Învăţământul din Habic, ameninţat de scăderea numărului elevilor Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 748 Vizualizări

Învăţământul din Habic, ameninţat de scăderea numărului elevilor

2Unul din fenomenele cu care se confruntă satele de pe la noi este acela al scăderii numărului de locuitori, implicit a copiilor care  frecventează  şcoala din mediul rural. Este şi cazul localităţii Habic, comuna Petelea, unde şcoala din sat mai numără 12 elevi, respectiv cinci copii la grădiniţă.

3„Am venit la şcoala din Habic în anul şcolar 1974-1975. Erau alte vremuri, numărul copiilor era mult mai mare ca acum. Erau ultimele două clase gimnaziale, şi binenţeles clasele I-IV. Eram doi învăţători la clasele primare  şi alţi profesori la cele primare. În prezent am rămas singurul învăţător  la cei 12 copii din sat.  În prezent funcţionăm cu clase simultane începând cu anul 1972-1973, până în momentul de faţă când efectivele de elevi au scâzut dramatic, şi am ajuns la un număr de 12 copii la clasele I- IV.  În ce priveşte grădiniţa, numărul copiilor este de doar cinci, cu jumătate de normă, pregătiţi de educatoarea Angela Mocanu. Se lucrează simultan cu toate cele patru clase după metodele şi procedeele  specifice claselor simultane. Vârful de populaţie şcolară a fost de 118 copii , iar acum numărul a scăzut dramatic, la un număr de 12 copii. Este un fenomen specific satelor mici, depopularea masivă a acestora fiind un fenomen resimţit din plin la noi la Habic”, ne-a declarat Radu Tulbure,  coordonator de structură Şcoala primară şi Grădiniţa din localitatea Habic, comuna Petelea.

Elevi puţini, dar bine pregătiţi

1Deşi numărul celor care frecventează şcoala este unul redus, copiii dau dovadă de seriozitate, aspect reliefat şi de Radu Tulbure. „Chiar dacă numărul este unul mic, copiii de la noi din şcoală sunt bine pregătiţi. Nu avem elevi cu probleme, nu lipsesc de loc la la ore, ceea ce este un aspect îmbucurător. Chiar şi acum, din cei 12 elevi avem doar unul singur care absentează, şi acela motivat, fiind bolnav de varicelă,  în rest nu avem nicio absenţă. Sunt copii frumoşi, sănătoşi, care nu neglijează deloc educaţia. Cu toate acestea viitorul nu prea dă semne de revigorarea, existând riscul comasării şcolii  sau chiar a închiderii acesteia. În ce priveşte revigorarea acestui fenomen, sunt prea puţine şansele. Speranţele de a sporii populaţia sunt puţine pentru că  tineretul este plecat în străinătate , la fel ca şi în satele din jur, fenomen ce a dus la scăderea numărului de elevi de la şcoală.  Habicul în vremurile trecute a avut şi 600 de locuitori  pe la 1800 şi ceva, când erau foarte mulţi copii, iar în prezent numărul locuitorilor dacă depăşeşte 200”, a subliniat Radu Tulbure.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE