Home / Consiliul Judetean Mures / Olimpiade şi concursuri şcolare, susţinute de Consiliul Judeţean

Olimpiade şi concursuri şcolare, susţinute de Consiliul Judeţean

Distribuie

222Consiliul Judeţean Mureş va participa, în decursul anului 2016, la organizarea, desfăşurarea şi finanţarea unor activităţi culturale şi sociale de interes public judeţean. În acest sens, consilierii judeţeni au aprobat, recent, un program de cooperare cu organizatorii respectivelor acţiuni de interes public judeţean.

Interes pentru educaţie şi dezvoltarea personală individuală

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, în ultimii ani Consiliul Judeţean Mureş a iniţiat şi implementat programe de interes public judeţean, al căror obiectiv general a fost dezvoltarea şi impunerea în conştiinţa publică locală, naţională şi internaţională a vieții culturale și sociale din județul Mureș. „Impactul acestor programe şi reacţiile pozitive de care s-au bucurat în rândul opiniei publice, ne determină să propunem realizarea şi în anul 2016 a unor activităţi de interes public judeţean în domeniul cultural şi social, care urmează să se deruleze pe durata întregului an. Obiectivul general al acestor acţiuni constă în afirmarea judeţului Mureş în spaţiul social şi cultural al României, având ca obiective specifice: creşterea calităţii serviciilor publice în domeniul cultural şi social, popularizarea la nivel naţional şi internaţional a patrimoniului cultural şi arhitectural local, atragerea publicului către instituţiile de cultură şi sociale subordonate Consiliului Judeţean Mureş”, a menţionat Ciprian Dobre.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a subliniat că activităţile aferente acțiunilor realizate în parteneriat sunt grefate pe posibilitatea conferită de lege autorităţilor publice locale de a coopera sau de a se asocia cu persoane juridice române ori străine, inclusiv cu parteneri din societatea civilă, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni de interes public judeţean. “Prin toate aceste acţiuni, se urmăreşte stimularea accesului la cultură al publicului larg, conştientizarea rolului pe care participarea la actul cultural îl joacă în educaţia şi dezvoltarea personală individuală, promovarea unor servicii publice de calitate şi nu în ultimul rând, atragerea unui număr cât mai mare de turişti, ceea ce va contribui la creşterea notorietăţii şi a prestigiului judeţului Mureş”, a precizat Ciprian Dobre.

Olimpiada Națională de Matematică

Interesul pentru calitatea actului educațional a reprezentat o prioritate permanentă a învățământului mureșean. Având în vedere rezultatele deosebite obținute de elevii județului Mureș în anii școlari precedenți și modul în care autoritățile publice locale și județene au susținut activități similare, Ministerul Educației și Cercetării Științifice a stabilit ca în anul școlar 2015-2016, județul Mureș să găzduiască Olimpiada Națională de Matematică, pentru clasele VII-XII la Târgu-Mureș și pentru clasele V-VI, la Sovata. Olimpiada Națională de Matematică se va derula în perioada 19 aprilie 2016 – 23 aprilie 2016, manifestare la care sunt așteptați 723 de elevi și cadre însoțitoare și 100 de profesori, membri ai comisiei centrale. Derularea Olimpiadei Naționale de Matematică în județul Mureș va avea o contribuție extrem de importantă la imaginea și promovarea elevilor județului, promovarea obiectivelor turistice și culturale mureșene, având în vedere numărul de invitați care vor fi prezenți la acest eveniment. Interesul județean al acestui proiect este justificat și de participarea elevilor din județul Mureș în cadrul acestui concurs dar și de promovarea județului Mureș la nivel național, având în vedere imaginea pe care această competiție o va avea în presa locală și națională.

Organizator: Inspectoratul Școlar Județean Mureș

Locație: Târgu-Mureș, Sovata

Data: 19-23 aprilie 2016

Proiectul Educativ – Olimpiada Satelor din Transilvania

Inspectoratul Școlar Județean Mureș împreună cu Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș propun organizarea Olimpiadei Satelor din Transilvania, un concurs ce va cuprinde etapă locală, județeană și interjudețeană, care se adresează elevilor din județele Mureș, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj. Pe lângă cei 160 de elevi și profesori implicați direct în organizarea acestui concurs vor fi implicați, ca beneficiari indirecți, profesori, părinți și membrii comunităților locale din județul Mureș. Printre punctele care justifică interesul public județean sunt cele legate de identificarea elevilor din județul Mureș care vor participa mai apoi la concursurile naționale și internaționale, familiarizarea elevilor din clasele IV-VIII cu atmosfera competițiilor naționale, creșterea gradului de motivare pentru profesorii și elevii din comunele județului Mureș în vederea atingerii performanței. Concursul este propus a avea loc în luna mai 2016 în localitatea Sâncraiu de Mureș.

Organizator: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș

Locație: Târgu-Mureș, Sâncraiu de Mureș

Data: mai 2016

Concurs de creativitate religioasă Romano-Catolică

2016 aduce pentru acest eveniment cea de-a VIII-a ediție sub tematica ”Anul Milostivirii”. Evenimentul este unul cu caracter ecumeinic, fiind deschis pentru toți participanții, indiferent de confesiune. Acest concurs atrage anual sute de elevi în județul Mureș, numărul participanților fiind în creștere continuă. Activitățile cuprinse acoperă domenii variate, transdisciplinare, care axează în centrul atenției județul Mureș, punându-se accent pe cunoașterea acestuia. Elevii participanți sunt evaluați de experți locali. Acesta este singurul concurs inter- și trans-disciplinar religios din țară și este parte din Calendarul oficial al concursurilor regionale.

Organizator: Fundația ”Pro Vita Cristiana”

Locație: Târgu-Mureș

Data: anul școlar 2015-2016; 15-16 aprilie 2016 (faza finală a concursului)

Concursul ”Cultura et Istoria Nostra”

Acțiunea se află în 2016 la prima ediție, reprezentând o dezvoltare a concursurilor cu tematică istorico-literară în ceea ce privește moștenirea culturală locală din anii precedenți. Concursul este adresat tuturor elevilor din clasele V-XII și profesorilor care studiază/ predau disciplina ”Istoria și tradițiile minorității maghiare din România”. Acesta se va desfășura în trei etape: faza pe școală (echipe de câte trei elevi), faza județeană, urmând ca cele mai bune zece echipe să se întreacă la Târgu-Mureș. Obiectivele acestui concurs sunt: cunoașterea amănunțită a trecutului istoric și a moștenirii culturale, conștientizarea apartenenței la un spațiu istoric și de cultură prin cunoașterea istoriei comunității din care fac parte, încadrarea minorității maghiare în istoria României, reliefarea aportului maghiarilor din România la cultura națională maghiară, abordarea istoriei dintr-o perspectivă interetnică și interculturală.

Organizator: Asociația ”Erdely Rakoczi Szovetsegek Szervezete”

Locație: Târgu-Mureș (deschidere și închidere – Palatul Culturii)

Data: semestrul II, anul școlar 2015-2016 (martie – mai)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.