ABC-ul jurnalismului de calitate, prezentat de Ligia Voro Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 241 Vizualizări

ABC-ul jurnalismului de calitate, prezentat de Ligia Voro

111Jurnalista Ligia Voro, redactor şef al revistei economice Transilvania Business şi senior editor al cotidianului Zi de Zi, publicaţii editate la Târgu-Mureş, a fost invitată vineri, 15 aprilie, la Conferinţele BookLand Evolution, caravană naţională dedicată tinerilor, în cadrul cărora speakeri care excelează în diverse domenii de activitate împărtăşesc publicului din propriile experienţe profesionale şi de viaţă. Inițiativa are ca scop dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, care au astfel posibilitatea de a învăța, din exemplele prezentate de speakeri, cum să își construiască viitorul prin muncă, pasiune și determinare.

Atenţie la “filtrarea” ştirilor

Tema întâlnirii din Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu-Mureş a fost jurnalismul de investigaţie, considerat ca fiind „cea mai înaltă formă a jurnalismului care se poate practica la nivel internaţional”. Înainte de expunerea propriu-zisă, Ligia Voro a invitat publicul, alcătuit în mare parte din liceeni, la un dialog sincer despre profesia de jurnalism, rolul mass media în societate, modul de alegere şi de realizare a subiectelor, manipularea mediatică, precum şi despre „filtrarea” ştirilor din noianul surselor de informaţii – credibile sau mai puţin credibile, negative sau pozitive – prezentate în ziare, la televiziuni şi la radio sau pe reţelele de socializare. „Din păcate, toate aceste informaţii ne influenţează modul în care acţionăm şi gândim. Discutăm foarte puţin despre ce ştim, ce suntem, ce gândim, ce putem face şi multe alte întrebări care zic eu sunt mai importante decât cum s-a îmbrăcat cineva la un eveniment”, a punctat jurnalista, care nu a omis să vorbească despre manipularea prin intermediul reclamelor TV. „Recomandarea mea, atunci când citiţi presă, urmăriţi jurnalele de ştiri, vedeţi reclame, ascultaţi ştiri, faceţi scanări pe Facebook, să urmăriţi temele importante pentru voi, care sunt utile pentru viitorul vostru şi pentru ceea ce vă propuneţi să deveniţi”, a recomandat redactorul şef al revistei Transilvania Business. „În afara urmăririi temelor importante, vă recomand să vă alegeţi cu atenţie sursele de informare. Să alegeţi surse credibile”, a mai spus Ligia Voro, nume apreciat şi respectat în breasla jurnalistică locală şi chiar naţională.

112

Cel mai provocator gen jurnalistic

În cea de-a doua parte a întâlnirii, invitata Conferinţelor BookLand Evolution de la Târgu-Mureş a prezentat o scurtă clasificare a genurilor jurnalistice, concentrându-şi în final atenţia către jurnalismul de investigaţie. „E un gen foarte provocator, te transformă oarecum într-un detectiv, dar totuşi nu eşti un detectiv. Munca de detectiv e combinată cu cea de scriitor pentru că după ce faci toţi paşii până la finalizarea anchetei, trebuie să scrii şi trebuie să găseşti un limbaj cât mai accesibil cititorului, ascultătorului, telespectatorului, pentru ca informaţiile să determine publicul să gândească, să analizeze şi chiar să acţioneze. Ca să ajungeţi un jurnalist de investigaţii ia mulţi ani, presupune să descoperiţi subiecte care nu au mai fost tratate”, a menţionat Ligia Voro.

Cartea, prietenul nr. 1

Finalul prezentării a fost dedicat cărţii, redactorul şef al revistei economice Transilvania Business îndemnând publicul să nu neglijeze lectura. „Fără cărţi nu aş fi ajuns astăzi aici, de asta sunt sigură pentru că m-au ajutat enorm în meseria mea. Cărţile mi-au dat răspunsuri şi mi-au ridicat foarte multe întrebări”, a concluzionat Ligia Voro.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE