Aparat echo-doppler la spitalul din Târnăveni Sanatate
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 820 Vizualizări

Aparat echo-doppler la spitalul din Târnăveni

ultrasonic medical examination

Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni va achiziţiona, în acest an, un aparat echo-doppler. Investiţia, în valoare de 170.000 lei, este asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Mureş pe anul 2016 şi este în curs de achiziţie.

Utilitatea investiţie a fost explicată de dr. Ovidiu Stelian Popescu, managerul Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, care a precizat că achiziţia unui echo-doppler trebuie privită prin prisma utilităţii ecografiei Doppler: vasculară, adult cefalic, sân, tiroidă, abdomen general, părţi moi, muscoloscheletar, obstretică-ginecologie, cardiologie, neonatologie, urologie, endocavitar, intraoperator şi biopsie. „Este foarte important de apreciat ecografic dacă sistemul venos profund este permeabil, tratamentul fiind net diferit la cei cu varice fără tromboză venoasă profundă faţă de cei la care varicele apar ca urmare a unei tromboze venoase profunde. Cea mai importantă diferenţă în abordare constă în faptul că orice tip de intervenţie, chirurgicală, scleroterapie sau terapie cu laser pe sistemul venos superficial, pe venele varicoase, este contraindicat dacă varicele sunt secundare unei tromboze venoase profunde. Ecografia venoasă arată, de asemenea, zonele în care apar venele superficiale dilatate, cu valvule incompetente şi cu reflux, în funcţie de aceste date putându-se realiza terapia intervenţională a varicelor”, a declarat dr. Ovidiu Stelian Popescu.

O altă utilizare a echo-dopplerului vizează monitorizarea aparatului cardiovascular, pe lista afecţiunilor care pot fi diagnosticate cu ajutorul acestuia aflându-se cheagurile de sânge, proasta funcţionare a valvelor din venele picioarelor care pot cauza insuficienţă venoasă – acumularea de sânge şi alte lichide în picioare, sau la nivelul mâinilor care pot cauza flebita, defecte ale valvelor inimii şi anomalii congenitale ale inimii, artere blocate – ocluzii arteriale, flux sanguin scăzut în picioare – boală arterială periferică, artere inflamate – anevrism, îngustarea arterelor – arterită cauzată de plăgi de grăsimi, cum este cea de la nivelul gâtului – stenoză carotidiană – acestea pot conduce la accidente vasculare cerebrale.

În cazul afecţiunilor transcraniene, la pacienţi care suferă de siclemie, echodopplerul va fi utilizat „pentru a evalua riscul de accident cascular cerebral şi pentru a evalua fluxul de sânge din creier.”

În fine, în sfera ginecologică, poate fi efectuată o ecografie transvaginală Doppler, capabilă să detecteze chisturi ovariene, fibroame uterine sau sarcini extrauterine, iar în cazul în care este prezentă sarcina, eventuale malformaţii ale fătului. „Femeilor gravide li se recomandă ecografia Doppler în cazul în care prezintă anumite riscuri: sarcină multiplă, incompatibilitate de Rh, făt afectat de parvoviroză sau dacă bebeluşul nu se dezvoltă intrauterin în mod normal. „Există şi o serie de grupuri de risc în acest sens: femeile care au avut pierderi anterioare de sarcină, cele care sunt însărcinate cu bebeluşi cu creştere restricţionată şi cele care suferă de hipertensiune, preeclampsie, siclemie sau diabet. În cazul gravidelor, se urmăreşte în principal dacă ajung suficient sânge şi nutrimente la copil, ecograful evaluând elasticitatea arterelor din sistem ce transportă sângele prin placentă. Fumatul, tensiunea ridicată, nivelele hormonale crescute şi anumite medicamente pot creşte rezistenţa din pereţii arteriali, iar copilul nu se va dezvolta corespunzător, fiind indicată o naştere prematură”, a menţionat dr. Ovidiu Stelian Popescu.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE