VIDEO: Criză de informaticieni electorali. Anunţul făcut de şeful STS Mureş Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1540 Vizualizări

VIDEO: Criză de informaticieni electorali. Anunţul făcut de şeful STS Mureş

informaticieni
Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) Mureş, colonel Dorel Demian, a anunţat vineri, 8 aprilie, cu ocazia şedinţei Asociaţiei Secretarilor Unităţilor Administrativ Teritoriale din judeţul Mureş, găzduită de Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, că din cele 102 unităţi teritorial-administrative ale judeţului Mureş peste 30 au probleme în recrutarea de informaticieni pentru buna desfăşurare a alegerilor locale din 5 iunie 2016.

Cine poate fi informatician la alegerile locale?

Necesitatea prezenţei informaticienilor în birourile electorale şi de circumscripţie este reglementată de Hotărârea Guvernului nr. 54/2016 orivind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale din anul 2016. „Am discutat şi ieri (joi, 7 aprilie – n.r.) despre găsirea acelor informaticieni care vor trebui să fie în birourile electorale şi de circumscripţie. Sunt 30-32 de unităţi teritoriale care nu ne-au trimis încă niciun informatician şi nu înţeleg care este motivul pentru că informaticianul acesta nu trebuie să fie de foarte mare valoare sau să aibă o diplomă obţinută cu multe studii. Trebuie să cunoască, cât de cât, să opereze un calculator, să facă nişte conexiuni la o reţea de telecomunicaţii”, a afirmat colonelul Dorel Demian.

Potrivit şefului STS Mureş, în cazul în care unităţile administrativ-teritoriale nu pot asigura informaticieni din organigrama proprie, aceştia pot fi recrutaţi din mediul privat. „Am înţeles că în solicitarea venită din partea Prefecturii scria clar că trebuie să fie din aparatul propriu. Nu, scrie foarte clar în Hotărârea de Guvern ce înseamnă informatician. Şi dacă nu se găseşte în unitatea respectivă teritorială, acesta poate fi chemat de la autorităţile publice. Scrie foarte clar în Hotărârea de Guvern. În primul rând, de ce se doreşte asta? Nu ştiu, probabil pentru a putea fi plătiţi, sau pentru a putea fi suportat transportul lui pentru că fiind de la o altă firmă privată s-ar putea să aibă probleme cu firma respectivă, să nu aibă timpul necesar sau să nu i se dea voie. Dar dacă omul spune da, indiferent unde lucrează, la orice firmă, o să vină acolo în ziua alegerilor sau de câte ori e nevoie”, a menţionat colonelul Dorel Demian.
Prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 54/2016, articolul 4:

(4) Din personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie, asigurat de instituţiile prefectului, preşedinţii consiliilor judeţene şi primari, vor face parte în mod obligatoriu informaticieni, după cum urmează:

  1. a) cel puţin un informatician pentru fiecare birou electoral de circumscripţie comunală;
  2. b) cel puţin doi informaticieni pentru fiecare birou electoral de circumscripţie orăşenească şi municipală;
  3. c) cel puţin patru informaticieni pentru fiecare birou electoral de circumscripţie judeţeană şi a municipiului Bucureşti, respectiv pentru fiecare birou electoral de circumscripţie a sectorului municipiului Bucureşti.

(5) Informaticienii prevăzuţi la alineatul (4) asigură asistenţă tehnică pentru operaţiunile informatice curente ale birourilor electorale de circumscripţie, precum şi pentru sprijinirea activităţii centrelor de intervenţie operativă prevăzute la articolul 6, alineatul (2)

(6) Informaticienii prevăzuţi la alineatul (4) vor fi desemnaţi în aparatul tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie numai pe baza evaluării efectuate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

(7) Informaticienii prevăzuţi la alineatul (4) primesc, pe bază de proces-verbal, de la reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, echipamentele informatice necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin.

(8) În situaţia în care personalul primăriilor, aparatelor de specialitate ale consiliilor judeţene şi al instituţiilor prefectului este insuficient pentru a asigura informaticienii necesari conform alineatului (4), în cadrul aparatului tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie vor putea fi desemnaţi şi informaticieni propuşi de alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale.

(9) Prin informatician, în sensul prezentei hotărâri, se înţelege persoană cu abilităţi în domeniul tehnologiei informaţiei.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE