. În acest sens au fost achiziționate utilaje specifice atât pentru această activitate cât și pentru cea de deszăpezire. Împreună cu Secția drumuri am luat decizia de a nu externaliza serviciul de deszăpezire reușind să facem astfel o economie importantă la buget.
  • Colectarea deșeurilor. Contrar situației existente la nivel de județ (nedarea în funcțiune a sistemului integrat de colectare a deșeurilor), care a paralizat aproape toate administrațiile locale mureșene, noi am reușit să găsim soluții în acest sens, realizându-se în același timp și investiții prin achiziționarea de 10 utilaje specifice, containere și pubele noi. Ce este specific Municipiului Reghin este faptul că am reușit să menținem un preț accesibil, printre cele mai mici practicate de administrațiile municipiilor și orașelor din județ.
  • Reabilitare pod intrare Parcul Tineretului.
  • Am readus serviciul de parcări în administrarea primăriei, suplimentând substanțial bugetul local.
  • Dat fiind faptul că lipsa inventarierii domeniului public a făcut imposibilă în multe cazuri aplicarea pentru proiecte cu finanțare externă, din 2012 alocăm anual sume de la bugetul local pentru lucrările cadastrale în vederea actualizării inventarului domeniului public al Municipiului Reghin. Au fost alocate sume și inițiată achiziția prin licitație în vederea elaborării Planului Urbanistic General (PUG), acțiuni necesare pentru accesarea de fonduri europene și guvernamentale.

Investiții din fonduri europene și guvernamentale

  • Pe lângă lucrările făcute din bugetul propriu am reușit în această perioadă să avem proiecte finanțate din bani europeni și guvernamentali. Trei mari proiecte ce se vor realiza începând cu acest an din fonduri de la MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) prin CNI (Compania Națională de Investiții) sunt Hala agroalimentară, o piață la standarde europene, proiect ce a primit avizul ministerului, proiect în valoare de 10.465.563,15 lei, Reabilitarea Cinematografului Patria, un proiect în valoare de 7.992.027, 23 lei și nu în ultimul rând Construirea unui bloc de locuințe sociale cu 36 de apartamente (1.000.000 lei).
  • Modernizarea străzilor Gării, Dedradului și Gurghiului (6.923.615,59 lei). Am implementat acest proiect din fonduri europene prin POR.
  • Centrul de informare turistică (465.932,92 lei) este un alt proiect implementat în 2015 prin POR.
  • Creșă nouă în Reghin (1.484.403,86 lei). Un proiect finanțat din fonduri norvegiene care este acum în implementare îl reprezintă înființarea unui Centru de educație și îngrijire a copilului cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani.
  • Corp nou de clădire la Liceul Tehnologic “Ioan Bojor” (540.270,48 lei) investiție realizată din fonduri guvernamentale.
  • Modernizarea bazei sportive Avântul (211.792 lei) prin reabilitarea și izolarea termică a clădirii și achiziționarea de scaune noi pentru tribune, finanțare obținută din fonduri guvernamentale.
  • Reabilitarea Casei Municipale de Cultură dr. „Eugen Nicoară” (544.926,32 lei). În urma acestui proiect centrul de cultură a fost complet reabilitat prin MDRAP.
  • Asfaltarea din fonduri guvernamentale a străzilor Pietroasei și Pășunii (533.896,07 lei).
  • Asfaltarea din fonduri guvernamentale a străzii Orizontului, investiție în valoare de 494.768,18 lei.
  • Reabilitarea podului peste râul Mureș, de pe str. Iernuțeni, este un alt proiect finanțat din fonduri guvernamentale în valoare de 560.000 lei.

Investim în învățământ, cultură, culte, sport, domeniul social

  • Investim în școlile reghinene (peste 800.000 lei anual). Sume de la bugetul local se îndreaptă spre lucrări solicitate de conducerea unităților de învățământ: de la reparații și igienizări la reabilitări, extinderi și sisteme de supraveghere pentru siguranța școlarilor. De asemenea oferim asistență conducerii unităților școlare în vederea elaborării de proiecte precum și în realizarea de parteneriate și schimburi de experiență cu alte școli din țară și străinătate.
  • Cabinete medicale școlare . S-au modernizat, reabilitat și dotat cabinetele medicale aparținând unităților școlare.
  • Sală de sport reabilitată, str. Spitalului.
  • Reabilitare la Biblioteca Municipală Petru Maior, constând în lucrări de reparații și modernizare.
  • Reabilitări la Casa de Cultură a Tineretului ”George Enescu”. Pe lângă finanțarea obținută pentru Casa Municipală de Cultură ”Eugen Nicoară”, am alocat sume de la bugetul local pentru Casa Tineretului în vederea dotării acesteia cu un sistem nou de sonorizare, și modernizării grupurilor sanitare și a sălii de spectacole.
  • Lucrări la Muzeul Etnografic, lucrări ce privesc atât siguranța patrimoniului prin dotarea unității cu un sistem de alarmă cât și lucrări curente de reparații.
  • Anual de la bugetul local sunt alocate sume pentru toate evenimentele organizate de instituțiile de cultură aflate în subordine.
  • Am acordat finanțare asociațiilor culturale reghinene, încercând astfel să promovăm atât valorile românești cât și să subliniem și să promovăm multiculturalismul și diversitatea etnică ce caracterizează comunitatea reghineană. Astfel, pe lângă evenimentele dedicate Zilelor Reghinene, marcarea zilelor declarate oficial zile de sărbătoare națională, au primit finanțare evenimentele dedicate comunității maghiare și săsești din orașul nostru: Zilele culturii Maghiare – eveniment anual, Concertul anual de Crăciun al Asociației Culturale Titanzene Reghin, Maifest – eveniment anual).
  • Oferim anual burse elevilor cu rezultate excepționale precum și sprijin financiar pentru deplasările lor la concursuri în țară și străinătate.
  • Am sprijinit ONG- urile, asociațiile și fundațiile care au solicitat finanțări nerambursabile de la bugetul local, conform Regulamentului aprobat prin HCL 31/2014.
  • Anual venim în sprijinul asociațiilor furnizoare de servicii sociale conform Legii 34/1998.

Investim în viitor

  • Un lucru cert pe care pot să îl afirm în urma experienței de primar de până acum este că unele din proiectele cu care vii, pe care ți le dorești pentru oraș se schimbă pe parcurs, se adaptează unei realități în continuă schimbare sau chiar sunt înlocuite de alte proiecte care răspund punctual necesităților cetățenilor.
  • Astfel, proiectele viitoare ale acestei administrații nu sunt altceva decât o reflecție a dorințelor cetățenilor, a miilor de cetățeni care au venit să vorbească cu mine, pe care i-am întâlnit în teren, pe stradă, la evenimentele organizate de noi.

Iată câteva din proiectele conturate deja în urma discuțiilor cu cetățenii:

  • Un municipiu cu toate străzile asfaltate. Principalul nostru proiect și de altfel o necesitate pentru un municipiu cu o dezvoltare economică ca cea a Reghinului, este asfaltarea tuturor străzilor. Îmi doresc ca în perioada următoare să reușim să terminăm de asfaltat cele 44 de străzi rămase. Iar ritmul pe care l-am impus până acum, cred că va face acest obiectiv realizabil. Compartimentul achiziții publice – management de proiecte, a pregătit deja documentații tehnice în vederea accesării de fonduri nerambursabile pentru strada Muncitorilor, strada Câmpului și un alt proiect ce include un lot de alte 10 străzi.
  • Reabilitarea tuturor clădirilor aparținând instituțiilor de învățământ. Un proiect ambițios, dar realizabil cu ajutorul finanțărilor europene.
  • Creșterea gradului de siguranță al cetățeanului prin implementarea unui sistem integrat de monitorizare a rețelei stradale, a spațiilor de joacă, a locurilor intens circulate precum și a zonelor care prezintă un potențial pericol în acest sens. Creșterea gradului de siguranță și prin dezvoltarea și susținerea unui program de voluntariat în cadrul Poliției Locale pentru o mai intensă patrulare a cartierelor orașului.
  • Înlocuirea rețelelor vechi de apă din oraș.
  • Reabilitarea termică a blocurilor din cartierele reghinene prin finanțare europeană.
  • Realizarea unui Parc fotovoltaic din fonduri europene. Un astfel de parc va asigura energia electrică pentru iluminatul public stradal precum și cel aferent instituțiilor publice.
  • Complex de agrement care va include actualul Parc al Tineretului, ștrandul municipal, canalul Morii și baza sportivă Avântul. Viziunea noastră este să dezvoltăm un centru în care să promovăm prin activitățile sportive și facilitățile puse la dispoziție un stil de viață sănătos pentru reghinenii de toate vârstele.
  • Construirea unui spital nou. Dată fiind situația legală actuală a spitalului municipal (clădire în retrocedare) este necesară construirea unui spital nou la standarde europene.

Vreau să mulțumesc consilierilor locali, colegilor din aparatul de specialitate, tuturor celor care au pus umărul pentru ca toate aceste proiecte să fie duse la bun sfârșit. Este de la sine înțeles faptul că lucrările realizate din bugetul propriu au fost posibile datorită cetățenilor și agenților economici care își desfășoară activitatea în municipiul nostru, și care, au înțeles să-și achite obligațiile față de bugetul local. Mulțumesc fiecăruia în parte.

Îmi doresc ca în perioada următoare proiectele municipiului Reghin să își mențină cel puțin nivelul realizărilor din ultimii 4 ani.

Cu respect și considerație,

A dumneavoastră,

Maria PRECUP, primarul Municipiului Reghin

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE