Testarea cutanată, metoda prin care aflăm dacă suntem alergici Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 356 Vizualizări

Testarea cutanată, metoda prin care aflăm dacă suntem alergici

testare alergiiDr. Loredana Vasile, medic primar alergologie şi imunologie clinică, transmite că pentru a putea să evităm reacţiile alergice primul pas este să aflăm la ce anume suntem alergici. Testarea cutanată este o metodă simplă, sigură, uşor de efectuat, mai ieftină şi mai rapidă decât testele sanguine.

„Cea mai frecvent utilizată metodă de diagnostic este testarea cutanată prick. Se folosesc soluţii lichide care conţin alergenii obişnuiţi: polen, mucegaiuri, acarieni, epitelii de animale şi aliment. Acestea se aplică pe pielea pacientului şi vor pătrunde în piele printr-o înţepătură superficială, nesângerândă, realizată cu o lanţetă foarte fină. Din acest motiv este percepută de majoritatea celor testaţi ca nedureroasă şi sunt bine tolerate şi de copii. După ce alergenul la care eşti alergic pătrunde în piele produce o reacţie de iritare asemănătoare unei înţepături de ţânţar cu o mică umflătură înconjurată de un halou roşu la 15 – 20 de minute. Pentru ca un test să fie considerat pozitiv umflătura trebuie să aibă cel puţin 3 mm diametru şi cu cel puţin 3 mm mai mult decât testul la soluţia martor negativă. Reacţia intensă poate să aibă pseudopode (prelungiri asemănătoare unor picioruşe)”, explică medicul.

Potrivit medicului, pentru că medicamentele antihistaminice (antialergice) opresc reacţia alergică cutanată, trebuie oprite cu câteva zile înainte de testare. „Alt test cutanat este testarea intradermică la care alergenul este injectat sub piele până produce o mică umflătură, similar testării la tuberculină. Se utilizează la testările la venin de albină-viespe şi la medicamente. Testarea la alergenii de contact: metale, parfumuri, conservanti, coloranţi din cosmetice, haine etc. este numită testare patch. Aceasta constă în aplicarea pe braţ sau pe pielea de pe spate a unor plasturi cu aceşti alergeni şi se lasă în contact cu pielea timp de 48 de ore. Se mai face o citire suplimentară la 72 de ore şi uneori chiar la 7 zile. În acest timp, se evită udarea zonei şi exerciţiile fizice intense”, mai arată dr. Loredana Vasile.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE