România, țara cu doi medici la mia de locuitori Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 211 Vizualizări

România, țara cu doi medici la mia de locuitori

mircea cintezaPrezent la ediția a treia a evenimentului Health Forum, ce a avut loc în zilele de 12 și 13 aprilie la București, prof. dr. Mircea Cinteză, membru în Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România, a prezentat date referitoare la fenomenul de migrație al medicilor români. Colegiul Medicilor din România a efectuat recent un studiu cu privire la cauzele migrației, din care a reieșit faptul că medicii aleg să părăsească țara din cauză că nu își pot practica meseria în condiții bune, nu se simt apreciați la nivel social, salariile fiind undeva pe locul 6 într-un top al nemulțumirilor.
Miercuri, 13 aprilie, în cadrul conferinței de la București s-au pus pe tapet teme importante despre sistemul de sănătate al anului 2016. Migrația medicilor rămâne în continuare una dintre cele mai mari probleme ale sistemului românesc de sănătate. Ultimele date, cele din 2010, relevă faptul că România avea aproape doi medici la 1.000 de locuitori.
„În anul 2010, România avea, conform datelor oficiale, 1,9 medici la 1.000 de locuitori. Conform datelor ale statisticii europene, erau 2,2 medici la 1.000 de locuitori, dar acolo sunt introduse date ceva mai vechi. Ne aflăm la coada Europei privind densitatea de medici. Cu toate acestea, migrația este cea mai mare. Colegiul Medicilor din România a efectuat o cercetare cu privire la cauzele migrației. Ca importanță, salariile medicilor au fost pe locul 6 din 10. Principalele cauze au fost următoarele: medicii nu sunt apreciați la nivel social și nu au condiții foarte bune de lucru. Nu ne referim aici la spitalele din centrele universitare și județene, ci la medici din întreaga țară, în special medicii de familie, care se lovesc zilnic de nefuncționalitatea sistemului informatic, care îi blochează atât pe ei, cât și pe pacienți. Cu toate că salariile au fost citate de către medici pe locul 6, România are 376 de euro pe lună pentru medici debutanți și cel mult 850 de euro pentru medici care au toate gradele luate”, a precizat prof. dr. Mircea Cinteză.
Prof. dr. Mircea Cinteză a arătat că în România, concepția politicii și a politicienilor despre salariul medicilor este „mult inferioară și inacceptabilă” în raport cu concepția politicii din Uniunea Europeană. „Din pricina aceasta, migrația medicilor este importantă. Majoritatea medicilor care au sosit în Franța provin din România, potrivit datelor oficiale franceze, așa încât suntem furnizori de medici în Europa”, a precizat prof. dr. Mircea Cinteză.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE