Home / Sanatate / Programele naționale de sănătate, schimbări mari în ultimii zece ani

Programele naționale de sănătate, schimbări mari în ultimii zece ani

Distribuie

cnasDirectorul Direcției de Programe Curative din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Oana Costan, a declarat miercuri, 13 aprilie, cu ocazia participării la ediția a treia a evenimentului Health Forum, ce a avut loc la București, că pentru mai multe programe naționale de sănătate, cum ar fi Programul de Oncologie, Programul de Diabet, Programul de Boli Rare și Programul de Boli Cardiovasculare, s-au alocat fonduri mai mari, s-au scos listele de așteptare și tot mai mulți pacienți au beneficiat de tratament.
„În ultimii zece ani, programele naționale de sănătate s-au diversificat foarte mult atât ca adresabilitate, cât și ca bugete alocate. Spre exemplu, Programul de Oncologie s-a diversificat. În afară de tratamentul cu medicamente, se asigură reconstrucția mamară, diagnosticul leucemiilor acute și anul acesta alocat tratamentului este cu 12% mai mare decât bugetul anului trecut. O altă realizare este faptul că s-au desființat listele de așteptare începând cu anul 2014. În privința Programului de Diabet, din anul 2006 și până în anul 2016 bugetul alocat a crescut de aproximativ șase ori, în condițiile în care numărul de pacienți s-a dublat, deci costul mediu pe pacient a crescut, asigurându-se tratament medicamentos, teste, dozarea hemoglobinei glicozilate și asigurarea pompelor de insulină. În Programul de Boli Rare au fost introduse molecule noi care se adresează acestor grupe de pacienți. Și bugetul Programului de Boli Cardiovasculare a crescut în ultimii ani. De asemenea, a crescut și numărul de pacienți”, a precizat Oana Costan.
Aceasta a susținut că CNAS este interesată să dezvolte și să susțină aceste programe, ele fiind de altfel o prioritate. „În continuare, suntem deschiși la dialog cu asociațiile de pacienți și cu specialiști în domeniu pentru îmbunătățiri”, a transmis Oana Costan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.