„Punte economică” între Mureş şi Germania de Est Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 290 Vizualizări

„Punte economică” între Mureş şi Germania de Est

111O misiune economică alcătuită din reprezentanţi ai zece companii din Germania de Est a efectuat miercuri, 13 aprilie, o vizită de lucru în municipiul Târgu-Mureş. Organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, sub egida reţelei europene Entreprise Europe Network şi cu sprijinul Camerei de Comerţ Mureş şi a societăţii Mancom Centru SRL, vizita s-a dorit să fie o „bursă a oamenilor de afaceri români şi germani”, cu scopul principal de a stimula schimburile comerciale şi a consolida relaţiile economice dintre cele două regiuni, respectiv judeţul Mureş şi landurile federale Berlin, Brandenburg, Saxonia-Anhalt şi Thuringia, situate în estul Germaniei.

Schimburile economice, în expansiune

Întâlnirea româno-germană a fost găzduită de Hotelul „Grand” din Târgu-Mureş, iar delegaţia germană a fost supervizată de Peter Michael Alltschekow, director Germany Trade & Invest pentru Germania de Est, societate de promovare şi dezvoltare economică a Germaniei, care a reamintit trendul pozitiv în ceea ce priveşte relaţiile economice bilaterale dintre cele două ţări. „Germania este principalul partener comercial al României şi se poate uita înapoi, la un proces de transformare încununat cu succes. Asta deoarece în anul 2014 exporturile româneşti către Germania au crescut cu 10,9%, la 10,2 miliarde euro, iar exporturile germane către România cu 11 procente, la 10,7 miliarde euro”, a precizat Peter Michael Alltschekow.

Interes pentru învăţământul tehnic

Viceprimarul municipiului Târgu-Mureş, Peti Andras, a subliniat interesul autorităţilor locale vis a vis de dezvoltarea învăţământului superior tehnic, prin încheierea unui parteneriat cu o universitate din Germania de Est. „Avem foarte multe legături cu Germania, avem un oraş înfrăţit, Ilmenau, în estul Germaniei, avem Gimnaziul „Friedrich Schiller” şi nu demult am semnat un acord de parteneriat între Universitatea Tehnică din Ilmenau şi Universitatea „Petru Maior” şi Universitatea „Sapienţia” din Târgu-Mureş”, a afirmat Peti Andras.

Oportunităţi multiple

Mesajul preşedintelui Consiliului judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a fost transmis de Szabo Arpad, unul din cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei. „Colaborarea între ADR Centru şi oamenii de afaceri germani datează din 2002. În cei 14 ani de activitate s-au realizat foarte multe oportunităţi, s-au făcut multe relaţii comerciale şi cred că scopul întâlnirii va fi continuarea acestor colaborări. Este nevoie şi în continuare pentru o lărgire a acestor relaţii, chiar în domenii culturale, ştiinţifice, universitare, domenii unde există oportunităţi care pot fi exploatate. Consiliul Judeţean Mureş, administraţia publică judeţeană, va fi întotdeauna alături de oamenii de afaceri şi vom face tot posibilul pentru a ajuta oamenii de afaceri care vin în judeţul Mureş şi vor să investească”, a punctat reprezentantul Consiliului Judeţean Mureş.

Camera de Comerţ, partener serios

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş, Vasile Pop, a transmis oamenilor de afaceri germani că instituţia pe care o coordonează este la dispoziţia viitorilor investitori în judeţul Mureş printr-o gamă largă de servicii. „Suntem un partener loial, serios şi cu oameni bine pregătiţi, care vă aşteaptă cu drag să ne deschideţi uşa. Nu o să fiţi dezamăgiţi dacă ne deschideţi uşa”, a afirmat Vasile Pop, care a mai subliniat că judeţul Mureş dispune de forţă de muncă bine pregătită, calificată şi capabilă să satisfacă exigenţele angajatorilor germani.

Germania, partener important al României

Din partea ADR Centru a luat cuvântul Mihai Pocanschi, director Politici Regionale şi Programe, care a punctat prezenţa masivă a investiţiilor germane în România, precum şi premisele pozitive de dezvoltare a infrastructurii judeţelor din Regiunea Centru, condiţie de bază pentru stabilirea de contacte economice cu parteneri din străinătate, respectiv investitori din Germania. „Încet, încet, schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut, Germania fiind astăzi principalul partener comercial al României. Atât exporturile, cât şi importurile între cele două ţări cresc an de an şi mare parte din procent vine de aici, din cele şase judeţe ale Regiunii Centru. Germania este al treilea partener al României ca număr de societăţi şi capital social investit, dar din punct de vedere al schimburilor comerciale este primul partener”, a menţionat Mihai Pocanschi.

Învăţământul dual, „importat” în Mureş

Preşedintele Clubului Economic German Mureş, Jens Weingartner, şi-a reamintit sprijinul pentru dezvoltarea relaţiilor de afaceri româno-germane şi a vorbit despre importanţa implementării învăţământului dual şi în judeţul Mureş, după modele funcţionale în Germania. „Noi, ca şi club al oamenilor de afaceri germani din judeţul Mureş, ne bucurăm să putem ajuta asemenea demersuri, astfel încât judeţul Mureş să avanseze în ceea ce priveşte know-how-ul adus din Germania, pentru a fi în stare să implementăm şi în judeţul Mureş educaţia duală, după modelul german”, a spus Jens Weingartner.

23% din exporturile mureşene, către Germania

Pe lista invitaţilor care au transmis mesaje s-a aflat şi Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş, care s-a declarat mulţumit de nivelul schimburilor ecoonomice înregistrate între judeţul Mureş şi Germania. „Este cunoscut faptul că Agenţia de Dezvoltare Regională 7 Centru are relaţii de 14 ani cu oamenii de afaceri germani, ceea ce dovedeşte trăinicia relaţiilor între partenerii de afaceri români şi cei germani. Au fost dezvoltate în acest timp proiecte, inclusiv în domeniul turismului şi al energiei regenerabile, dar ce mi se pare cel mai important este că partenerii germani sunt pe primul loc în relaţiile economice ale judeţului Mureş, 23,3% din valoarea totală a exporturilor fiind către Germania”, a precizat Lucian Goga.

Vizita delegaţiei germane va continua joi, 14 aprilie, în municipiul Braşov.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE