Home / Sport / Fetele de la BC Sirius reușesc promovarea în Liga Națională

Fetele de la BC Sirius reușesc promovarea în Liga Națională

Distribuie

bc siriusDupă 9 ani de la înființarea clubului feminin de baschet, BC Sirius Târgu-Mureș a obținut duminică o promovare istorică în elita baschetului feminin românesc. Mureșencele au câștigat detașat grupa I a Ligii I și au obținut organizarea turneului de promovare în Liga Națională. Se aștepta la un turneu câștigat la pas, cu favorite certe. Nu s-a petrecut însă așa. Toate cele șase partide ale turneului desfășurat de vineri până duminică în Sala Sporturilor din Târgu-Mureș au fost neașteptat de echilibrate, cu răsturnări de scor și victorii surprinzătoare ale echipelor considerate „victime sigure”, sau mai greu obținute de către favorite. Alături de echipa mureșeană au mai participat pentru cele două locuri promovabile formațiile Universitatea CSM Oradea, adversara din grupă, Politehnica Național Iași și KSE Târgu-Secuiesc din grupa a II-a. Echipa mureșeană a câștigat toate cele trei jocuri, dar de fiecare dată cu emoții. Promovarea s-a decis în ultimele minute ale turneului.

Mult mai greu decât era de așteptat

Prima zi a turneului a oferit un meci de deschidere cu o răsturnare spectaculoasă de scor în ultimul sfert. Echipa ieșeană a întors rezultatul în ultimul act de la 48-56 la 58-56, cu trei reușite de 3 puncte și o aruncare liberă. Finalul a fost unul echilibrat, dar echipa care a venit din urmă s-a impus cu 69-65. Cu două victorii în fața orădencelor în campionat, BC Sirius pornea favorită certă, mai ales din postura de gazdă. A condus după primul sfert cu 17-11, dar a avut emoții pentru obținerea victoriei, deoarece bihorencele au redus la un singur punct diferența în ultimul act. Revenirea mureșencelor la chiar peste 10 puncte s-a datorat în special lui Gal Emese, cu reușitele sale de la distanță, patru la număr, care au dus scorul la 48-37. Oaspetele au redus la 51-50 la jumătatea sfertului și partida se anunța mai dificilă decât era de așteptat. BC Sirius s-a desprins din nou, dar greșelile din final au făcut ca victoria să fie obținută la un singur coș diferență (60-58).

Rezultatele celei de-a doua zile au complicat și mai mult lucrurile. Echipa din Târgu-Secuiesc a fost mai concentartă spre final cu ieșencele și s-au impus cu 67-60. BC Sirius a oferit noi emoții suporterilor. Ieșencele au condus majoritatea timpului și a fost nevoie de câteva sclipiri ale căpitanului Janina Simionca pentru a reveni la conducere. BC Sirius a câștigat cu 56-51, dar nicio echipă nu era promovată, niciuna eliminată.

 

„Arbitru”, dar cu grija eșecului

În ultima zi a turneului echipa din Iași avea o nevoie de victorie cu orădencele. În cazul unei victorii a acestora din urmă, singurul lucru cert era promovarea mureșencelor, care rămâneau singurele cu două victorii. Oradea a cedat cu ieșencele cu 54-56. Moldovencele au pierdut trei dintre sferturi, la diferențe minime, dar și-au asigurat victoria după primul, câștigat cu 17-9, gestionat în următoarele. În jocul de închidere al turneului, mai rămâneau doar trei echipe în calcul, Oradea fiind eliminată. Un eșec la peste 6 puncte al mureșencelor aducea promovarea echipelor din Târgu-Secuiesc și Iași. Calcule s-au făcut în toate cele trei tabere. BC Sirus putea câștiga locul I cu o victorie, dar a doua promovată depindea de eventuala diferență de scor, în cazul unei victorii a adversarelor. La un eșec sub 6 puncte, Iașiul însoțea Mureșul în Ligă, la doar 5 moldovencele erau eliminate, iar la una mai mare gazdele ratau ocazia istorică a promovării. Meciul de închidere n-a fost nici el unul ușor, rezultatul fiind deseori unul care părea că poate fi ușor întors. Importanța partidei a influențat evoluția echipelor. La jumătatea primului sfert putea fi consemnat un scor mai degrabă de la junioare. Era abia 4-1 și sfertul s-a încheiat 10-10, arătând o echipă oaspete mult mai mobilă, superioară la recuperări, în ciuda gabaritului inferior. Mureșencele s-au mobilizat și, în ciuda numeroaselor erori individuale, înregistrate din fericire pentru ele și în tabăra adversă, au reușit să se desprindă periodic la diferențe care păreau decisive. Totuși, aproape de intrarea în jumătatea ultimului sfert diferența era de doar 1 punct (33-32). Era greu de întors, iar desprinderea care a urmat a dezarmat practic echipa oaspete și BC Sirius s-a impus cu 50-37, câștigând turneul.

Promovarea va aduce însă mai mult ca sigur câteva modificări esențiale în lot, dar va cere și mult mai multă muncă din partea celor cărora li se acordă credit, dar mai au de confirmat.

Lotul antrenorului Steff Zakariás le-a avut în componență pe următoarele jucătoare: Janina Simionca, Antonia Radu, Meszáros Kata, Alina Pop, Gál Emese, Parajdi Tékla, Bartha Borbála, Balogh Andreea, Ivácson Zsuzsáana, Pálfi Tünde, Andreea Feises, Gombos Andrea.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CSU Târgu Mureș: Rezultate bune la ciclism

Distribuie În ziua a treia a competiției de ciclism Serbia Epic Series, sportivul Patrick Pescaru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.