Home / Cultură / Palatul Toldalagi, redeschis peisajului cultural mureşean

Palatul Toldalagi, redeschis peisajului cultural mureşean

Distribuie

DSC_5148Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş  şi-a deschis larg porţile vineri, 8 aprilie  graţie finalizărilor lucrărilor de restaurare, cu ocazia  evenimentului intitulat „Palatul Toldalagi – fereastră înspre patrimoniul cultural transilvan”

1“Ne aflăm într-un spaţiu nou pe care vom încerca mai mult de acum înainte să-l transformăm în unul dinamic, pentru comunitatea din Târgu Mureş  precum şi pentru toţi cei care doresc să vină spre noi. Primele expoziţii de etnografie au avut loc în Palatul Culturii , aici amintesc expoziţia din 1934 alături de alte colecţii de ştiinţele naturii, arheolgie şi istorie  ale Muzeului Judeţean Mureş.  Dorim să continuăm aceste tradiţii de expunere a patrimoniului  existent în colecţiile muzeale prin expoziţii moderne, dar şi prin alt tip de activităţi gen pedagogie muzeală şi activităţi de relaţionare cu publicul mureşean. Deşi lucrările de restaurare au durat destul demult, credem că acest moment este unul important  pentru noi deoarece vom pune în lumină de azi încolo un nou spaţiu muzeal, acela al curţii interioare. Dorim ca acest spaţiu să fie umul dinamic,  în care să desfăşurăm diferite evenimente, atât expoziţionale cât şi artistice, poezie, teatru, jazz şi altele . Important este că ne deschidem mult mai tare porţile către comunitate, şi suntem aici pentru dumneavoastră”, a precizat Angela Pop, şef Secția de Etnografie şi Artă Populară.

Eroii din spatele restaurării

2La rîndul său Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş a subliniat eforturile care au stat la baza lucrărilor de restaurare ale Palatul Toldalagi. “Munca la restaurarea clădirii nu a fost una uşoară, a necesitat multă atenţie dar  spre fericirea noastră, ca şi colectiv al Muzeului Judeţean Mureş  am reuşit să redăm mai multe săli aşa cum au fost ele gândite iniţial. Restaurarea a avut mai multe piedici, având în vedere că multe elemente originale s-au distrus. Aş vrea să mulţumesc lui  Szász Dénes care,   timp de doi ani de zile s-a străduit să aducă clădirea în starea în care este acum, domnului Kiss Lorand cu firma sa care s-a ocupat de stucaturi, interioare, tavane şi de şemineul din fosta cameră de lucru a Contelui Toldal. De asemenea mulţumiri se cuvin lui Sorin Avram, Soos Csaba care au lucrat la sistemele de instalaţii, astfel ca palatul să devină şi unul modern. Nu am dorit doar să renovăm camerele şi exteriorul,  am dorit să redăm această curte interioară evenimentelor culturale. Am dorit ca ea să fie acoperită, şi să aibă o ambianţă mult mai plăcută, care poate fi folosită nu doar vara ci pe tot parcursul anului. Dar cei mai importanţi eroi ai acestei renovări sunt cei care fac parte din colectivul Muzeului de Etnografie”, a precizat directorul Muzeului Judeţean Mureş.

Dialog cu comunitatea

3Noul aspect al Palatul Toldalagi vine să completeze patrimoniul existent în cadrul Muzeului de Etnografie, rapor subliniat de cercetătorul DorelMarc din cadrul Secţiei de Etnografie.  “Raportul dintre patrimoniu  cultural pe care îl deţinem,   etnografic şi  istoric, trebuie să intre într-un dialog cu comunitatea. Această primenire a Palatului Toldalgi nu face altceva decât să pună în valoare acest efort comun de a valorifica ceea ce a avut cultura şi civilizaţia mureşeană mai valoros în acest areal. Indiferent că vorbim de ocupaţii, meşteşuguri, port popular, obiceiuri, arhitectură populară, într-o formă sau alta va trebui să găsim modalitatea aceasta de a împăca cadrul arhitectural cu mesajul care,  vrem să-l transmitem publicului în momentul în care vom reface expoziţiile conform cerinţelor muzeologiei contemporane”, a spus Dorel Marc.

Jazz la palat cu New Landscapes

5Redeschiderea Palatului Toldalagi a cuprins şi vernisarea expoziţiei temporare „Moștenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling – cazul tavanului pictat din Vechea”, o expoziţie a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, seara fiind încheiată de un concert  etno-jazz susținut de New Landscapes (Ana Maria Galea, voce; Daniel Csikos, pian; Michael Acker, bass).

 

De asemenea, verificati

Conferință de presă pe tema acțiunilor premergătoare evenimentului cultural al anului: Concertul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la Viena

Distribuie Un epocal eveniment cultural se anunță în toamna acestui an, este vorba despre concertul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.