Home / Cultură / Opera familiei Umling, expusă la Muzeul de Etnografie

Opera familiei Umling, expusă la Muzeul de Etnografie

DSC_5195Redeschiderea Palatului  Toldalagi a inclus şi expoziţia Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca intitulată  „Moștenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea”, vernisată vineri, 8 aprilie la Muzeul de Etnografie din Târgu Mureş. Expoziţia cuprinde opera celor  trei generaţii ale familiei de tâmplari-pictori saşi Umling, familie originală din Saschiz, dar aparţinând societăţii meşteşugarilor clujeni începând cu anii 1740. Familia Umling s-a aflat timp de o jumătate de secol în slujba comunităţilor reformate maghiare transilvănene, care îşi reparau şi/sau îşi redecorau bisericile.

4În prezent, 36 de biserici din judeţele Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud păstrează tavanele casetate şi/sau mobilierul pictat de tâmplarii-pictori din familia Umling. Cele 20 de casete prezentate în cadrul acestei expoziţii, restaurate de specialiştii Muzeului Etnografic al Transilvaniei sunt opera lui Laurentius Umling cel Bătrân şi datează din anul 1751. Expoziţia  oferă vizitatorilor nu numai o imagine a primei etape de evoluţie a operei acestei familii de pictori, ci şi o incursiune în procesul tehnic complex de conservare şi restaurare a pieselor. “Am ţinut să aducem această expoziţie la Târgu Mureş în primul rând datorită faptului că familia Umling este de loc din localitatea Saschiz. Chiar dacă în anul 1740 s-au mutat la Cluj unde a întemeiat o şcoală de pictură de mobilier, a ţinut legătura cu aceste zone mureşene, în special pe câmpie. A  reuşit să picteze 36 de biserici în arealul judeţelor Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud. Vorbim de trei generaţii ale familiei Umling, de trei pictori tâmplari care au realizat aceste casete. Acest meşteşug a fost astfel transmis, fapt  care a creat  o şcoală picturală pe mobilă la Cluj”, a spus Dorel Marc, cercetător în cadrul Secţiei de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

”Izvorul dăinuirii noastre”, prin artă și cultură

Asociația Dor Străbun din Sântana de Mureș, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Român Târgu Mureș, …