Home / Social / 100 de îndrăzneți s-au înscris la Mureş Marathon. Te-ai înscris?!

100 de îndrăzneți s-au înscris la Mureş Marathon. Te-ai înscris?!

Distribuie

foto 1 (3)

Mai sunt câteva zile până la marea aventură a iubitorilor de rafting, caiac și canoe! Mureș Marathon organizat de echipa Outdoor Experience a ajuns la aniversarea de 7 ani, iar participarea celor care tânjesc după clipele de energie debordantă pe care numai natura ni le poate da, se anunță numeroasă!

În urma succesului din anii precedenți, Echipa Outdoor Experience organizează între 22-24 aprilie pentru a șaptea oară concursul amator de rafting, caiac și canoe numit „Mureş Marathon”, ce conține partea de maraton și partea de slalom pe ape repezi, practic este o modalitate inedită de a intra într-o comuniune cu natura, este o activitate potrivită mai ales pentru cei care iubesc apa și un bun antrenament pentru corp.

Competiția oferă una dintre cele mai distractive și relaxante activități recreaționale care pot fi practicate în aer liber, locul de organizare rămânând același, ca şi în anii trecuți, respectiv valea Mureşului. Dificultatea traseului este între ZWC – WWII. Defileul poate fi accesat cu automobilul pe DN 15 sau cu trenul din direcţia Deda sau Ciceu, iar peisajul verde încadrat în lumina razantă amestecată cu stropii împroșcați de padele sau jocul valurilor din provele caiacelor, va fi numai bună pentru fotografii de neuitat.

15821_10154088155849252_8693679874378155234_n
Sportul extrem pe apă este o adevărată provocare și nu este de mirare că această activitate tinde să devină pasiunea de vară a tot mai multor persoane care sunt avide după aventură, orice tură pe apă fiind unică, iar țara noastră deloc săracă atunci când vine vorba despre râuri. Proba de slalom va începe de la ora 10.00, locaţia acesteia va fi făcut cunoscută vineri, 22 aprilie. Startul la maraton se va da în localitatea Meştera la ora 14.00, iar finişul va fi în localitatea Răstoliţa. Distanţa pe care trebuie să parcurgă fiecare concurent sau echipaj este de 24 km.

DSC_9351

”Prin aceste activități, urmărim promovarea acestui sport destinat amatorilor, slalomul, prima parte a acestui concurs, este extrem de spectaculos. A parcurge un traseu între stânci într-o zonă destul de strâmtă, acolo chiar se chiar se vede cine este înzestrat cu reale calități. În ceea ce privește maratonul, aici e vorba de anduranță, 24 de km necesită o condiție fizică și psihică foarte bună. Numărul participanților a crescut de la an la an, anul trecut au fost 182, foarte mulți, comparativ cu numărul destul de mic al celor care se orientează spre acest sport” declară Madaras Balázs, fondator Outdoor Experience, ghid rafting.

Cum te poți înregistra 

Înregistrarea se poate face online prin descărcarea formularului de înregistrare de pe site-ul

http://www.outdoorexperience.ro/Mures-Marathon.html sau la fața locului pe 22 aprilie, vineri, în tabăra de bază sau în ziua concursului între orele  8.00 şi 10.00 dimineața la punctul de înregistrare de lângă locul de desfășurare a concursului de slalom.

Fiecare participant trebuie să-şi prezinte echipamentul de protecţie şi trebuie să plătească taxa de înscriere în dimineaţa concursului și va primi un număr de concurs.

Taxa de participare se modifică în funcție de data înregistrării. Participanţii care s-au grăbit să se înregistreze până la data de 15 martie au plătit 20 de lei, iar cei care s-au înregistrat până în 31 martie, cu 10 lei mai mult. La faţa locului taxa de înregistrare este de 35 lei. În baza sumei plătite, participantul va primi un tricou MM și o diplomă de participare. Concurenţii participă pe propria răspundere, şi trebuie să fie buni înotători, iar purtarea vestelor de salvare şi a căștilor de protecţie pe tot parcursul concursului este obligatorie.

Competiție pe 8 categorii

Participanții pot concura în opt categorii diferite, în funcție de ambarcațiune: caiac de ape repezi cu lungimea sub 2,6 m, caiac de ape repezi cu lungimea între 2,6 m-3,1 m, caiac slalom, caiac de tură, canoe gonflabilă – trek, caiac gonflabil 2 persoane, raft, respectiv categoria open (orice ambarcațiune care nu intră în primele 7 categorii). Fiecare participant trebuie să-şi prezinte echipamentul propriu şi trebuie să plătească taxa de înscriere în dimineaţa concursului. Între start şi final concurenţii sunt obligaţi să se oprească la punctul de control care se va afla pe malul stâng al râului, aproximativ la mijlocul traseului (după confluența Mureșului cu pârâul Sălard). După premiere organizatorii vor organiza diferite jocuri, un foc de tabără, dar și o petrecere pînă dimineață.

DSC_9354

În ultimii ani sporturile pe ape repezi (rafting, whitewater kayaking) au devenit tot mai populare în România. ”Organizarea unui asemenea eveniment este binevenit, practicanţii şi admiratorii acestor sporturi pot să-şi compare condiţia fizică, îndemânarea şi nu în ultimul rând, să se cunoască. Mureș Marathon a devenit un concurs internațional și unul dintre cele mai semnificative evenimente de white-water din țară; anul trecut am avut concurenți și din Ungaria, Bulgaria, Austria și Franța. La ora actuală, s-au înscris 100 de participanți, deja” a adăugat Komáromi Réka, persoană de contact, organizare ture Outdoor Experience.

La începutul maratonului, organizatorii au analizat principalele râuri din România din punct de vedere al dificultății și accesibilității. Râul Mureş a fost ales pentru că dificultatea râului permite participarea amatorilor în concurs, este uşor accesibil şi nu în ultimul rând, se află în mijlocul ţării.
Unde-i regulă, nu-i tocmeală

Startul se dă în localitatea Meștera pe malul stâng a râului, la data de 23 aprilie 2016, ora 14:00. Fiecare echipă sau concurent va primi un număr de concurs la plata taxei de participare, fără de care nu are dreptul de a porni la competiție. Participantul trebuie să se oprească la punctul de control și să semneze tabelul aflat la fața locului. Punctul de control va fi amplasat pe malul stâng al râului după confluența pârâului Sălard cu Mureșul.
Distanţa pe care trebuie să parcurgă fiecare concurent sau echipaj este de 24 km.

Punctul de înregistrare se va afla lângă slalom respectiv la locul de start al concursului, în Meştera lângă podul de pe Mureş pe malul stâng al râului. Regulile slalomului vor fi făcute public la fața locului.

12967979_10154117840809252_3175669337485806115_o

Echipa Outdoor Experience, tânără și entuziastă, practică raftingul de mai bine de 10 ani și pun foarte mare accent pe siguranţă, ghizii fiind atestaţi de Federaţia Internaţională de rafting. Au luat parte la un curs internaţional de salvare pe ape repezi, folosesc echipament de ultimă generaţie, cunosc foarte bine apele repezi din ţară, sunt foarte mobili şi au cea mai diversificată ofertă de rafting din ţară. Ei sunt cei care organizează în fiecare an Mureş Marathon, cel mai mare concurs pe ape repezi din ţară care are ca scop promovarea sporturilor pe ape repezi (caiac ww, canoe ww, rafting) și King of the Jiu, singurul concurs de whitewater kayak din România. Annual organizează ture de recunoaştere pe diferite râuri ale ţării şi în străinătate, până acum au vâslit pe râurile Arieș, Bâsca Mare, Buzău, Bistra, Belareca, Cerna, Crișul Repede, Crișul Pietros, Dunăre, Gilort,  Gurghiu, Feneş, Ilva (M-ții Călimani), Jiu, Miniş, Mureș, Lăpuş, Nera, Olt, Râul Bărbat (Retezat), Râul Mare (Retezat), Râul Negru, Putna, Răstolița (M-ții. Călimani), Rebra (M-ții.Rodnei ), Repedea (Maramureș), Sava Bohinjka (SI), Snake river (USA), Soca (SI), Strei, Struma (BG), Tara (MNE), Târnava Mare, Târnava Mică, Tisa, Toplița (M-ții. Călimani), Uz, Vaser (Maramureș), dar au travesrat și

lacuri şi mări, spre exemplu lacul Zetea , lacul Bezid, lacul Siriu, lacul Bălan, marea Neagră, marea Adriatică.

Tot la Outdoor Experience, cu sediul pe strada Uzinei nr.14, se pot închiria biciclete, canoe de tură de 3-4 persoane, barcă de rafting, canoe gonflabilă și caiace de ape repezi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.